hirdetés

Hőstabil tuberkulózis elleni vakcina

Egy fázis I. klinikai vizsgálatban biztonságosnak és hatásosnak bizonyult a világ első hőstabil tuberkulózis elleni oltóanyaga.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban március 6-án jelent meg az a közlemény, amely a világ első hőstabil tuberkulózis elleni oltóanyagával végzett fázis I. klinikai vizsgálat eredményeiről számolt be. Az egészséges felnőtteken végzett vizsgálatban a fagyasztva szárított, hőstabil kísérleti vakcina biztonságosnak bizonyult, valamint mind az antitestek termelődését megindította, mind pedig a sejtes immunrendszer válaszát sikeresen váltotta ki. A fázis I. klinikai vizsgálatot a National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) végezte Saint Louis-ban, miután korábban ugyanennek az oltóanyagnak a nem hőstabil formájával is végzett már vizsgálatokat.

Az ID93+GLA-SE vizsgálati fázisban levő vakcinát Christopher B. Fox és kutatócsoportja fejlesztette ki Seattle városában, az Access to Advanced Health Institute kutatóintézetben (korábbi nevén Infectious Disease Research Institute). Az oltóanyag egy rekombináns alegység vakcina, amely a Mycobacterium tuberculosis baktérium négy fehérjéjéből készül (ID93 rész) a GLA-SE immunstimuláns adjuváns hozzáadásával. A fagyasztva szárított vakcina egyáltalán nem igényel hűtést, és beadás előtt steril vízzel kell hígítani. Termostabil oltóanyagokra elsősorban olyan régiókban van szükség, ahol a hűtés vagy fagyasztás hosszabb távon nehézkesen biztosítható.

A mostani vizsgálatban a kutatók arra keresték a választ, hogy az ID93-at és a GLA-SE adalékanyagot egyetlen fiolában tartalmazó vakcina ugyanolyan hatásos-e az immunválasz kiváltásában, mint a kétfiolás változat, ahol a nem hőstabil ID93 és a folyékony GLA-SE összekeverését a beadás előtt végzik el. Az egyik karon 23 egészséges felnőttnek az egyfiolás vakcinát adták be, míg a másik karon 22 felnőtt kapta a kétfiolás, nem hőstabil formulájú oltóanyagot. Az eredmények szerint mindkét vakcina biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyult. Az egyfiolás kiszerelést kapó résztvevők robusztus T-sejt választ mutattak, a vérben megjelenő antitest-koncentráció pedig még magasabb is volt, mint a kétfiolás kivitelű oltóanyag esetében.

A vizsgálók szerint az eddig adatok jók ugyan, de felhívják a figyelmet a vizsgálat néhány korlátjára. Így például nincsenek világosan meghatározott adatok arról, hogy a tuberkulózis elleni profilaktikus védelemhez egészen pontosan milyen mértékű immunválasz szükséges. Tehát pillanatnyilag még nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a hőstabil vakcina által kiváltott fokozott immunválasz valóban elegendő lesz a fertőzés elleni védelem biztosításához. Másrészt viszont legalább ennyire fontos a vizsgálat „proof-of-concept” jellege, vagyis azon elgondolás működőképességének bizonyítása, miszerint adjuvánsokat tartalmazó oltóanyagok fagyasztva szárítással hőstabil, egyfiolás oltóanyaggá formulázhatók anélkül, hogy ez az eljárás rontana az oltóanyag immunogenitásán vagy biztonságossági jellemzőin.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Safety and immunogenicity of a thermostable ID93 + GLA-SE tuberculosis vaccine candidate in healthy adults

Temperature-stable tuberculosis vaccine safe, prompts immune response in first-in-human trial

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.