hirdetés

Influenzás? Fogjon békát!

Az Immunity című szaklapban publikált állatkísérletek eredményei szerint egy dél-indiai béka bőrváladékának egyes peptidjei hatékony védelmet nyújtanak az influenza A vírusok ellen.

hirdetés

A különféle békák bőre – élőhelyüktől függően – különböző peptideket termel. Joshy Jacob (Emory University, Atlanta) és kutatócsoportja ezek között keresett új antivirális anyagokat az indiai Thiruvananthapuramban. Elsősorban a dél-indiai Kerala államban őshonos Hydrophylax bahuvistara béka bőrváladékát vizsgálták. Enyhe elektromos stimulációval ösztönözték a békák nyálkatermelő mirigyeit nagyobb mennyiségű ellenanyag kiválasztásra, és a megfelelő mennyiségű nyálka összegyűjtése után az állatokat szabadon engedték. Azt kutatták, hogy a békákból nyert bőrváladék tartalmaz-e olyan peptideket, amelyek hatékonyan használhatók az influenza vírusok ellen.

A 32 azonosított peptidből meglepő módon 4 nem csak gátolta az influenza vírusok szaporodását, de tartósan inaktiválta is a kórokozókat. A vírusgátló 4 anyag közül azonban három toxikus volt a vörösvértestekre, ezért humán alkalmazásuk nem jöhet szóba. Ezzel szemben a negyedik peptid – amit felfedezője az indiai kard után „urumi”-nak nevezett el – anélkül pusztított el számos vírustörzset, hogy a vérsejteket károsította volna. Ez a hatás azonban csak az influenzavírus H1 felszíni fehérjével rendelkező szerotípusaira korlátozódik.

Az influenza A vírusok a felületükön elhelyezkedő két fehérje (hemagglutinin és a neuraminidáz) alapján különböző szerotípusokba sorolhatók. Ez alapján a spanyolnátha (1918) és a sertésinfluenza (2009) kórokozói a H1N1 típusú, a madárinfluenzáé (2003) a H5N1 típusú vírusok. Az ismert vírusellenes gyógyszerek, (Tamiflu és a Relenza) neuraminidáz-gátlók, amelyek csak blokkolják a patogének szaporodását, de nem pusztítják el őket teljesen. Ezzel szemben az urumi a H1 hemagglutininhez kapcsolódva a teljes vírusrészecske szétesését okozza. Mivel az indiai békák nem fertőzöttek az influenza A vírussal, Jacob szerint az immunvédelmük ezen alkotórészét normál esetben más, még nem ismert kórokozók ellen vetik be.

A kutatók H1 típusú influenza A vírussal fertőzött egereknél vizsgálták az urumi hatékonyságát. A halálos dózisú kórokozóval megfertőzött egerek egy részével orron keresztül inhaláltatták a peptidet. A kezelt egerek között alacsonyabb volt a halálozási arány, és a kontrollcsoporthoz képest 80-90 százalékkal csökkent a tüdőben található vírusok száma. A H3N2 típusú influenza vírus ellen a kezelés hatástalannak bizonyult.

Az influenza A vírusok világméretű járványt idézhetnek elő, súlyos szövődményekkel járhatnak, és halált okozhatnak. Ha a fertőzött betegek nem kapják meg időben a védőoltást, vagy a megfelelő oltás nem áll gyorsan rendelkezésre, az antivirális gyógyszerek csak a betegség lefolyását tudják enyhíteni. A meglévő készítményekkel szemben rezisztens vírusformák azonban gyorsan kialakulnak. Az újonnan felfedezett peptid esetében viszont ez a veszély jelentéktelen, így hatékony lehet a betegség kezelésében.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.