hirdetés

Ismét a gadolínium veszélyeiről

Nincs megegyezés az EMA és az FDA között a tekintetben, hogy veszélyesek-e a gadolínium tartalmú MRI-kontrasztanyagok.

hirdetés

Az MRI-kontrasztanyagok ritkaföldfémet, gadolíniumot tartalmaznak, ami mágneses tulajdonságai miatt lehetővé teszi a perfundált struktúrák jobb ábrázolását. Hogy toxikus hatását csökkentsék, kelátképző szerves anyagokkal vegyítve juttatják a szervezetbe. A kelátokban a fémionok stabilan rögzülnek, megakadályozva ezzel a komplexekből való kiszabadulásukat. Ez azonban különböző kelátok esetén eltérő sikerrel működik.

Tíz évvel ezelőtt azt figyelték meg, hogy a vese működészavarában szenvedőkben, akiknél a kontrasztanyag kiürülése késleltetett, igen ritka esetben hetekkel vagy hónapokkal a kontrasztanyag beadása után nefrogén szisztémás fibrózis alakult ki. Ez az igen fájdalmas bőrbetegség, amely során a kötőszöveti sejtek túlzott szaporodása miatt a szövetek megkeményednek, kiterjedhet az ízületekre is, és a mozgás jelentős mértékű beszűkülését okozhatja.

A betegséget a kelátkötésből kioldódó gadolínium-ionokkal hozták összefüggésbe. Az érintettség elsősorban a lineáris struktúrájú kontrasztanyaggal vizsgáltakban volt megfigyelhető, a ciklikus struktúrával rendelkező kontrasztanyagok ártalmatlannak tűnnek.

Arra is fény derült, hogy a gadolínium valószínűleg lerakódik az agyban. A korábban gadolínium-tartalmú kontrasztanyagot kapó betegeknél a hónapokkal később elvégzett natív MRI-vizsgálat során bizonyos agyi régiókban továbbra is megemelkedett jelintenzitást észleltek a lineáris struktúrájú kontrasztanyagok adása után.

Habár nincs bizonyíték, hogy a fémion lerakódása agyi funkciózavarokhoz vezet, az EMA Farmakovigilancia Kockázatértékelési Bizottsága márciusban azt javasolta, hogy elővigyázatosságból négy lineáris struktúrájú kontrasztanyagot (gadobensav, gadodiamid, gadopentetsav, gadoversetamid) vonjanak ki a piacról. A végleges döntés azonban még folyamatban van.

Az FDA az azonos tényállás alapján más következtetésre jutott. Mivel ez idáig semmilyen bizonyíték nincs a mellékhatásokról, az USA-ban továbbra is mindegyik kontrasztanyag forgalmazható. A Hatóság gyógyszerbiztonsági közleménye szerint intézkedés nem szükséges, a kontrasztanyagok felhasználásának korlátozását egyelőre nem tervezik. Az orvosokat azonban arra ösztönzik, hogy takarékosan bánjanak a kontrasztanyagokkal.

Az utóbbi időkben több közlemény számolt be arról, hogy egyes betegekben normál vesefunkció ellenére észlelhető volt a bőr megkeményedése a kontrasztanyagos MRI-vizsgálat után. Az FDA jelenleg vizsgálja ezeket az eseteket, a National Center for Toxicological Research pedig patkányokon végez kísérleteket, hogy tanulmányozza a gadolínium lerakódását az agyban.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.