hirdetés

Hematológiai újdonságok

A decemberi amerikai kongresszus várható bejelentései módosíthatják több betegség eddigi kezelési gyakorlatát.

hirdetés

2018. decemberében tartják a kaliforniai San Diegóban az American Society of Hematology (ASH) 60. kongresszusát. A találkozóra a világ 155 országából legkevesebb 25.000 kutatót várnak, akik több mint 4800 kutatás eredményeit fogják előadni.

Az ASH titkára, Dr. Robert Alan Brodsky (John Hopkins Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center, Baltimore, Maryland) szerint a hallgatóság olyan nagy vizsgálatok eredményeit fogja megismerni, melyek csaknem bizonyosan megváltoztatják majd a klinikai gyakorlatot is.

A német FLYER vizsgálat (781-es absztrakt) bizonyítja, hogy a kedvező prognózisú diffúz nagy B-sejtes lymphomában a hatásosság csökkenése nélkül „de-eszkalálni” lehet a kezelést fiatal (18-60) felnőttekben. A 4 ciklus R-CHOP, plusz két ciklus rituximab nem rosszabb a standard 6 ciklus R-CHOP-nál. Dr. Brodsky szerint „ez igen fontos, mivel a kemoterápiának késői hatásai is vannak, pl. a doxorubicin kardiotoxicitása, vagy a második tumorok kialakulása, ezért különösen fiataloknál előnyös a kemoterápiák számának csökkentése.”

Egy másik nagy Fázis III vizsgálat (6-os absztr.) arról szól, hogy az előzetesen még nem kezelt krónikus limfocitás leukémiában (CLL) szenvedő, 65 év fölötti betegeknél a kezelés standardja a tirozin kináz gátló ibrutinib legyen. Eddig a kemo-immunoterápia volt a gold standard, ezért ebben a vizsgálatban a kontroll csoport bendamustint és rituximabot kapott. A vizsgálat két másik karjában ibrutinibet és rituximabot, vagy egyedül ibrutinibet kaptak a betegek. A három vizsgálati kar közül a kizárólag ibrutinibet kapók körében volt a leghosszabb progressziómentes túlélés (PFS ,progression free survival).

A gyakorlatot megváltoztathatják az utolsó napon, 2018. december 4-én várható előadások (late-breaking abstracts) is: egy másik ibrutinib vizsgálatban fiatal CLL-es betegeken javult a túlélés (LBA4 absztr.). A CASSINI vizsgálatban a rivaroxabant használják a magas kockázatú rákbetegek vénás thromboembóliáinak megelőzésére (LBA1 absztr.). A PAUSE vizsgálatban pitvarfibrilláló betegek rivaroxabannal vagy apixabannal végzett orális antikoagulálásának eredményességét elemezték (LBA5 absztr.). Az LBA6 absztrakt az epamalumab (interferon-ɣ blokkoló antitest) hatásosságáról és biztonságosságáról szól primer hemofagocitás limfohistiocitozisban.

Az eritropoiezis utolsó szakaszát serkentő új anyag a luspatercept. Két nagy vizsgálatban mutatják be, hogy különféle betegekben szignifikánsan csökkenthető a vörösvérsejt transzfúziók száma. A MEDALIST vizsgálatban (Absztr. 1) mielodiszpláziás, eritropoiezis-stimuláló anyagokra refrakter, vagy intoleráns betegek szerepelnek. A BELIEVE vizsgálatba felnőtt, ß-thalassemiában szenvedőket soroltak be. Úgy látszik, hogy a luspatercept az endogén vörösvértestek érésének serkentésével hat, jelentősen csökkenti a vvt-transzfúziós igényt, ami igen fontos olyan betegek esetén, akiknél már más kezelés alig lehetséges.

A kimérikus antigén-receptor (CAR) T-sejtekkel kiemelkedő eredményeket értek el erősen refrakter betegségekben. A technológia egészen újszerű, az első beteg 2012-ben kapott kezelést, tehát a leghosszabb megfigyelés mindössze 6,5 éve tart. Több kérdés merült fel ezekkel a genetikusan tervezett T-sejtekkel kapcsolatban, a leghosszabb tapasztalat az elsőnek törzskönyvezett CAR T-sejtes anyaggal, a tisagenlecleucellel van. Az ELIANA vizsgálatban (895 Absztr.) akut limfoblasztos leukémiában (ALL) szenvedő 79 betegnek adták a szert, de még nem érték el az átlagos teljes túlélést (OS, overall survival), ami valószínűleg 70%-ban 18 hónap lesz. A JULIET vizsgálatban (Abstr. 1684) szereplő diffúz nagy B-sejtes lymphomában a 12 hónapos túlélés valószínűsége 48%, a 18 hónaposé várhatóan 43% lesz. A 299. absztraktban szereplő mindössze 39 betegen úgy találták, hogy a CAR T-sejtes kezelés egyes mellékhatásait (különösen a citokin release szindrómát) ibrutinib hozzáadásával csökkenteni lehet. Egy másik kis vizsgálatban (Absztr. 556) a CAR T-sejtes kezelés mellé az immunellenőrzőpont gátló permbrolizumabot adták. Dr. Brodsky szerint a checkpoint gátló lefékezi az immunrendszert, és növeli a hatásosságot. A CAR T-sejtes kezelés azoban lélegzetelállítóan drága: a tisagenlecleucel 475.000 US Dollár.

Speciális oktató-üléseket is tartanak majd a szakma legismertebb kutatói, de a meghívott előadók között szerepel a National Cancer Institute igazgatója, Dr. Norman „Ned” Sharpless, valamint a National Institutes of Health igazgatója, Dr. Francis S. Collins is. Az előadások elhangzása után a Medscape munkatársai azonnal közlik majd a lényeges eredményeket.

 

Forrás: Medscape Medical News > Conference News > ASH 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.