hirdetés

Intézkedések az USÁ-ban a szülő nők halálozásának csökkentésére

Neves szakemberek sürgetik az összefogást Amerikában annak érdekében, hogy csökkenthessék a szülő nők halálozási arányának növekedését.

hirdetés

Az American College of Obstetrics and Gynecologists (ACOG) jelenlegi és régebbi elnökei, valamint ismert szakemberek sürgetik az Egyesült Államok kórházainak szülészeti részlegeit, hogy az anyai halálozás csökkentésére tegyék meg az általuk javasolt lépéseket, illetve arra kérik az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a szülészeti ellátás javítása érdekében változtassanak irányelveiken.

A New England Journal of Medicine 2018. október 31-i számában online megjelent felhívásban az Egyesült Államokban egyre emelkedő anyai halálozást tragédiának nevezi a tanulmányt jegyző négy szaktekintély: Dr. Susan Mann (Harvard Medical School, Boston, Massachusetts), Dr. Lisa M. Hollier (az ACOG jelenlegi elnöke), Dr. Kimberlee McKay (University of South Dakota, Sioux Falls) és Dr. Haywood Brown (az ACOG most leköszönő volt elnöke, University of South Florida, Tampa). Kijelentik, hogy „az USA-ban több nő hal meg a terhességgel vagy szüléssel kapcsolatos okok miatt, mint más jómódú országokban, és a fekete asszonyok halálozási aránya 3-4-szer magasabb a fehér asszonyokénál.”

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a terhességgel szövődött halálozást a következőképpen fogalmazza meg: „a terhesség alatt, vagy a terhesség befejezése utáni 1 éven belül bekövetkező anyai halálozás terhességi szövődményben , vagy a terhesség élettani hatásaival össze nem függő történések súlyosbodása miatt”. Dr. Mann és szerzőtársai négy lépést ajánlanak a kórházaknak a szülő nők halálozásának elkerülésére.

1/: a magas kockázatú várandós anyáknak a legjobb ellátást kell kapniuk. A legveszélyesebb kockázat a postpartum vérzés, a súlyos hipertónia és a tromboembóliás szövődmények. Minden szülészeti centrumban az ACOG vezette 30 szervezet által kidolgozott Alliance for Innovation on Maternal Health (AIM) javaslatai szerint kell eljárni. A legjobb ellátásról szóló AIM program négy R-je: „readiness, recognition, response, report”( felkészültség, felismerés, reagálás, beszámolás). A kórházaknak például fel kell készülnie egy súlyos hipertónia 60 percen belüli ellátására. Azokban a kórházakban, ahol nincs állandó gyógyszerészi ügyelet a várandós és postpartum betegek részére antihipertenzív és antitrombotikus gyógyszereket kell tartani sürgősségi zárható szekrényben.

2/: a kórházakban multidiszciplináris képzéseket kell tartani, ahol minden egészségügyben dolgozóval meg kell ismertetni a várandósokat veszélyeztető kockázati faktorokat, így a vérzési kockázatokat is.

3/: a kórházakban szülészeti sürgősségi szimulációs képzéseket kell tartani, ahol felkészítik a személyzetet a ritka eseményekre.

4/: szorosabbá kell tenni a jobban és kevésbé jól ellátott kórházak közötti kapcsolatokat, hogy a kockázatosabb betegeket átszállítsák, és/vagy konzultálni lehessen a váratlan, sürgős esetekről.

Az ACOG és az American Academy of Family Physicians közösen kialakított egy 1 éves képzési programot a messzi vidékeken praktizáló családorvosok részére.

Dr. Murray Horwitz (Harvard Medical School) és munkatársai a fenti tanulmánnyal egyidőben megjelent közleményükben pedig arról számolnak be, hogy a terhességgel összefüggő halálozás több mint a fele a szülést követő egy éven belül következik be, és sok asszony többféle komplikációban szenved, mint pl. fájdalom, vérzés, magas vérnyomás, laktációs problémák, medencefenék működési zavarok. Gyakran betegbiztosítási, gyermekgondozási kérdések akadályozzák ezen betegek ellátását. A Healthcare Effectiveness Data and Information Set (HEDIS) javaslata szerint minden asszonynál a szülést követő 3-8. hét között kellene orvosi ellenőrzést végezni, míg az ACOG egy „negyedik trimeszterben” - vagyis 12 héttel a szülés után végzett kontrollt tart szükségesnek.

A munkaviszonnyal rendelkező amerikai nőknek csak fele marad otthon gyermekével a szülést követően 12 hétig járó fizetetlen gyermekgondozási szabadság teljes idejére. Az ACOG azt javasolja, hogy minden asszonynak járjon 6 hetes gyermekgondozási szabadság teljes fizetéssel.

Néhány ország anyai halálozási adata 100.000 élve szülésre 2015-ből (CIA): Sierra Leone a legrosszabb 1360/100.000 (!). Görögország, Izland, Finnország, Lengyelország a legjobb: 3/100.000. Magyarország, Szerbia: 17/100,000. Egyesült Államok: 14/100.000. Új-Zéland, Dél-Korea: 11/100.000. Szingapur, Portugália, Luxemburg: 10/100.000. Egyesült Királyság, Szlovénia, Málta: 9/100.000. Kanada, Hollandia: 7/100.000. Ausztrália, Szlovákia, Németország, Dánia: 6/100.000. Izrael, Japán, Svájc, Spanyolország, Norvégia: 5/100.000. Ausztria, Svédország, Csehország, Kuwait: 4/100.000). 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. The New England Journal of Medicine

3. The New England Journal of Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.