hirdetés

Intervenciós radiológiai eljárások szerepe a májdaganatok kezelésében

Az invazív radiológiai eljárások egyre szélesebb körű terápiás lehetőséget nyújtanak a májdaganatban szenvedő betegek számára. Bizonyos esetekben ezek a korábban csak másod- és harmadvonalban használt kezelési módok mára széleskörűen, első vonalban alkalmazhatóak. Jelen munkájukban a szerzők áttekintik a leggyakrabban előforduló májdaganatok kezelésében használatos intervenciós radiológiai eljárásokat, a direkt daganatroncsoló (abláció) és éren keresztüli kemoterápiás és érelzáráson (embolizáció) alapuló kezeléseket. Az ablációs kezelések területén dinamikus fejlődés figyelhető meg, különösen a volumetriás tervezés, valamint a sztereotaxiás célzóberendezések megjelenése által. Ezeknek az eszközöknek a segítségével az ablációk megbízhatósága jelentősen javítható. Az embolizációk területén nagy elemszámú, randomizált vizsgálatok jelentek meg a közelmúltban, aminek segítségével meghatározható az a betegcsoport, akik valóban profitálnak a kezelésből. Az intervenciós radiológia helye nem kérdőjelezhető meg a májdaganatokkal foglalkozó szakembercsapatban. Magy Onkol 62:45–52, 2018

Kulcsszavak: májrák, intervenciós radiológia, ablációs technikák, kemoembolizáció

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bibok András, Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest
a szerző cikkei

Doros Attila, Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.