hirdetés

Irányelvek, illetve egyéni prognosztikai tényezők alkalmazása a felső gasztrointesztinális endoszkópiára váró betegek vizsgálati sorrendjének összeállításakor

  Háttér.
  A dyspepsia miatt végzett és pozitív eredménnyel zárult endoszkópos vizsgálatok adatainak elemzése hozzájárulhat az endoszkópos várólisták ésszerűbb kialakításához és a források elosztásához. A dyspepsia kezelésére vonatkozó irányelvek ellentmondásosak, mivel elsődleges céljuk az alapellátásban gondozott betegek átfogó kezelésének hatékonyabbá tétele.

 Célkitűzés.
 Kutatásunk célja a főbb endoszkópos diagnózisok valószínűségének meghatározása és súlyozása az életkor, a nem, a Helicobacter pylori fertőzés szerint, a European Society of Primary Care Gastroenterology (ESPCG) irányelvei betartásának, valamint annak vizsgálata, hogy az endoszkópiát kérő háziorvos mennyiben vesz részt a dyspepsia irányelvek szerinti kezelésének minőségi javításában.
 
  Módszerek.
  Két diagnóziscsoport szerint vizsgáltuk 752 gasztroszkópia adatait: az elsőbe a carcinoma, gyomorés nyombélfekély, a másodikba csak a carcinoma és gyomorfekély tartozott.

 Eredmények.
 Rák és gyomor-/nyombélfekély nagyobb valószínűséggel fordult elő férfiak körében (esélyhányados [OR, odds ratio] =1,81, p=0,016), 41 éves kor felett (OR=3,24, p=0,009) és leginkább Helicobacter pylori fertőzés mellett (OR=4,49, p<0,001), míg az ESPCG irányelvei szerint végzett gasztroszkópiák esetében két és félszeres kockázatot regisztráltunk (OR=2,47, p=0,003). A második elemzés statisztikailag szignifikáns kapcsolatot jelzett a rák, a gyomorfekély és az ESPCG irányelvek betartásának mértéke között (OR=4,69, p=0,013), a H. pylori pozitivitásról azonban már nem mondható el ugyanez (OR =1,83, p=0,11). Az életkori csoportok alapján lineáris összefüggést észleltünk: a betegség valószínűsége ötévenként 60%-kal emelkedett (OR =1,59, p=0,002).
 
 Következtetések.
 A háziorvosoknak a Dyspepsia Ellátási Programban (DMP, Dyspepsia Management Program) való részvétele nem javítja szignifikáns mértékben a pozitív gasztroszkópiás leletek arányát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Fabrizio Cardin, Manuel Zorzi és Oreste Terranova
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.