hirdetés

Immunterápiás lehetőségek a melanóma kezelésében – update 2022

Forradalmi változást hozott az áttétes melanómában szenvedő betegek kezelésében az elmúlt tíz év. Az elsővonalas kezelésekben a PD-1-gátló nivolumab és pembrolizumab immunterápia mellett a BRAF V600 mutáns melanómás pácienseknél BRAF-MEK-gátlók is a terápiás paletta részét képezik. A CTLA-4-gátló ipilimumab és a PD-1-gátló nivolumab kombinált alkalmazása is szelektált betegcsoportnál választható, mely jelentős javulást hozott a metasztatikus melanómában szenvedő betegek túlélésében. A jelen közleményben az immunterápia hosszú távú túlélési eredményeiről számolok be, valamint felvázolom azokat a fejlődési utakat és onkológiai modalitásokat, melyek alkalmazásával további javulás érhető el a melanómás betegeink kezelésében. Magy Onkol 66:119-124, 2022

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
OLÁH JUDIT, Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika, Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, Szeged
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.