hirdetés

Ibudilast sclerosis multiplexben

Az új adatok szerint az ibudilast progresszív sclerosis multiplexben szenvedő betegekben jelentős jótékony hatással van a lassan kialakuló léziókra (SEL).

hirdetés

Az European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS) 2022-es, 38. kongresszusán bemutatott adatok alapján az ibudilast a krónikus aktív elváltozások megszüntetésével fejtheti ki védő hatásának egy részét.

A krónikus aktív elváltozások (CAL-ok) hozzájárulnak az SM-ben szenvedő betegek klinikai állapotának romlásához. A lassan kialakuló léziókat (slowly evolving lesions, SEL) összefüggésbe hozták a rokkantság súlyosbodásával és feltételezik, hogy a krónikus aktív elváltozások biomarkereként szolgálhatnak majd.

Az ibudilast egy, az osztályában az első vizsgálati szer, orálisan biológiailag hozzáférhető kis molekulájú foszfodiészteráz-4 és -10 inhibitor és makrofág migrációt gátló faktor inhibitor. A gyógyszert 1989 óta Koreában és Japánban forgalmazzák stroke és bronchiális asztma utáni szédülés kezelésére.

A gyógyszer ígéretesnek bizonyult a progresszív SM kezelésében a 2. fázisú multicentrikus SPRINT-MS (Secondary and Primary Progressive Ibudilast NeuroNEXT) vizsgálatban. A 255 beteg közül azoknál, akik orális ibudilast kezelésben részesültek (a gyógyszer adagja maximálisan napi 100 mg volt), 96 hét múltán 48%-kal csökkent a teljes agy atrófiája. Ez a csökkenés szignifikánsan nagyobb volt, mint a megfelelő placebót kapó betegeknél.

Az új elemzésben Ontaneda és munkatársai 195 elsődleges vagy másodlagos progresszív SM-ben szenvedő SPRINT-MS résztvevő adatai alapján értékelték az ibudilast hatását a SEL-ekre az MRI-vizsgálatok alapján. Kilencvenhét beteg kapott orális ibudilasztot (legfeljebb 100 mg/nap), és 98 beteg kapott megfelelő placebót. Kiinduláskor az átlagos SEL-térfogat 1,08 ml volt az ibudilaszt csoportban és 1,49 ml a placebocsoportban. Összességében az ibudilaszt-kezelés a SEL térfogat szignifikáns, 26%-os csökkenésével járt (P = 0,004). Néhány bizonyíték arra utal, hogy a hatás nagyobb volt az elsődleges progresszív SM-ben szenvedő betegeknél.

Shiv Saidha (Johns Hopkins University of Medicine, Baltimore, Maryland) szerint az ibudilast ígéretes új hatásmechanizmusú terápia, amely feltételezések szerint csökkenti a mikroglia aktivációját. "Ezeknek a lassan fejlődő lézióknak a megnagyobbodása, amely szoros kapcsolatban áll a rokkantság súlyosbodásával és a mikroglia gyulladásával, amit ez gyógyszer csökkenthet" – mondta.  Úgy tűnik továbbá, hogy az ibudilast következetesen nagyobb hatással van az elsődleges progresszív SM-re, mint a másodlagos progresszív SM-re, ami megkérdőjelezheti azt a feltételezést, hogy a betegség e két altípusának patobiológiai háttere nagyon hasonló. De az is lehet, hogy sokkal korábban beadva e gyógyszerek a másodlagos progresszív SM-ben is jótékony hatásúak lehetnek.

gyenek a másodlagos progresszív SM-ben, sokkal korábban kell beadni őket" - kommentálta Saidha.

A SPRINT-MS vizsgálatot a National Institute of Neurological Disorders and Stroke és a MediciNova támogatta a National Institutes of Health-szel kötött szerződés alapján.

Forrás:

 Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS) 2022: Abstract P188. Presented October 26, 2022.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.