hirdetés

Hepatitisz C elleni vakcinát próbáltak ki emberen

HVG-ben olvastuk: emberen is kipróbálták a majmok adenovírusainak felhasználásával előállított hepatitisz C vakcinát. Olvasóink számára röviden összefoglaljuk a hír hátterét és a hepatitisz C vakcina fejlesztésének mai állását

hirdetés

A hírügynökségek figyelmét is fölkeltő közleményt a Science Translational Medicine 2012. január 4-ei számában publikálták olasz és brit kutatók, miután I. fázisú klinikai vizsgálatuk eredményeiről már 2011 tavaszán beszámoltak a European Association for the Study of the Liver (EASL) berlini kongresszusán. Profilaktikus és terápiás vakcinájukhoz – előbbi kipróbálását a most megjelent cikk ismerteti, utóbbi kipróbálásáról előadásban számoltak be a berlini kongresszuson – ritka adenovírus vektorokat használtak: a replikációban defektív (tehát csak meghatározott sejtvonalakban tenyészthető) humán Ad6 vektort és az új, AdCh3 csimpánz-adenovírus törzsből nyert vektort, amelyek a hepatitisz C vírus (HCV) 1B genotípusú törzsének nem strukturális fehérjéit (NS3–5 fehérjék, 1985 aminosav) exprimálták.

A profilaktikus vakcinációt 27 önként vállalkozó egészséges személyen végezték el kétszeri primer + heterológ emlékeztető protokoll szerint. Mindkét vektor T-sejt-választ indukált többféle HCV-fehérjével szemben, és a T-sejtek heterológ (1A és 3A genotípusú) HCV-törzseket is felismertek. CD4+ és CD8+ T-sejtek egyaránt voltak közöttük, számos citokint (IL-2, interferon-gamma, TNF-alfa) termeltek, és legalább egy évig fennmaradtak az első oltás beadása után. A fő hisztokompatibilitási komplex (MHC) peptid tetramer esszé hosszú életű centrális és effektor memóriasejtek jelenlétét igazolta, amelyek megőrizték polifunkcionalitásukat és osztódóképességüket. Eszerint az adenovírus vektor stratégiával olyan mértékű és minőségű tartós T-sejt-válasz indukálható, ami hatásos vakcinák kifejlesztését teszi lehetővé. A résztvevők jól tolerálták a vakcinációt, csupán enyhe vagy mérsékelten súlyos mellékhatások fordultak elő.

A terápiás kipróbálás során a HCV 1-es genotípusával fertőzött, korábban nem kezelt betegeknek adták be a védőoltást a 48 hetes Peg-interferon alfa-2a/ribavirin kezelés 2. vagy 14. hetétől (egy vagy két primer az AdCh3 vektorral, majd 10 hét múlva emlékeztető oltás a humán Ad6 vektorral). A tíz oltott beteg közül ötnél CD4+ és CD8+ HCV-specifikus T-sejt-választ mértek ELISpot módszerrel 2–8 héttel az oltás után, a vakcina erős immunogenitásának jeleként. Az oltás lokális és szisztémás mellékhatásai enyhék voltak, és a májtranszaminázok szintjében nem találtak immunpatológiai következményekre utaló emelkedést.

A HCV elleni vakcinák fejlesztése eddig két fő irányban haladt. Az első részsikereket olyan oltóanyagokkal érték el, amelyek humorális immunválaszt (neutralizáló antitest termelést) váltottak ki a HCV burok glikoprotein E1/E2 heterodimerjével szemben. Bár ennek a megközelítésnek is vannak hívei, jelenleg úgy tűnik, hogy a celluláris immunválasz jobban véd az olyan, krónikus fertőzést okozó vírusokkal szemben, amilyen a HCV. A mostani fejlemények közvetlen előzményeként római kutatók már 2006-ban igazolták, hogy csimpánzokban adenovírus vektorokkal erőteljes és tartós T-sejt-válasz indukálható, s ez önmagában, a humorális immunválasz serkentése nélkül is elegendő volt a HCV szaporodásának gátlásához és a krónikus fertőzés megelőzéséhez, még akkor is, ha a fertőzés a vakcinához használt HCV-törzstől több mint 13%-ban eltérő aminosavsorrendű törzzsel történt.

A védőoltásokhoz használt, replikációban defektív adenovírus vektorok prototípusa a humán adenovírus 5-ös szerotípusa. Állatmodellekben kórokozókkal és daganatokkal szemben is sikerült ezzel a vektorral protektív immunválaszt kiváltani, s erőteljes és tartós sejtes immunitást indukáltak vele emberben. Mivel azonban a humán populációk legtöbb tagja neutralizáló antitesteket termel az Ad5 ellen, az Ad5 alapú vakcinák hatása bizonytalan. A humán adenovírusok ritka szerotípusai viszont, amelyekkel szemben a legtöbb ember nem termel neutralizáló antitesteket, egérben és főemlősökben sokkal kevésbé voltak hatásosak, mint az Ad5. Ezért a kutatócsoport Rómában és Oxfordban több mint ezer csimpánz-adenovírus törzset izolált és szekvenált, majd az AdCh szerotípusok egy részéből defektív vektorokat hozott létre, és tesztelte, hogy humán szérum neutralizálja-e őket, illetve szaporíthatók-e humán sejtvonalakban. Végül rangsorba állították e vektorokat az általuk kiváltott immunológiai hatás erőssége szerint, és a CD8+ T-sejtek egérben való indukálásának képességében ezerszeresig terjedő különbséget találtak közöttük. A fent leírt I. fázisú klinikai vizsgálatokban használt csimpánz-adenovírus vektor (AdCh3) klinikailag biztonságosnak és immunológiailag hatásosnak bizonyult. A csimpánz-adenovírusokból előállított nagyszámú további vektor értékes alapanyag újabb vakcinák fejlesztéséhez.

OTSZonline
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.