hirdetés

HIV-gyógyszerrel a makuladegeneráció ellen?

Az időskori makuladegeneráció a legújabb amerikai kutatások szerint a HIV vírus ellen használt gyógyszerekkel sikeresen lelassítható.

hirdetés

Az idősebb korban előforduló súlyos látásromlás egyik fő oka az időskori makuladegeneráció (AMD). Gyakorisága 60 éves kortól ugrásszerűen megnő, és akár teljes vaksághoz is vezethet. Becslések szerint Németországban a látóhártya fokozatos pusztulása kétmillió embert érint.

Jayakrishna Ambati és munkatársai (University of Kentucky, USA) a HIV vírus leküzdésére használt nukleozid reverz transzkriptáz inhibitorok (NRTI) csoportjába tartozó vegyületekkel kísérleti egerekben a makuladegeneráció előrehaladásának egyértelmű lassulását érték el. Az AMD során a metabolitok kóros lerakódása vezet a makula megállíthatatlan károsodásához. Normális esetben a lerakódások gyors eltávolításáról számos anyagcsere-folyamat gondoskodik, amelyek intenzitása az életkorral csökken. A fokozatos romlás elsősorban a retina pigmentsejtjeit érinteti, és ezek számára jelentenek védelmet a humán gyógyszeres HIV-kezelésben már régóta használt NRTI-k.

Az NRTI-k AMD-ben tapasztalt hatékonyságának alapját az jelentheti, hogy - mint azt az amerikai kutatók bebizonyították - az AMD kialakulásában specifikus alu-RNS-fragmentek működnek közre. Az Alu-RNS a gének egy specifikus csoportjához, a retrotranszpozon génekhez tartozik. Közös tulajdonságuk, hogy a reverz transzkriptáz enzim aktiválja őket. Ezek az Alu-RNS-ek az AMD esetén számos olyan enzimet hoznak működésbe, amelyek a retina pusztulásához vezetnek. Ezen enzimek legismertebb tagja a kaszpáz-1. A reverz transzkriptáz hatására a HIV vírus RNS-e átíródik DNS-sé, így támogatja a vírus terjedését. Az NRTI azonban gátolja a reverz transzkriptázt, ami mind a HIV, mind az AMD esetén a betegség lefolyásának stagnálásához vezet.

Mivel továbbra is kérdéses, hogy a HIV-gyógyszerek AMD-beli jótékony hatása valóban a fenti mechanizmus révén jön létre sokat ígérő eredményeinek, más megközelítésből is folynak kutatások. Az NRTI blokkolhatja az inflammaszóma nevű fehérjekomplexet, és ezzel gátolhatja annak hatását. Az inflammaszóma bizonyos immunsejtek, makrofágok és neutrofil granulociták citoplazmájában található meg, és ez stimulálja a kaszpáz-1 enzimet, ami tudvalevőleg a retinakárosodás egyik fő felelőse az AMD esetén.

Bármi is legyen az NRTI-k jótékony hatásának pontos molekuláris háttere, az eredmények a súlyos látáskárosodásban szenvedők millióinak adnak reményt. Az NRTI-t az 1960-as években a rákos megbetegedések kezelésére kezdték el használni, az 1980-as évek végétől pedig a HIV elleni harcban alkalmazzák sikeresen. Az viszont, hogy a szembetegségek gyógyításában is bevethetőek lesznek-e további humán kisérletek nyomán fog kiderülni.

 

Forrás: medizin.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.