hirdetés

Indukciós kemoterápia és cetuximab-kezelés a lokálisan előrehaladott fej-nyaki laphámrák ellátásában: egy II. fázisú, prospektív vizsgálat eredményei

Célkitűzés
A kemoterápia és a cetuximab előrehaladott stádiumú, nyirokcsomóáttétet adó fej nyaki laphámrák ellátásában történő együttes alkalmazásának lehetséges hatékonyságát vizsgálandó II. fázisú tanulmányt végeztünk, amelyben indukciós kemoterápiát (ICT, induction chemotherapy) alkalmaztunk a következő séma szerint: 135 mg/m2 paclitaxel és carboplatin (AUC = 2) hetenkénti ciklusokban 6 héten át, az első héten 400 mg/m2, ezt követően pedig 250 mg/m2 dózisú cetuximabbal kiegészítve (PCC).

Betegek és módszerek
Fej-nyaki laphámrákban szenvedő (SCCHN, squamous cell carcinoma of the head and neck; T1–4, N2b/c/3), mindaddig nem kezelt betegek 47 fős csoportját (41 főnél a szájgaratra lokalizálódott a primer daganat; 33 férfi, 14 nő; medián életkor: 53 év; 0–1-es kategóriájú általános állapot) részesítettük kezelésben, majd klinikai és radiográfiás vizsgálattal ellenőriztük a terápiás választ. Az ICT-t követően minden beteg a kockázat alapján meghatározott lokális kezelésben részesült, mely a daganat stádiuma és a kórismézéskor észlelt lokalizációja függvényében sugárkezelésből, egyidejű sugár- és kemoterápiából vagy műtéti kezelésből állt.

Eredmények
Az indukciós PCC-kezelés után 9 betegnél (19%) teljes remissziót, 36-nál (77%) pedig részleges remissziót állapítottunk meg. A leggyakoribb 3–4. fokú toxikus hatásnak a bőrkiütések megjelenése bizonyult (45%), ezt követte a láz nélküli neutropenia (21%-os előfordulási gyakorisággal). Mediánértékben 33 hónapos követés mellett 6 betegnél észleltünk lokoregionális vagy szisztémás progressziót. A 3 éves progressziómentes túlélés (PFS, progression- free survival) aránya 87% nak (95%-os megbízhatósági tartomány [CI, confidence interval], 78–97%), a teljes túlélési arány 91%-nak (95% CI, 84–99%) adódott. A 26 biopsziás minta közül 12 ben (46%) kimutatott HPV-16 (a humán papillomavírus 16-os típusa) jelenléte jobb progressziómentes (p = 0,012) és teljes túléléssel (p = 0,046) társult.

Következtetések
A hetenkénti PCC-vel kiegészített ICT és az ezt követő, kockázati alapon megállapított lokális kezelés kivitelezhető, hatékony és jól tolerálható stratégiának tűnik. A PFS ígéretes, érdemes tehát tovább vizsgálni e szekvenciális kezelési stratégiát. A HPV-pozitív daganatot hordozó betegek prognózisa kiváló.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.