hirdetés

Intrahepatikus biliáris cystadenoma: mikor van szükség reszekcióra?

Háttér. Az intrahepatikus biliáris cystadenoma (IBC) ritka májdaganat, mely igen hajlamos a kiújulásra, illetve a cystadenocarcinomává (IBCa) történő malignus elfajulásra.

Módszerek. Májsebészeti osztályunkon 2003 júniusa és 2006 decembere között négy beteg került műtétre intrahepatikus cystadenoma miatt. Mindegyikük nő volt, átlagéletkoruk medián értékben 51 (45–63) év volt. A reszekció három esetben bal, egyben jobb oldali hepatectomiát jelentett. Két betegnél hasi képalkotó vizsgálatok és a szérum tumormarkereinek meghatározása derített fényt az IBC fennállására, a másik két betegnél egyszerű cysta téves diagnózisa miatt laparoszkópos fenesztráció történt, majd a cysta ismételt megjelenését követően utalták a beteget intézetünkbe.

Eredmények. A patológiai lelet minden esetben cystadenomát igazolt. A posztoperatív időszak eseménytelen volt, a betegek medián értékben 8 (5–12) napot töltöttek kórházban. A medián értékben 18 (2–40) hónapos követés szerint minden beteg életben van, recidíva egyiküknél sem jelentkezett.

Következtetés. A máj cystadenomái könnyen összetéveszthetők más cystosus elváltozásokkal. Agresszív sebészeti kezelés javasolt, mivel az elváltozásból gyakran alakult ki rosszindulatú daganat, és igen nagy a kiújulás aránya is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Spiros G. Delis, Zisis Touloumis, Andreas Bakoyiannis, Nikos Tassopoulos, Konstantina Paraskeva, Kostas Athanassiou, Michael Safioleas és Christos Dervenis
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.