hirdetés

Hogyan diétázzunk?

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek a drasztikus módszerek helyett inkább a folyamatos életmódváltoztatást javasolják.

hirdetés

Gyakran találkozunk olyan emberekkel, akik egészségük megőrzése érdekében valamilyen életmódbeli változtatást terveznek, azonban a szakértők tanácsai ellenére sem diétáznak, nem edzenek, és nem hagyják abba a dohányzást sem. És olyanokkal is, akiknek az életmódváltoztatás mégis sikerül, mégsem tudják tartósan fenntartani a kedvező állapotot.

A nagy változtatások helyett inkább kis változásokat hozó, kiegyenlített stratégiákat kell alkalmazni, de ezeknek is megvannak a maguk kockázatai. Dr. Kenneth W. Lin (Department of Family Medicine, Georgetown University Scool of Medicine, Washington, DC) szerint azok a stratégiák is segíthetnek, melyek nem nyertek hivatalos bizonyítást, míg más stratégiák ugyanolyan károsak lehetnek, mint maga a megcélozni és csökkenteni kívánt kockázati faktor.

A fogyókúrához a legtöbben ma is olyan divatos, kissé hóbortos diétát választanak, mely valamilyen élelmiszert (makronutrienst) egy másikkal helyettesít. Az 1960-as években maga az AHA (American Heart Association) javasolta a lehető legkevesebb zsírt tartalmazó (low fat) diétát. Ez a diéta még ma is népszerű, holott randomizált vizsgálatokból tudjuk, hogy nem sikeresebb, mint a többi étrendi megszorítás. Ilyenkor ugyanis rendszerint több szénhidrátot fogyaszt a diétázó, ami megemeli a mortalitás kockázatát. Legújabban inkább a kevés szénhidrátot, sok fehérjét tartalmazó étrendet követik, mint amilyen pl. az Atkins-diéta. Ez valóban azonnali testsúlycsökkenéshez és hosszantartó fogyáshoz vezet, viszont megemeli a vérban az LDL-koleszterin szintjét.

A cikk követését ajánlják, és nem az összzsírtartalom, hanem a telített- és a transz-zsírok mennyiségének csökkentését tartják fontosnak. A mediterrán diéta leginkább telítetlen, vagy többszörösen telítetlen, úgynevezett „jó zsírokat” tartalmaz.

A legújabb ajánlások szerint a napi táplálék cukortartalma ne legyen több 10%-nál (pl. napi 2000 kcal kalóriafogyasztásából 200 kcal lehet cukor, ami kb. 50 g), de ez csak akkor tartható, ha teljesen mellőzzük az üdítők, energiaitalok, ízesített vizek fogyasztását, hiszen ezekkel a javasolt napi cukorbevitel mintegy felét biztosan elfogyasztjuk. A szerzők nem tartják károsnak mesterséges édesítőszerekkel készült táplálékok és italok fogyasztását, holott erre már rengeteg ellenőrzött vizsgálat szolgált bizonyítékul.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a divatos diéták gyakran ciklusos testsúlyváltozáshoz (jo-jó hatáshoz) vezetnek, amikor az átmeneti fogyás után a normál táplálkozáshoz visszatérve gyakran a fogyókúra előttinél nagyobb testsúly alakul ki. A ciklusos testsúlyváltozást károsabbnak tartják, mint egy, a kívánatosnál nagyobb, de állandó testsúlyt (kövéren, de fitten = fat and fit). Azt azonban nem szabad szem elől téveszteni, hogy a kövérséghez gyakrabban társuló metabolikus szindróma növeli a kardiovaszkuláris események és halálozás kockázatát.

Az USA-ban az egészség megőrzése érdekében hetente 150 perc mérsékelt intenzitású edzést (pl. sietős gyaloglást), vagy 75 percnyi erős intenzitású, aerobic edzést (pl. futás) javasolnak, de ezt 5 amerikai közül csak 1 tartja be. Új adatok szerint a mérsékelt intenzitású, tartós testedzés több kardiometabolikus haszonnal jár, mint a nagy intenzitású edzés. A túl intenzív testmozgás során nagyobb a sérülések veszélye is, különösen időseknél, akik hirtelen vágnak bele a gyakorlatoknak.

A dohányzás káros hatásai jól ismertek, de az elektronikus cigaretta hatásait még alig ismerjük, bár egyes adatok szerint ez is káros, mivel nikotint tartalmaz és egyéb rákkeltő vegyületek vannak a kibocsájtott aerosolban. A világ legtöbb országában a dohányzásról való leszokás segítőjeként tartják nyilván, de olyan megfigyelések is vannak, hogy az e-cigarettát használó fiatalok kb. kétszer annyian szoknak át a konvencionális cigarettára.

A konyhában, a WC-ben előforduló kórokozók (Escherichia coli, Salmonella) ellen használt antibakteriális tisztítószerek hátránya, hogy tartós használat esetén bakteriális rezisztencia alakulhat ki. A túlzott higiénés beavatkozások csökkenthetik a szervezet normális immunregulációs működéseit, és a mikróbák ellen bevetet szerekben található kvaterner ammoniumsók fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Természetesen az otthonunkat tisztán kell tartani, de nem feltétlenül antibakteriális tisztítószerekkel.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.