hirdetés

Idősek bariátriai műtétei és a kardiovaszkuláris kockázat

Egy új, kiterjedt megfigyeléses vizsgálat eredményei szerint még az idős korban elvégzett bariátriai műtétek is csökkentik a későbbi kardiovaszkuláris kockázatot.

hirdetés

A bariátriai műtétek régebbi értékelései során leginkább az Egyesült Államok különböző egészségügyi intézményeit, vagy a diabeteses betegeken elért eredményeket hasonlították össze. Más, tartós megfigyelésen alapuló vizsgálatok szerint a bariátriai műtétek csökkentik a szívinfarktus, a halálozás, a stroke kockázatát fiatal és középkorú obes betegeknél, de az idősebbek és a diabetesben nem szenvedők esetén a bizonyítékok nem voltak egyértelműek.

A mostani, a Journal of the American College of Cardiology-ban közölt vizsgálat célja a bariátriai műtétek hosszútávú eredményeinek és a kardiovaszkuláris események alakulásának a vizsgálata volt amerikai lakosok nagy tömegének a bevonásával. Speciális alcsoportokat képeztek a 65 év fölöttiek, és azok, akiknek nem volt diabeteszük.

Összesen 189.770 beteg adatait dolgozták fel, mindkét csoportban 94.885 beteg szerepelt, átlagos életkoruk 62,33 év volt. A résztvevők 70%-a nőbeteg, átlagos BMI-jük 44, 7 kg/m² volt, és egyharmaduk 65 év fölötti, Medicare biztosított volt.

A vizsgálatban résztvevőket 1: 1 arányban két kohorszba sorolták: vagy az obes kontroll csoportba, vagy a Medicare kedvezményezettek csoportjába kerültek, az utóbbiaknál 2013 és 2019 között bariátriai műtétek történtek. A betegeket nem, életkor, BMI továbbá 87 klinikai változó által meghatározott hajlamosság szerint (”propensity score”) osztották csoportokba.

A vizsgálatban az újonnan keletkezett szívinfarktusokat, az iszkémiás stroke-okat, az összes halálozás alakulását figyelték középértékben 4,0 év megfigyelési idő alatt, melyek a következőképpen alakultak:

  • A szívizom infarktusok száma csökkent (HR: 0,63, 95%CI 0,590,68)
  • A stroke-ok száma csökkent (HR: 0,71, 95%CI 0,65-0,79)
  • Az újonnan keletkezett szívelégtelenségek száma jelentősen csökkent (HR: 0,46, 95%CII 0,44-0,49),
  • Csökkent a halálozás (1000 személy/év 9,2 vs 14,7, azaz HR: 0,63, 95%CI 0,60-0,66).

A 65 év fölöttieknél azonos eredményeket kaptak: csökkent az összes halálozás (HR: 0.64), az újonnan kialakult szív-elégtelenség (HR: 0,52), a szívinfarktus (HR: 0,70) és a stroke kockázata (HR: 0,76), mindegyiknél P<0,001. Ugyanilyen eredményeket láttak a férfiak és nők, illetve a diabeteszesek és a nem diabeteszesek alcsoportjaiban is.

Az összes bariátriai műtéten átesett betegnél tehát 37%-kal csökkent a bármely okból bekövetkező halálozás, szignifikánsan (64%-kal) ritkábban volt szükség újonnan megjelent szívelégtelenség miatt kórházi kezelésre, (37%-kal) ritkább volt a szívinfarktus és (29%-kal) az iszkémiás stroke előfordulása azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik a 4 éves megfigyelési idő során jóval konzervatívabb ellátásban részesültek – mondta el Dr. Amgad Mentias kardiológus (Cleveland Clinic Foundation in Ohio).

Mostanáig ez az első olyan vizsgálat, melyben bebizonyították, hogy a bariátrikus műtétek a szívelégtelenségre legkockázatosabb, 65 év fölötti korosztályban is csökkenti a CVD betegségek kialakulásának kockázatát, ezért 3-as típusú obesitasban, különösen 40 kg/m²-es BMI fölött valóban el kell gondolkozni a bariátriai műtéten.

A vizsgálat résztvevői túlnyomórészt Medicare biztosítottak voltak, ami miatt az adatok nem általánosíthatók. Nincsenek arra vonatkozó adatok sem, hogy a résztvevők milyen kardiovaszkuláris, vagy fogyással kapcsolatos gyógyszereket szedtek, és kódolási hibák is előfordulhatnak, mivel az adatokat egy adminisztratív adatbázisból (és nem közvetlenül a résztvevőktől) szerezték be. Akadályt jelent az is, hogy bizonyos zavaró tényezők (a betegekkel kapcsolatos fizikális, szociális, mentális tényezők) is szerepet kaphattak a betegnek abban a döntésében, hogy bariátriai műtétnek vetette alá magát.

További vizsgálatok szükségesek a fogyást elősegítő szerekkel (pl. glukagon-like peptid-1, GLP-1) együtt végzett bariátriai műtétek utáni kardiovaszkuláris történések alakulásáról.

Forrás:

Lyles A. Bariatric surgery cuts cardiovascular events even is seniors. Medscape Medical News. April 14, 2022.

Mentias A, Aminian A, Youssef D, et al. Long-term cardiovascular outcomes after bariatric surgery in the Medicare population. J Am Coll Cardiol 2022 Apr, 79(15):1429-1437.

Powell-Willey TM, Osei Baah F, Thompson K. Bariatric surgery and cardiovascular outcomes: what can we learn from more representative cohorts? J Am Coll Cardiol 2022 Apr, 79(15):1438-1440.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.