hirdetés

Hogyan gátolja a Zika-vírus az agy fejlődését?

Sejtkultúrákkal végzett vizsgálatok adhatnak magyarázatot arra, mitől lehet mikrokefál gyermeke a Zika-vírussal fertőzött nőnek.

hirdetés

A szúnyog közvetítésével terjedő Zika-vírus többnyire ártalmatlan. Azonban ha egy terhes nő fertőződik meg, annak súlyos következménye lehet: születendő gyermeke szellemi fogyatékosságot eredményező mikrokefáliában szenvedhet. A vírus a megfertőződött várandós nők magzatvizében, és megbetegedett gyermekük agyvelejében is kimutatható. Amerikai tudósok újabb bizonyítékot találtak arra, hogy a születendő gyermek agyfejlődési zavarát valóban a vírusfertőzés okozza.

A Zika-vírusról szóló beszámolókból az derült ki, hogy a gyerekeknél bizonyos agyi régiók normálisan fejlődnek, az agykéreg struktúrái azonban többnyire hiányoznak. Guo-li Ming (Johns Hopkins University, Baltimore) Hongjun Song és Hengli Tang (Florida State University, Tallahassee) Cell Stem Cell -ben megjelent kutatásuk során humán idegi progenitorokból álló sejtkultúrához adták a vírusokat. A kórokozók betörtek a sejtekbe és gyorsan szaporodva sok sejtet inaktiváltak, a többi fejlődését pedig megakadályozták. Azt is sikerült igazolniuk, hogy a sejtkultúrákban a vírus elsősorban azokat a prekurzor sejteket fertőzi meg, melyekből később az agykéreg idegsejtjei fejlődnek ki. Valószínű, ez történik akkor is, amikor terhes nők szervezetébe jutva a magzatot megtámadják.

A kísérleteket emberi bőrsejtekből tenyésztett, indukált pluripotens őssejtekkel (iPS) végezték. Az iPS-sejtek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az embrionális őssejtek. Speciális növekedési feltételek között az agykéreg elősejtjei fejlődnek ki belőlük, amelyek a magzat fejlődése során érett agysejtekké alakulnak. A sejtkultúrákba juttatott kórokozó a sejtek 90%-át megfertőzte. Más sejttípusoknál sokkal enyhébb mértékű fertőződés alakul ki. Ming csapata génanalízissel azt állapította meg, hogy az elődsejtek nem aktiválják vírusvédelmüket. Sok sejt elpusztul, a megmaradtaknál pedig késik a sejtosztódás üteme, és a további érés.

A fertőzéssel kapcsolatban sok még a nyitott kérdés. Például az, hogy a felnőtteknél miért olyan enyhén zajlik le a fertőzés. A felnőttek agyában is vannak neurális őssejtek – ha csak alacsony számban is – amelyekből új agysejtek fejlődnek ki, és ezeknek érzékenynek kellene lenniük az infekcióra. A szúnyogcsípés után a vírus elsősorban a bőrsejtekben szaporodik el, ahonnan  az immunsejtekkel kerül a vérbe, de nem tudjuk, hogyan jut át a placentán, és hogy jut be a magzat agyába.

A Zika-vírus Latin-Amerika számos régiójában és a Karib térségben terjedt el. Hordozója az Aedes szúnyogfaj. Neve onnan származik, hogy a vírust először egy majomban találták meg az ugandai Zika-erdőben.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.