hirdetés

Intranazális tesztoszteronpótlás

Intranazális tesztoszteronpótlásra alkalmas készítményt törzskönyvezett az FDA. Az adagolópumpás tartályból adagolt gélt naponta háromszor kell alkalmazni.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA, Food and Drug Administration) Natesto néven egyedülálló készítménnyel bővítette a tesztoszteronpótlásra alkalmas gyógyszerek körét. A Trimel Pharmaceuticals terméke egy gél állagú gyógyszerforma, amely egy adagolós pumpa segítségével juttatható az orrüreg nyálkahártyájára. A veleszületett vagy szerzett, primer vagy centrális eredetű (hipogonadotrop) hipogonadizmus kezelésére javasolt hormonpótlás e formája egyszeri alkalommal 5,5 mg tesztoszteront juttat az orr nyálkahártyájára. A gél javasolt egyszeri adagja 11 mg (1-1 adag mindkét orrnyílásba), napi adagja 33 mg.

Noha a napi háromszori alkalmazás nem feltétlenül előnyös, az új intranazális gél biztonságosabb és kényelmesebb tesztoszteronpótlást biztosít, mint az e célra forgalomban lévő egyéb szerek (intramuszkuláris injekció, felkarra kent transzdermális gél, perorális készítmények). Vitathatatlan pozitívuma, hogy az orrüreg belső felszínére kerülő férfi nemi hormon testi érintkezéssel nem kerülhet át a kezelt férfiról a környezetében élők bőrére, így sem a nőket, sem a gyermekeket nem fenyegeti az a veszély, hogy a fiziológiásnál magasabb tesztoszteronszint alakul ki szervezetükben (ami például a transzdermális gél alkalmazásakor elvileg előfordulhat). Kérdéses ugyanakkor, hogy a légúti allergiás betegségekkel vagy a felső légúti fertőzésekkel együtt járó orrfolyás miként befolyásolja az intranazális gél tolerálhatóságát.

A Natesto forgalomba hozatalának jóváhagyását alátámasztó III. fázisú klinikai vizsgálat az USA 39 vizsgálóközpontjában zajlott, hipogonadizmussal diagnosztizált férfiak részvételével, nyílt elrendezésben. A hatásosság értékelését 3 hónapos kezelés után, 73 beteg adatai alapján végezték. Az intranazális gélt alkalmazó férfiak 90 százalékánál a normál tartományba (300–1050 ng/dl) esett a tesztoszteron átlagos szérumszintje, míg 10 százalékuknál nem érte el a 300 ng/dl-es értéket. A felső határérték feletti szérumkoncentrációt egyetlen betegnél sem mértek, ami a kezelés biztonságosságát jelzi. A vizsgálatokban a betegek legalább 3 százalékánál előforduló nemkívánatos hatások a prosztataspecifikus antigén szérumszintjének emelkedése, a fejfájás, az orrfolyás, az orrvérzés, a nazális diszkomfortérzés, az orr-garatüreg gyulladása és a felső légúti fertőzések voltak.

Dr. Bradley D. Anawalt, a Washington-i Orvostudományi Egyetem professzora és az Amerikai Endokrinológiai Társaság vezetőségi tagja az új készítmény törzskönyvezése kapcsán egy érdekes elméleti problémára hívta fel a figyelmet. Nevezetesen arra, hogy egy 2009-ben publikált egérkísérletben az orrnyálkahártyán keresztüli tesztoszteron-bevitel mellett az egerek agyában kétszer akkora tesztoszteronkoncentrációt mértek, mint az intravénás hormonnal kezelt egyedeknél. Azt, hogy e jelenség az embernél is megfigyelhető-e, egyelőre nem tudni, és az egereknél megállapított koncentrációnövekedés jelentősége sem ismert, a jövőben azonban érdemes lenne részletesebben vizsgálni e problémakört.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.