hirdetés

Hízásgátló étrendkiegészítő

A nyugati társadalmakban a felnőttek testsúlya évente kb. 0,3-0,8 kg-mal növekszik, ami napi 50 100 kcal plusz kalória beviteléből származik. Egy 24 hetes vizsgálat szerint egy táplálék kiegészítővel megelőzhető a fokozatos testsúlynövekedés.

hirdetés

Az utóbbi 25 évben számos megfigyelés bizonyította, hogy az étvágy szabályozásában fontos szerepe van a gyomor- béltraktusból érkező hormonális és idegi jeleknek. Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a bél mikrobiotája nem csak hogy befolyásolja az energia-szabályozást, de döntő szerepet játszik az elhízásban. A bél mikrobiom a táplálékkal bevitt rostok fermentációjával rövid láncú zsírsavakat (short chain fatty acids = SCFAs) termel A legújabb kutatások szerint az étrend, a bél mikrobiota, valamint a zsírok tárolása is ezeket a rövid láncú zsírsavakat is magukban foglaló molekuláris mechanizmusokkal vannak összefüggésben.

A szakemberek számára nagy kihívást jelent egy olyan hatásos stratégia kidolgozása, mellyel meg lehetne akadályozni, hogy a felnőttek testsúlya ne gyarapodjon évente a mostani ütemben, kb. 0,3-0,8 kg-mal: Alapvető hatással lenne az egész népesség egészségi állapotára, ha az ezt a súlygyarapodást okozó. napi 50-100 kcal kalória felvételt meg tudnánk akadályozni.

Ennek egyik módja a fokozott rostbevitel lehet. A rostosban gazdag tápanyagok fogyasztásának növelésével ugyanis csökken az étvágy és a testsúly. Ez elsősorban a rostok fermentálható komponenseinek köszönhető, amelyek fő szerepet játszanak a jóllakottsági érzés kialakulásában. Ha rágcsálókat magas fermentálható rosttartalmú táplálékkal etetnek, testsúlyuk és zsír-tömegük nem növekszik. Humán vizsgálatokban is bizonyították étvágy- és testsúlycsökkentő hatásukat. E kedvező hatás eléréséhez viszont a rostokat nagy mennyiségben (>30 gramm/nap) szükséges fogyasztani, de a gasztrointesztinális mellékhatások miatt ez nem nagyon történik meg (rossz a „compliance”). A rövid láncú zsírsavak a bélben serkentik az agy étvágy-központja felé teltség-érzést jelező bél hormonok YY peptidjét (PYY), és a glukagon-szerű peptid-1-et (GLP-1). A rövid láncú zsírsavak a GLP-1 kibocsájtást a szabad zsírsav receptor (free fatty acid receptor, FFAR) -2-höz kötött G-protein serkentése révén stimulálják. A rostok fermentációja során keletkező SCFA-k közül a propionát kötődik legnagyobb affinitással az FFAR-hez.

Dr. Chambers (London) és munkatársai találomra kiválasztott 60 túlsúlyos felnőttnek 24 hétig az általuk szintetizált napi 10 gramm inulin propionát-észtert (IPE), vagy placebóként 10 gramm inulint adtak. Az IPE-vel a bélben a 2,5-szeresére emelkedett a propionát-szint, ami rostos táplálékkal csak nehezen lenne elérhető. A 60 résztvevőből 49-en fejezték be a vizsgálatot. Az IPE-t kapott 25 személy közül csak egy (4%) személy súlya gyarapodott legalább 3%-kal, míg a placebóként inulint kapó 24 személy közül hat (25%) hízott ilyen mértékben, közülük négyük (17%) testsúlya az 5%-ot is meghaladó mértékben gyarapodott.

Dr. Cheskin (Baltimore, Maryland) szerint „nem drámai, de statisztikailag szignifikáns a különbség”. Ez a táplálékkiegészítő igen bíztató, bár „nem tudjuk, hogy a kedvező hatás hosszú ideig fennmarad-e, elképzelhető, hogy a szervezet előbb-utóbb kompenzálja”.

A közlemény szerint a propionátos csoport tagjainak kisebb mennyiségű volt az intraabdominális zsírszövete, mint a kontroll inulinos csoporté, 24 hét után a proprionátos csoportban nem növekedett a hasi zsír, míg a kontroll csoportban enyhén emelkedett. A propionátos csoport nem alkoholos zsírmájban szenvedő résztvevőiben a 24. hétre jelentősen csökkent a májsejtek lipidszintje (22,1%-ról 15,9%-ra), míg a kontroll-csoport betegeinél nem. Bár a vizsgálatot a hízás megelőzésének kutatására indították, de némi fogyást is észleltek: a propionát csoportban a testsúly változása -1,02 kg, az inulin-csoportban +0,38 kg volt (p=0,099). A proprionát-csoport 13,8%-kal kevesebbet evett a kontroll csoporthoz képest, de a két csoport között nem volt mérhető különbség a bél emésztés utáni PYY, vagy GLP-1 tartalmában.

Mindkét vizsgálati csoportban csökkent az összkoleszterin, a HDL, az ALAT (GPT), az ALP, de csak a propionátos csoportban csökkent szignifikánsan a LDL. A vizsgálati csoportban valamelyest csökkent az ASAT (GOT) szint is, de ez nem volt szignifikáns.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Gut

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.