hirdetés

Heti egyszeri adagolású bázis inzulin

A harmadik fázisban, az ONWARDS program keretei között vizsgált icodec inzulin 2-es típusú cukorbetegségben jelentősen csökkentette a hemoglobin A1c szintet, a hipoglikémia rizikójának növelése nélkül.

hirdetés

Az eredmények fényében lehetséges, hogy a naponta adandó, tehát évi 365 napi bázis inzulin injekció a heti egyszeri adással 52-re redukálható, ami a terápiás hűséget növelve újraírhatja a betegség kezelésének megközelítését. Különösen előnyös lenne ez azon betegeknek, akiket alapból is heti adagolású glucagon like peptid-1 (GLP-1) agonistával kezeltek.

Azonban a heti egyszeri icodec 1-es típusú diabéteszben a napi adagolású degludec-kel összehasonlítva jelentősen növelte a hipoglikémia előfordulását, mivel ebben a kórképben a bázis inzulin igény jelentősen változhat. tehát 1-es típusú diabéteszben, illetve azon esetekben, ahol az inzulin adagolás gyakori igazításra szorul, kontraindikált lehet a heti adagolás.

A bevett terápiához hasonló eredmény

A vizsgálat során 526, 2-es típusú diabéteszes páciens gyógyszerelését 26 héten át napi egyszeri vagy kétszeri bázis inzulinról napi egyszeri degludec inzulinra, vagy heti egyszeri icodec inzulinra állították át, 4,4-7,2 mmol/l vércukorszint tartományt célozva. A vizsgálat kezdetekor 7,0-10,0% között volt a résztvevők HbA1c szintje. Inzulin mellett sokan orális antidiabetikumokat is használtak. A betegek 80%-a szedett metformint, 33%-a SGLT-2 gátlót, 22%-a szulfonilureát, valamint 25-25%-a GLP-1 agonistát vagy DPP-4 inhibitort. A szulfonilureákat leállították, azonban a többi gyógyszer szedését továbbra is engedélyezték. Az eredetileg használt inzulin az általános gyakorlatnak megfelelően 42%-ban glargin U100, 28%-ban degludec, 16%-ban pedig glargin U300 volt.

Az elsődleges kimenet, a HbA1c szint csökkenés degludec esetén a kiindulási 8,10%-os átlagról 7,44%-ra, icodec esetén pedig 8,17%-ról 7,20%-ra csökkent. Tehát 0,22%-os különbség adódott a bevett és a kísérleti terápia között az utóbbi javára. Az icodec használó betegcsoport szignifikánsan nagyobb valószínűséggel érte el a 7,0% alatti HbA1c értéket, mint a kontroll degludec-kel kezelt csoport. A vércukor céltartományban - 3,9-10,0 mmol/l-ben - töltött idő a 22-26. hét között a tesztcsoportban 63,1%, a kontroll csoportban 59,5% volt, ami nem bizonyult szignifikáns különbségnek. A testtömeg az icodec-kel kezelt csoportban 1,4 kg-mal emelkedett, míg a degludec-kel kezeltben enyhén, 0,3 kg-mal csökkent, ami szignifikáns különbséget jelent. Ebből a szempontból azonban az igazán meglepő, hogy a degludec használata mellett nem emelkedett a testtömeg, hiszen az inzulin fiziológiásan anabolikus irányba tolja el az egyensúlyt. A hipoglikémiát a 3 mmol/l alatti vércukorszint számszerűsíti. A vizsgálat során csak a kontroll csoportban lépett fel - összesen egy alkalommal - kezelést igénylő hipoglikémia. Összevetve a hipoglikémia éves expozíciós rizikója 0,73 icodec, illetve 0,27 degludec használat esetén, amely nem jelent szignifikáns különbséget. Szintén nem adódott szignifikáns eltérés éjszakai hipoglikémia terén sem. A 7,0%-os HbA1c szintet szignifikánsan többen érték el hipoglikémiás epizód nélkül icodec használat mellett (36,7%), mint degludec-kel (26,8%). A szubjektív megítélést mérő elégedettségi kérdőíven szintén szignifikánsan jobb eredményt mutatott az icodec használó csoport, a degludec-kel kezelt csoporthoz képest (4,22 vs. 2,96).

Siker kettes típusban, lehetséges veszély egyes típusban

984, korábbi kezelésben nem részesült kettes típusú diabéteszes beteget 78 héten át vizsgálva a HbA1c szint csökkenés nem bizonyult szignifikánsan kisebbnek a napi adagolású glargin inzulinnál (1,55 vs. 1,35%). Míg a hipoglikémia előfordulása a teszt csoportban a kontroll csoporthoz képest nem nőtt, a vércukorszint céltartományában töltött idő szignifikánsan hosszabb volt.

583 egyes típusú diabéteszes betegben az icodec hatását 52 hétig degludec-kel szemben vizsgálva a HbA1c szint csökkenése hasonlónak bizonyult (0,47 vs. 0,51%), azonban a súlyos, illetve klinikailag jelentős hipoglikémia előfordulása szignifikánsan gyakoribb volt icodec használata mellett, mint degludec kezelésnél (19,93 vs 10,37 alkalom per beteg-év).

Forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/981623

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.