hirdetés

Ígéretes gyógyszerkombináció vaszkuláris kognitív károsodásban

Két gyógyszer kombinációja ígéretes eredményeket mutatott lacunaris stroke-os betegek állapotának javításában, a többi között a kognitív zavarok csökkentésében.

hirdetés

A lacunaris stroke az ischaemiás stroke gyakori típusa. Feltételezhető, hogy a kis ér érelmeszesedése okozza, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy a kis erek endotéliumának problémái húzódhatnak a hátterében, ezért a szerzők az endothel diszfunkciót célzó gyógyszerek adásával próbálkoztak. Az Az általuk vizsgált két gyógyszert már széles körben használják: az izoszorbid-mononitrátot a koszorúér-betegség és az angina kezelésére, a cilosztazolt pedig főleg Ázsiában a stroke megelőzésére. Az endothel funkciót stabilizáló két szer, az izoszorbid-mononitrát és a cilosztazol kombinációját új terápiás megközelítésnek tekintik az agyi kisérbetegségben szenvedő betegek számára.

A 2023. évi Dallas-i Nemzetközi Stroke Konferencián (ISC) bemutatott 2. fázisú LACI-2 vizsgálat, amely ezeket a gyógyszereket külön-külön és kombinációban értékelte lacunáris stroke-ban szenvedő betegeknél, ígéretes tendenciákat mutatott a visszatérő stroke, a kognitív károsodás és a függőség csökkenésében, amelyek közül néhány jelentőssé vált a gyógyszerek együttes adásakor. A vizsgálók a hangulatra és az életminőségre gyakorolt ​​pozitív hatásokat is megfigyeltek. A gyógyszerek együtt adása több előnyt mutatott, mint bármelyik gyógyszer önmagában.

A kognitív károsodással kapcsolatos eredmények különösen fontosak, hiszen a betegek többsége a kognitív károsodást a stroke egyik legrettegettebb kimenetelének tartja, még akkor is, ha jelentős testi fogyatékosságot is elszenvednek a stroke miatt.

A LACI-2 vizsgálatba az Egyesült Királyság 26 stroke központjából 363 olyan beteget vontak be, akiknek lacunáris stroke-ja volt. A betegeket véletlenszerűen az alábbi négy csoport egyikébe sorolták: 1.: 40-60 mg/nap orális izoszorbid-mononitrát, 2.: 200 mg/nap orális cilosztazol  3.: mindkét gyógyszer együttesen; 4.: placebo. Az egy éves kezelés során a 6. és 12. hónapban mérték fel a betegek egészségi állapotát, beleértve a visszatérő stroke-ot, szívinfarktust (MI), kognitív teszteket, tüneteket, életminőség-felmérést, és egy év elteltével agyi képalkotó vizsgálatokat is végeztek. Az eredmények igen jó adherenciát mutattak: a betegek 98%-a még 1 év elteltével is szedte a vizsgálati gyógyszerét, és a gyógyszerek biztonságosnak tűntek a szokásos ellátás mellett, a vizsgálat során kevés haláleset vagy haemorrhagia történt.

Az összetett kimenetel, beleértve a visszatérő stroke-ot, MI-t, kognitív károsodást, függőséget (mRS >2) és halálozást, 20%-kal csökkent a csak izoszorbid-mononitrátot kapó csoportban (korrigált kockázati arány [HR] 0,80; 95% CI, 0,59-1,09), 23%-kal csökkent a cilosztazol csoportban (HR 0,77; 95% CI 0,57 - 1,05), és 42%-kal a kombinációs csoportban (HR 0,58, 95% CI, 0,36 - 0,92) azokhoz képest, akik egyik gyógyszert sem szedték.

Az izoszorbid-mononitrát önmagában a visszatérő stroke, a kognitív károsodás és a függőség csökkenését mutatta, míg a cilosztazol önmagában csökkentette a függőséget, és a kognitív károsodás csökkenését eredményezte. Együtt alkalmazva a gyógyszerek nagymértékben csökkentették a kognitív károsodást (HR 0,44; 95% CI, 0,19 - 0,99) és a függőséget (HR 0,14; 95% CI, 0,03 - 0,59).

A szerzők hangsúlyozták, hogy 2. fázisú vizsgálatuk eredményét szeretnék egy nagyobb betegszámú 3. fázisú tanulmányban megerősíteni. Terveik szerint ez a LACI- vizsgálat még ebben az évben elkezdődik.

Dr. Philip Bath (University of Nottingham, Nottingham, UK), a vizsgálat társszerője azt is felvetette, hogy érdekes lenne megvizsgálni, hogy ezek a gyógyszerek működnének-e más típusú ischaemiás stroke-ok esetén, így a nagy artériás betegség vagy a kardioembóliás stroke okozta esetekben, valamint a kisérbetegségek egyéb formáiban, például a vaszkuláris kognitív károsodásban szenvedő betegeknél is; továbbá lehet-e jótékony hatásuk más típusú kisérbetegségek esetén is, amelyek nem jelennek meg szélütésként, de fejfájásként vagy memóriazavarként nyilvánulhatnak meg.

 

Forrás:

International Stroke Conference (ISC) 2023: Presentation LB4 and LB12. Presented February 9, 2023.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.