hirdetés

Ismét a túlzott napozás veszélyeiről

Egyes adatok szerint úgy tűnik, hogy a  felnőttkori napozás kockázatosabb, mint a gyermekkori, legalábbis egy amerikai adatbázis elemzése során több nem melanómás bőrrákot találtak a felnőttkorukban sok időt napon töltő nőknél. 

hirdetés

Régóta ismert tény, hogy a melanoma, hanem a bőr laphámrákjának gyakorisága is jelentősen megszaporodik az UV expozíció hatására. Arra is számos adat van, hogy mivel a nagy utasszállító gépek és a kisebb repülőgépek üveg vagy műanyag szélvédői és ablakai nem védenek tökéletesen a nagy magasságokban észlelhető magas dózisú UV-A és UV-B sugárzások ellen, a pilóták és a kabin-személyzet kb. kétszer gyakrabban betegszik meg a bőr melanomájában, mint egy átlagember.

A fokozott UV-inszoláció daganatkeltő mechanizmusa rendkívül bonyolult, és nem teljesen ismert. A Nature Genetics szaklapban 2014. szeptember 7.-én online publikált közlemény szerint az UV fény hatására aktiválódó, eddig ismeretlen onkogént találtak a bőr laphámrákjainak (squamous cell cancer = SCC) 17%-ában és a melanomák 5%-ában, és ezen KNSTRN mutagenezise is szerepet játszik a bőr SCC-inek keletkezésében. Egyéb daganatokban viszont ezeket a pontmutációkat nem lehetett megfigyelni.

Az American Academy of Dermatology (AAD) 73. évenkénti találkozóján 2015. március 20.-án San Franciscoban elhangzott előadásukban (Abstract F025) a kutatók kijelentették, hogy a napsugárzással felnőtt korukban exponáltaknál több nem-melanoma típusú bőrdaganat keletkezik, mint a gyermekkorban exponáltaknál. Ez a megfigyelés ellentmond az eddig ismereteinknek – mondta a kutatást vezető Katherine Ransohoff orvostanhallgató (Stanford University, California). „Mindig is úgy tudtuk, hogy a gyermekkori expozíció a fontos”. Munkatársaival a Women’s Health Initiative vizsgálatban szereplő 161 808 – egyébként teljesen egészséges, posztmenopauzális amerikai – nő adatait nézték át. A különböző adatok gyűjtése mellett a lakóhelyek (és azok változásai) szerint csoportosították a személyeket. A kiindulási hipotézisük Ransohoff szerint az volt, hogy „a bőrrákok kialakulásában a gyermekkori expozíciónak nagyobb szerepe van, mint a felnőttkori expozíciónak”.

Az átlagosan 11,9 éven keresztül megfigyelt 56 000 fehér nőnél 518 melanoma jelentkezett az orvosi feljegyzések szerint (0,9%), és 9 195-en betegedtek meg nem-melanomás bőrdaganatokban a saját évenkénti beszámolójuk szerint (16,3%).

A kutatók szerint az Egyesült Államokban  a 37. szélességnél délebbre élők életük első 15 évében több UV sugárzásnak vannak kitéve, mint az attól északra felcseperedők. A kutatók feljegyezték a napsugárzással összefüggő szokásokat is: napszemüveg- illetve kalapviselés, a szabadban naponta eltöltött idő gyermek- illetve felnőttkorban. Illesztették a résztvevők életkorát, képzettségét, testtömeg-indexét, átlagos fizikai aktivitását, a melanomás és nem melanomás anamnézist, a napsugárzás által okozott bőrreakciókat, a D-vitamin bevitelt, az alkoholfogyasztást és a dohányzást.

Nem meglepően azoknál nőknél alakult ki a referencia-csoporthoz képest több nem melanomás bőrrák, akik gyermekkorukat és felnőtt korukat is több napsugárzásban élték le (OR 1,12). Viszont az már meglepő volt, hogy a referenciacsoporthoz képest még magasabb volt a nem melanomás bőrrák kockázata akkor, ha a személyt gyermekkorban alacsony, de felnőtt korban magas UV expozíció érte (OR 1,39). Érdekes módon a két csoport között nem volt jelentős különbség a melanomák kockázata tekintetében – talán csak azért, mert melanomás eset elég kevés volt.

Kétségtelen, hogy nem lehetett mindent figyelembe venni, pl. más geográfiai környezetben más a táplálkozás, és mivel a Women’s Health Initiative vizsgálatban nincs elkülönítve a bazalioma és a laphámrák, ezt az ismertetet elemzés során sem tudták megtenni. Néhány adat arra utal, hogy az élet elején kapott UV expozíciónak bizonyos védő hatása van, de a vizsgálat hiányosságairól sem szabad megfeledkezni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Medscape Medical News > Conference News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.