hirdetés

Higiéne és az akut gyermekkori leukémia

Az akut leukémia a fejlett országokban élő gyermekek leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése, amelynek kialakulásában a túlzott higiéne is szerepet játszhat.

hirdetés

A gyermekkori rosszindulatú -de egyben egyre jobban gyógyítható- daganatok előfordulása világszerte évente 13%-kal nő, ezen belül a B-sejt prekurzoros (BCP) akut limfoblasztos leukémia (ALL), prevalenciája Európában évente kb. 1%-kal emelkedik. Ez a daganattípus teszi ki az összes gyermekkori daganat kb. egyharmadát. De miért keletkezik ez a daganat leginkább a kicsi gyermekekben, és miért speciálisan az iparilag fejlett országok gyermekeiben?

Erre kereste a választ Dr. Mel Greaves (Institute of Cancer Research, London) 200 irodalmi hivatkozást tartalmazó tanulmányában, amely a Nature Reviews Cancer online kiadásában jelent meg 2018. május 21.-én. Az utóbbi évtizedek gyermekkori leukémiákkal kapcsolatos genetikai, biológiai, immunológiai, epidemiológiai kutatásainak feldolgozása alapján a szerző az akut limfoblasztos leukémia (ALL), azon belül a B-sejt prekurzoros (BCP) ALL  kialakulásának okát több tényezőre vezeti vissza. Az öröklött tényezők mellett a csecsemőkori fertőzések hiányát és egyéb, a kockázatot befolyásoló tényezőket (esetleg pl a táplálkozást) tart felelősnek a betegség kialakulásáért.

Dr. Greaves szerint a leukémia kialakulása két lépcsőben történik. Az első lépés még a születés előtti genetikai mutáció, ami prediszponálja a magzatot a leukémiára. Még a méhen belüli életében egy fúziós génképződés vagy egy hiperdiploiditás egy rejtett, preleukémiás klónt hoz létre, de ez a genetikai változás csak a gyermekek 1%-ánál okoz valóban leukémiát. A második lépés az immunrendszer károsodása, amely a fertőzés, a mikróbákkal történő expozíció hiánya miatt alakul ki, hasonlóan a gyermekkori allergiákhoz, autoimmun betegségekhez és a fiatalkori Hodgkin-kórhoz. Az immunrendszer a fertőzések elleni küzdelem során érik, fejlődik, alakul az élet első heteiben és hónapjaiban átélt természetes fertőzések nyomán. A korai életszakasz ilyen természetes infekcióinak hiányában a későbbi immunválaszok szabálytalanok, abnormálisak lesznek. A fejlett világ paradoxonja, hogy az immunrendszer kifejlődése és a modern életmód nem férnek meg egymással, a korai életszakaszban a mikróbákkal való találkozás erősen korlátozott. Míg azonban a korai mikróbás expozíció védő hatású, addig a későbbi fertőzések jelentős szekunder mutációkat indíthatnak el – amennyiben a kezdeti („priming”) expozíció hiányzik.

Bár a leukémia kockázata relatíve alacsony (2000-gyerekből 1), további csökkentése érdekében helyes, ha a szülő lehetővé teszi, hogy a csecsemő már igen korai életszakaszában találkozzon más gyerekkel, különösen nála idősebbekkel. A legalább 3-6 hónapig tartó szoptatás további védelmet nyújthat, valamint az is, ha nem törekszenek fanatikusan a higiéniára. Egyes benignus szimbiotikumok (Lactobacillus, oligoszaharidák) is kedvezően hathatnak az immunrendszer fejlődésére.

Dr. Greaves hangsúlyozta, hogy ez a kétlépcsős elmélet csak a BCP ALL-re vonatkozik, de a ritkábban előforduló pro-B ALL, a gyermekkori akut mieloid leukémia, a gyermekkori limfóma etiológiája és patogenezise ettől eltérő.

Dr. Gwen Nichols (a Leukemia & Lymphoma Society vezetője) szerint a tanulmány alapján megérthetjük, hogy egy genetikai eltérés miért jelentkezik betegség képében az egyik gyermeknél, és a másiknál pedig miért nem. Az immunrendszer korai stimulálása pedig nem csak bizonyos gyermekkori leukémiák, hanem az allergiák és az autoimmun betegségek megelőzésében is fontos lehet. A tanulmány egy újabb olyan betegségről bizonyította, hogy kialakulásában a genetikai tényezők és az immunrendszer interakciói játszanak szerepet. „Egyre jobban értjük a daganatos betegségek kockázatait, de még hosszú az út a prevencióig”.

 

Forrás: Medscape Medical News > Oncology News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.