hirdetés

IRF-1 promoter polimorfizmus és a hepatitis C vírus fertőzés kimenetele

Bevezetés
A hepatitis C vírus (HCV) egyszálú RNS genommal és tokkal rendelkező vírus, amely az emberben akut, illetve krónikus hepatitist okoz [1–3]. A fertőzés a szérumban található anti-HCV antitestek és a HCV RNS genom kimutatásával diagnosztizálható.
A korai keresztmetszeti vizsgálatok a krónikus forma magas, átlagosan 75–86%-os előfordulási arányát mutatták [4,5]. Feltételezték ugyanakkor, hogy érzékenyebb metodikák feltalálásával még ezek az értékek is alacsonynak bizonyulnak majd, és a fertőzés spontán eliminációja igen ritka. A krónikus fertőzés aránya időközben az epidemiológiai paraméterek figyelembevételével számottevően módosult [6], és az újabb vizsgálatok számos populációban 50%-os vagy még nagyobb spontán gyógyulási arányt jelentettek [7–12].
Sem a vírus perzisztálásához, sem annak spontán eliminációjához vezető mechanizmusok nem ismertek teljesen, így ezek jelenleg is intenzív vizsgálat tárgyát képezik (lásd például [13–16]). Az infekció kimenetelének egyik lehetséges meghatározó tényezője a szervezet veleszületett, interferon (IFN) által mediált antivirális válaszának ereje. Az eredetileg a vírusok szaporodását gátló vegyületként leírt IFN ma egy komplett proteincsaládot foglal magába (pl. IFN-alfa alosztály, IFN-béta, IFN-1 alosztály), mely pleiotrop hatásai révén antivirális, antiproliferatív és immunmoduláns hatásokat fejt ki.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Perdita Wietzke-Braun, Adil B. Maouzi, Larissa B. Mänhardt, Heike Bickeböller, Giuliano Ramadori és Sabine Mihm
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.