hirdetés

Időskori csípőtörés: ne halogassuk a műtétet

Egy új vizsgálat szerint az orvosilag egyébként stabil állapotban lévő idős betegek csípőtörését még a kórházba való felvétel napján, vagy másnap meg kell operálni.

hirdetés

Kanadában kb. 30.000 idős ember szenved csípőtörést évente. Sajnos, emelkedett halálozásnak vannak kitéve: a sérülés után a nők 5%-a, a férfiak 10%-a meghal 30 napon belül.

A Canadian Medical Association Journal-ban megjelent közleményben Dr. Boris Sobolev (School of Population and Public Health, the University of British Columbia, Vancouver) és munkatársai a Canadian Collaborative Study of Hip Fractures keretein belül a 65 év fölötti, jó állapotban lévő csípőtörést szenvedett kanadai betegek adatait értékelték. 144 intézményből 139.119 beteg adatait gyűjtötték össze: a betegek 74,3%-a nő volt, 45,8%-uk volt 85 éves, vagy idősebb. Az azonnali műtéttel ellátott betegek közül 89.782 beteg (64,5%) élve távozott 30 napon belül, és csak 6371 beteg (4,6%) halt meg. A kumulatív 30 napos mortalitás az idővel szignifikánsan emelkedett: az első napon operáltaknál 48,9 halál/1000 műtét, a 3. napon kezelteknél 57,0 halál/1000 műtét, az ezután operáltaknál 69,1 halál/1000 műtét volt. Amennyiben minden műtétet a felvétel napja helyett a 3. napra halasztanák, 5,8 extra halállal kellene számolni 1000 műtétenként, a további halasztás pedig 10,9 extra halállal járna 1000 műtétenként. A kutatók becslése szerint a kórházban bekövetkezett halál a 2. napon túlra halasztott műtétek esetén 16,5%-kal növekedne.

A stabil állapotban lévő betegek műtéte gyakran halasztásra kerül, mivel vagy a sebész, vagy a műtő nem áll rendelkezésre. A 2005-ös kanadai előírások szerint az esetek legalább 90%-át meg kell operálni a felvételt követő 48 órán belül. Az ismertetett kutatás egyik vezetője, Dr. Pierre Guy (Centre for Hip Health, the University of British Columbia, Vancouver, Kanada) szerint a stabil egészségi állapotban lévő idős csípőtörött beteget egy napon belül meg kell operálni, hisz az eredményekből látszott, hogy ha a műtétet csak a kórházi felvétel után csak három nap múlva, vagy azon túl tudták elvégezni, akkor folyamatosan nőtt a betegek mortalitása, egészen a 11 halál/1000 beteg értékig (6,9% mortalitás) szemben azzal, ha a műtéti beavatkozás már a felvétel napján lehetséges volt. Kétségtelen, hogy ezért a műtőknek is rendelkezésre kell állniuk, azaz más betegek műtétét – nem orvosi okokból – esetleg el kell halasztani.

Dr. David Helfet (Hospital for Special Surgery, New York City) szerint a „szerzők bebizonyították, hogy az idős emberek mozdulatlan fekvése és várakozása semmiképpen nem jó. Ha stabil állapotban vannak és altathatók, a legkorábbi műtét javasolt.” Nagy kórházakban, sok műtővel, bőséges személyzettel könnyebb teljesíteni a feltételeket, de kisebb kórházakban, ahol az egyetlen műtőt éppen baleseti-, érrendszeri-, vagy éppen hasi műtétre használják, a megoldás nehezebb. Néha az is problémát jelent, hogy melyik beteg állapota tekinthető „stabilnak”, különösen 70 éves kor fölött. A fenti tanulmány egyik fontos üzenete az, hogy ha a műtő és a személyzet is rendelkezésre áll, a műtétet mielőbb el kell végezni!

A tanulmányban hiányosságai közé tartozik, hogy pl. nem pontosan ismerjük a kísérő betegségeket, és nem tudjuk pontosan a műtét halasztásának okát sem. Jelentős befolyása lehet a kimenetelre a csípőtörés és a kórházba érkezés között eltelt időnek és a betegek kórházba szállítása körülményeinek is. Befolyásolhatja az eredményeket a kisebb vidéki és a városi, nagy oktató kórházakban történő ellátás különbsége, továbbá az, hogy a beteg munkaidőben vagy azon túl érkezett a kórházba, illetve hogy a műtétet a személyzet nappal, frissen, vagy éjjel, kimerülten végezte-e. Végül, nem ismerjük a betegeknek a csípőtörés előtti egészségügyi státuszát sem.   

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. CMAJ

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.