hirdetés

Hepatitisz C az USA-ban: mortalitás, szűrés, terápia – III. rész

Az American College of Physicians tekintélyes belgyógyászati folyóiratának hepatitisz C-vel foglalkozó blokkjában a harmadik cikk a proteázgátlók terápiás alkalmazásának költséghatékonyságát vizsgálja. A rendelkezésre álló klinikai vizsgálatok adataival végzett modellszámítások szerint megéri már első kezelésként (az olcsóbb) proteázgátlóval kiegészíteni a pegilált interferonból és ribavirinből álló standard kezelést akkor, ha előrehaladott fibrózis igazolható vagy valószínűsíthető.

hirdetés

Az Annals of Internal Medicine 2012. február 21-én megjelent száma három eredeti  közleményben is foglalkozik a vírushepatitiszek témájával: az egyik a hepatitisz B és C mortalitásának alakulását mutatja be, a másik kettő a hepatitisz C korosztályos szűrését, illetve proteázgátlókkal való kezelését elemzi költséghatékonysági szempontból.

A hepatitisz C hármas kezelésének költséghatékonysága

Világszerte 180 millióra, az USA-ban 2,7–3,9 millióra becsülik a krónikus hepatitisz C fertőzéssel élők számát. E betegek kb. 75%-a a hepatitisz C vírus (HCV) 1-es genotípusával fertőződött. A HCV-fertőzés májfibrózishoz, májcirrózishoz és hepatocelluláris karcinómához vezet, s a májtranszplantáció leggyakoribb oka. A pegilált interferont és ribavirint magába foglaló standard kezelés a HCV 1-es genotípusával szemben legfeljebb 40–60%-ban hatásos.

Két új proteázgátló, a boceprevir (Victrelis) és a telaprevir (Incivo) a standard kezeléshez hozzáadva jelentősen növeli az 1-es genotípussal fertőződötteknél elérhető tartós virológiai válasz (SVR) valószínűségét, és lehetővé teszi a kezelés időtartamának csökkentését. A három gyógyszert tartalmazó terápiás protokollok azonban költségesebbek, és több mellékhatással kell számolni, mint a standard kezelés alkalmazásakor. Ezért kérdéses, hogy a proteázgátlók első vonalbeli alkalmazása minden esetben helyénvaló-e, vagy csak akkor, ha a standard kezelés sikerére kevés az esély.

Újabban az interleukin-28B (IL-28B) genotípusról (CC, CT vagy TT) bebizonyosodott, hogy jó prediktora a hepatitisz C elleni kezelés eredményességének, s elvben felhasználható a proteázgátlóra leginkább rászoruló betegek kiválasztására. A nem CC genotípusú betegeknél a standard, illetve a hármas kezelés csupán 30%-ban, illetve <70%-ban eredményez SVR-t, a CC genotípusúaknál viszont 70%-ban, illetve <90%-ban.

A cikk szerzői, Shan Liu (Stanford Egyetem) és mtsai a HCV-fertőzés progressziójának Markov-modellje alapján értékelték az 1-es típusú HCV-vel fertőzött, korábban HCV ellen nem kezelt betegeken alkalmazott három különböző terápiás stratégia költséghatékonyságát: az egyik stratégia szerint minden beteg standard, a másik szerint minden beteg proteázgátlóval kiegészített (azaz hármas) kezelést kap, a harmadik szerint az IL-28B-genotípustól függően alkalmaznak vagy standard, vagy hármas kezelést. A standard terápia hatásosságát az IDEAL vizsgálat, az egyik hármas terápiáét (standard kezelés + boceprevir 24–32 hétig) a SPRINT-2 vizsgálat, a másik hármas terápiáét (standard kezelés + telaprevir 12 hétig) az ADVANCE vizsgálat adataiból becsülték. A terápiahűséget illetően abból a feltevésből indultak ki, hogy bármelyik terápiás protokoll alkalmazásakor a betegek 70%-a veszi/adja be a HCV elleni gyógyszereinek legalább 80%-át.

A modell azt mutatta, hogy előrehaladott fibrózisban (Metavir-pontszám: F2–F4) a teljes körű hármas terápia a standard kezeléshez képest 32%-ról 51%-ra növeli az SVR arányát. Ezzel a dekompenzált cirrózis, illetve a hepatocelluláris karcinóma (HCC) élettartam-kockázata 23,0-ról 16,5%-ra, illetve 13,2-ről 9,5%-ra csökken. Enyhe fibrózis esetén (Metavir-pontszám: F0–F2) a minden fertőzöttre kiterjedő hármas kezelés a standard terápiához képest 38-ról 61%-ra növeli az SVR arányát, és 8,4-ról 5,1%-ra, illetve 4,7-ről 2,9%-ra csökkenti a dekompenzált cirrózis, illetve a HCC élettartam-kockázatát. Az IL-28B-genotípus alapján indikált hármas kezeléssel előrehaladott fibrózisban 48%-ban, enyhe fibrózisban 57%-ban lehet SVR-t elérni. A dekompenzált cirrózis, illetve a HCC élettartam-kockázatának csökkenése ebben az esetben kb. 83%-a a teljes körű hármas terápiával elérhető csökkenésnek. Az IL-28B-genotípustól függően indikált és a teljes körű hármas kezelés a standard terápiához képest az életminőséggel korrigált életévekben (QUALY) 0,54 és 0,67 év (előrehaladott fibrózis), illetve 0,27 és 0,33 év (enyhe fibrózis) nyereséget jelent.

Ha a proteázgátló heti adagjának ára 1100 USA-dollár („boceprevir-forgatókönyv”), akkor a teljes körű (vs. IL-28B-genotípustól függő) hármas kezelés inkrementális költséghatékonysági aránya (ICER) előrehaladott fibrózisban 51 500 dollár/QUALY, enyhe fibrózisban 102 600 dollár/QUALY. Az IL-28B-genotípushoz igazított hármas terápia esetén az ICER előrehaladott fibrózisban 32 800 dollár, enyhe fibrózisban 62 900 dollár. Ha IL-28B-genotípushoz igazított kezelésre nincs lehetőség, akkor a teljes körű hármas kezelés ICER-értéke előrehaladott fibrózis esetén 36 300 dollár, enyhe fibrózis esetén 70 100 dollár.

A „telaprevir-forgatókönyvben” (4100 dollár/hét 12 hétig) a teljes körű (vs. IL-28B-genotípustól függő) hármas kezelés ICER-értéke 54 100 dollár/QUALY (előrehaladott fibrózis), illetve 102 400 dollár/QUALY (enyhe fibrózis). IL-28B-genotípushoz igazított hármas terápia esetén az ICER előrehaladott fibrózisban 45 300 dollár, enyhe fibrózisban 86 800 dollár. Ha IL-28B-genotípushoz igazított kezelésre nincs lehetőség, akkor a teljes körű hármas kezelés ICER-értéke 47 400 dollár/QUALY (előrehaladott fibrózis), illetve 91 000 dollár/QUALY (enyhe fibrózis). A két proteázgátló közvetlen összehasonlítása azt mutatta, hogy a telaprevirrel végzett teljes körű hármas kezelésnek az ADVANCE vizsgálatban találtnál lényegesen hatásosabbnak kellene lennie ahhoz, hogy a boceprevirt tartalmazó hármas terápiához viszonyított ICER 50 000 dollár/QUALY alatt legyen.

A szerzők végkövetkeztetése: előrehaladott májfibrózis esetén mind a teljes körű, mind az IL-28B genotípushoz igazított HCV elleni hármas kezelés költséghatékony, ha ahhoz a jelenleg elérhető olcsóbb proteázgátlót használják. Jobb és költségkímélőbb megoldás az előrehaladott májfibrózisban szenvedő betegeket vagy legalább egy részüket már első vonalban három szerrel kezelni, mint a proteázgátlót válogatás nélkül a kezelés második vonalába utalni. Ha az derülne ki, hogy a hármas terápiát lényegesen rosszabb terápiahűséggel alkalmazzák a betegek, mint a standard kezelést, akkor az IL-28B genotípushoz igazított kezelési stratégia lehet az optimális választás. A két, már bevezetett proteázgátló közül a jelek szerint a telaprevir a hatásosabb, de a boceprevir a költséghatékonyabb, ám ezeket a következtetéseket fenntartással kell kezelnünk mindaddig, amíg a két gyógyszer közvetlen klinikai összehasonlítására sor nem kerül.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.