hirdetés

Hat új megfigyelés a neurológiában

Dr. Christoph Diener (University of Duisburg-Essen) 5 különböző ideggyógyászati indikációt érintő hat vizsgálatról számol be röviden.

hirdetés

Prof. Diener nagyon izgalmasnak tartja Dr. Ugur Sahin (a COVID-19 elleni BioNTech vakcina egyik kidolgozója) és munkatársai kutatását, melynek során az emberi sclerosis multiplexnek megfelelő autoimmun encephalomyelitist hoztak létre egérben, és azt messenger RNS vakcinával kezeltek. A vakcina terápiás hatást mutatott az autoimmun encephalomyelitis ellen, de az egér egyéb immun-működéseit nem befolyásolta. Óriási eredmény lenne, ha ez a hatás  ez emberben is igazolódna, hisz ily módon a sclerosis multiplexet kezelni lehetne anélkül, hogy immunszuppressziós, vagy immunmodulációs hatást váltanánk ki. Az elképzelés elvetésére vagy igazolására azonban még néhány évet várni kell.

A második dolgozat az Annals of Neurology-ban jelent meg és a Friedreich-ataxiáról szól. A betegség állati modelljeiben az omaveloxolon elnyomta a gyulladásos folyamatokat és kedvezően hatott a mitochondriumok működésére, ezért most 103 Friedreich-ataxiás betegen indítottak egy placebóval ellenőrzött, randomizált, kettős vak vizsgálatot. Az omaveloxolon szignifikánsan javította a Friedreich-ataxia mutatóit, az egyetlen negatív hatás az májenzimek átmeneti romlása volt. Mellékhatásként általában fejfájás, hányinger, fáradtság jelentkezett. Az előnyös hatás nem volt túl jelentős, de a placebóhoz képest szignifikáns volt.

Két közlemény is megjelent a JAMA-ban arról, hogy akut ichaemiás stroke-ot okozó nagyér-elzáródások esetén a thrombectomia mellé érdemes-e alteplase-zal thrombolyist végezni. A kínai DEVT vizsgálatba 234 beteget vettek be, elsődleges végpontként a módosított Rankin-skálán 0 és 2 közötti értékét jelölték meg. Monoterápiával 54%-ban, a kombinációs terápiával 46%-ban értek el jó eredményt – ez a különbség statisztikailag nem szignifikáns. A másik randomizál vizsgálatot (SKIP-study) Japánban végezték 204 résztvevővel. A végpont szintén a Rankin-skála 90 nap utáni 0 és 2 közötti értéke volt. A kizárólag thrombectomiával kezelteknél 59%-ban, a kombinált thrombolysissel + mechanikus thrombectomiával betegeknél 57%-ban érték el a kedvező kimenetelt. A másodlagos végpontokban sem volt különbség. Mindkét vizsgálatban kevés beteg szerepelt, és egyik sem válaszolt a klinikailag igazán fontos kérdésekre. Ha a beteg akut stroke-kal, nagyér-betegséggel érkezik és az angiográfiás labor éppen üres, akkor nincs kérdés: azonnal thrombectomiát kell végezni. De ha a betegnek várnia kell a thrombectomiára, vagy át kell szállítani egy másik stroke-központba, akkor thrombolysist kell végezni, és a thrombectomiára később kerülhet sor.

A Lancet-ben megjelent vizsgálatban holland kutatók feltették a kérdést, hogy van-e értelme azonnal tranexám-savat (Cyclokapron) adni subarachnoid vérzést igazoló CT esetén? 955 beteget randomizáltak tranexám-savra vagy placebóra és 6 hónap után a módosított Rankin-skála szerint mérték az eredményt. Nem volt különbség az aktívan kezelt és a placebo csoport között, tehát tranexám-sav adása subarachnoid vérzésben semmilyen előnnyel nem járt.

Az utolsó vizsgálatban cervicalis myelopathia miatt idegsebészeti ellátáson átesett betegeket randomizáltak, és azt vizsgálták, hogy az amyotrophiás lateral-sclerosisból ismert riluzol (NMDA-antagonista, gyulladás-csökkentő) hatásos-e: a betegek egy csoportja napi 2 x 50 mg riluzolt kapott 2 héttel a műtét előttől 4 héttel a műtét utánig, a betegek mások csoportja placebót kapott. Sajnos, itt sem volt különbség a két csoport között, tehát a riluzol nem segít a nyaki myelopathia miatt operált betegeken.

Forrás:

Diener H-C. 6 neurology updates to know. Medscape Neurology > Diener on Neurology. Commentary. March 22, 2021.

Krienke C, Kolb L, Diken E, et al. A noninflammatory mRNA vaccine for treatment of experimental autoimmune encephalomyelitis. Science 2021 Jan 8;371(6525):145-153

Lynch DR, Chin MP, Deltycki M, et al. Safety and efficacy of omaveloxolone in Friedreich ataxia (MOXIe study). Ann Neurol 2021 Feb;89(2):212-225.

Wenije Zi, Zhongming Qiu, Fengli Li, et al. Effect of endovascular tretment alone vs intravenous alteplase plus endovascular treatment on functional independence in patients with acute ischemic stroke. The DEVT randomized clinical trial. JAMA. 2021;325(3):234-243.

Suzuki K, Matsumaru Y, Takeuchi M. Effect of mechanical thrombectomy without vs with intravenous thrombolysis on funkcional outcome among patients with acute ischemic stroke. The SKIP randomized clinical trial. JAMA. 2021;325(3):244-253.

Post R, Germans MR, Tjerkstra MA, et al. Ultra-early tranexamic acid after subarachnoid haemorrhage (ULTRA): a randomised controlled trial. Lancet. Published December 21, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)32518-6

Fehlings MG, Badhiwala JH, Ahn H, et al. Safety and efficacy of riluzole in patients undergoing decompressive surgery for degenerative cervical myelopathy (CSM-Protect): a multicentre, double-blind, placebo-controlled, randomised, phase 3 trial. Lancet Neurology. Published December 22, 2020. 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.