hirdetés

HPV-vakcina - védjük vele a fiúkat is!

Az első HPV-elleni védőoltás 11 éve elérhető. A lányok átoltottsága örvendetesen növekszik, de a szakemberek fontosnak tartják, hogy a fiúkat is védjük az oltással. 

hirdetés

Az emberek mintegy 70-80 százaléka fertőződik meg élete során valamikor human papilloma vírussal (HPV), de az esetek túlnyomó többségében az immunrendszer sikeresen megküzd a vírusfertőzéssel. Egyes esetekben azonban a HPV vírus - genotípusától függően - jó- vagy rosszindulatú daganatot eredményezhet. A kis kockázatot jelentő vírusok, mint amilyen a 6-os és a 11-es altípus, genitális szemölcsök (condylomata acuminata) kialakulását idézik elő, míg a magas kockázatot hordozó 16, 18, 31 és 45-ös altípusokat összefüggésbe hozzák a méhnyak- végbél- és száj-garat üregi rákok kialakulásával. Ezek ellen, a jó és rosszindulatú elváltozások megelőzésére alkalmasak a védőoltások.

HPV elleni vakcinációs programok kezdeti ajánlásai a védőoltást elsősorban a 9-15 éves lányoknak javasolták a szexuális élet megkezdése előtt, abból kiindulva, hogy a serdülő lányok immunizálása annyira csökkenti majd a HPV-fertőzés terjedését, hogy a védőoltásban részesültek szexuális partnerei sem fognak megfertőződni, így ez elegendő lesz majd a populáció védettségéhez. Ez a közösségi (vagy nyáj)-immunitás azonban csak akkor érvényesül, ha a fiatal lányok HPV-átoltottsága eléri a 85%-ot, jelenleg ez azonban egyetlen országban sem magasabb 40%-nál.

A nyáj-immunitás kialakulását csökkenti a férfiak közötti szexuális kapcsolat. A férfiak penisének rákos megbetegedéseit is összefüggésbe hozták a HPV-vírus-fertőzéssel, és azt is kimutatták, hogy a fitymaszűkületben (phimosis) szenvedőknél valószínűbb ez a megbetegedés, míg azokban az országokban és/vagy kultúrákban, ahol szokás a születéskori körülmetélés, jóval ritkább.

Az Egyesült Államokban azonban a HPV-vel kapcsolatba hozható száj-garatüregi rákok gyakorisága megduplázódott az utóbbi 2 évtizedben. Gypsyamber D’Souza és munkatársai (John Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore) a NHANES (National Health And Nutrition Examination Survey) adatbázisában lévő 13089 (20-69 éves) ember adatait vizsgálva 9425 (20-59 éves) személy szexuális szokásairól talált információt, és ezen adatokat párosították a rákregiszterek adataival. Azt találták, hogy a vizsgált személyek 3,5%-ánál mutatták ki az onkogén HPV DNS-t a száj-garat régióban. Azoknál a nőknél fordult elő legritkábban a fertőző ágens, akik egyetlen férfipartnerrel létesítettek orális szexuális kapcsolatot (a nem dohányzó nőknél 0,5, a dohányzóknál 1,8 %-ban), míg a tíz, vagy több partnerrel folytatott orális szexuális kapcsolat 3,0%-ra növelte a kórokozó előfordulási gyakoriságát. Az előfordulási gyakoriság férfiakban jóval nagyobb volt, egy partner esetén 1,5%, maximum 4 partner esetén 4,0% (nem dohányzók) illetve 7,1% (dohányzók), 5 vagy több partner esetén 7,4% (nem dohányzók) illetve 15,0% (dohányzók).

Kalyani Sonawane (University of Florida, Gainesville) szintén a NHANES adatbázisát vizsgálva hasonló eredményre jutott, és azt is megállapította, hogy a feketebőrű, napi 20 szálnál több cigarettát szívó, marihuána fogyasztó és több partnerrel szexuális kapcsolatot létesítők körében legnagyobb arányú a szájüreg nagy kockázatot jelentő HPV-vírussal történt fertőzöttsége. A fertőzés ellen kondommal, és az orális szex kerülésével lehet legeredményesebben védekezni.

A HPV fertőzés megelőzésére 2006 óta rendelkezünk védőoltással: Az Európai Únióban törzskönyvezett és hazánkban is kapható Cervarix a humán papillóma vírus 2 típusának (16-os és 18-as) tisztított fehérjéit, a Silgard a humán papillóma vírus 4 típusának (6-os, 11-es, 16-os, 18-as) tisztított fehérjéit, míg a Gardasil 9 a humán papillóma vírus 9 típusának (6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es, 58-as) tisztított fehérjéit tartalmazza. A vakcinák terápiás célra nem alkalmasak.

Számos adat igazolja, hogy a serdülőkorú fiúk beoltása nem csak a genitális szemölcsök és a végbélrák kialakulását segít megelőzni hanem a nyáj-immunitás létrejötte szempontjából is igen fontos, ezért számos orvos és kutató sürgeti az erősebb nem fiatal tagjainak rutinszerű vakcinációját.

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.