hirdetés

Ízületi protézisek és a szívinfarktus

A térd-és csípőízületi protézisműtétek után kimutathatóan növekszik a szívinfarktusok aránya, míg a tromboembóliák aránya nem csak a műtétek után, hanem hosszabb távon is növekedést mutat.

hirdetés

A teljes térd protézis (total knee arthroplasty = TKA) nagy gyakorlatot igénylő műtét. A perioperatív komplikációk között az anesztézia problémái, a vérvesztés, a fertőzések, a korai vérzés, vagy a sebgyógyulási zavarok említendők, de előfordulhatnak intraoperatív fraktúrák is, a posztoperatív szakban kardiovaszkuláris, pulmonális, renális, elektrolit zavarok jelenhetnek meg a nagyon ritka n. peroneus sérülés, vagy a leszorításból származó bénulás mellett. A legnagyobb veszélyt a tromboembóliás szövődmények jelentik. A szimultán kétoldali térdműtéteknél duplájára nő a komplikációk gyakorisága az egyoldali műtét után észleltekhez képest.

Egy 2014-es tanulmány szerint a 872.416 betegen végzett megfigyelés arra utal, hogy a perioperatíve i.v. adott antifibrinolitikus tranexam-sav használatával a nagy ízületi műtétek során lényegesen csökkenthető a vértranszfúziók szükségessége, sőt csökken a szívinfarktusok kockázata anélkül, hogy emelkedne a tromboembóliás szövődmények gyakorisága (Poeran).

A szívinfarktusok száma egy most publikált közlemény szerint a nagyízületi műtétek után azonnal szaporodni kezd, tehát a tromboemboliákkal ellentétben általában nincs lappangási ideje. „A szívroham későbbi megjelenésének kockázata elhanyagolható, de a véralvadékok a műtét után évekig a tüdőben maradhatnak” A vizsgált populációban 13 849 térdízületi pótlást kapott betegnél  betegnél 306, míg 13 849 társított kontroll személynél csak 286 szívinfarktus keletkezett. Az infarktus kockázata az operáltakban igen erősen megnőtt (HR: 8,75, 95%CI 2,00-24,62) a műtét utáni első hónapban a nem operáltakhoz képest. A csípőprotézis beültetések után az első hónapban 4,33-szoros volt a kockázat (95%CI 1,24-15,21), utána a különbség már nem volt jelentős. Természetesen a tromboembóliák száma is jelentősen nőtt a műtét utáni első hónapban (térdműtét után a 63-szorosára, csípőműtét után a 78-szorosára!), viszont itt a kockázat 2,42-1,93-szoros emelkedése még 5 év után is észlelhető volt.

Az Egyesült Államokban a 45 évesnél idősebbeken végrehajtott kórházi nagyműtétek közül a térdízületi pótlás igen gyakori volt: Dr. Sonja N. Williams és munkatársai szerint (NCSH Division of Health Statistics) 2010-ben 693 400 teljes térdízületi pótlás történt az országban. A 2000 és a 2010 közötti 11 évben mintegy 5,2 millió ilyen műtét történt, csaknem minden esetben 45 év fölötti egyéneken. Ezen időszak alatt férfiakban 10 000 személyenként 24,3-ról 45,3-ra nőtt a műtétek száma (86%-os emelkedés), míg nőknél ez még jelentősebb volt: 10 000 személyenként 33,0%-ról 65.5%-ra emelkedett (99%-os emelkedés). Másképpen az is látható, hogy a nőknél 50%-kal több térdízületi protézis műtét történik, akár a 45-64 éves korosztályt, akár a 64 év fölöttieket vesszük alapul. A technika előrehaladtával műtétre egyre fiatalabb korban kerülnek a betegek: 2000 és 2010 között 3,9%-kal csökkent a betegek átlagos életkora (68,9-ről 66,2 évre).

Egy, a kanadai Ontarióban végzett kutatás szerint 2002 és 2009 között 37.881 betegnél történt teljes csípő artroplasztika (total hip arthroplasty = THA), és 59 564 betegnél történt teljes térdízületi artroplasztika. Előbbi műtét során a betegek átlagos életkora 58 év volt, és 53,8%-ban voltak nők, míg utóbbi műtétnél a betegek átlagos életkora 68 év volt és 60,5%-uk volt nő. A vizsgálat vezetője, Dr. Bleeshma Ravi (University of Toronto) a Reuters Health kérdésére közölte, hogy férfibetegeknél jóval magasabb a miocardiális infarktusok kockázata a posztoperatív szakban, mint nőbetegeknél. Eredményeiket az American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) kongresszusán Las Vegasban 2015. március 26.-án közölték. Cox regressziós használatával kimutatták, hogy THA műtét után 64%-kal, TKA műtét után 79%-kal magasabb a szívinfarktus kockázata férfiaknál a nők kockázatához képest. Ugyanakkor az egyéb szövődmények (fertőzések, diszlokációk, vénás tromboembóliák, halálozás) aránya megegyezett férfiakban és nőkben egyaránt. Dr. Ravi szerint nehezen magyarázható, hogy a férfiaknál ilyen másfél-kétszeres arányban jelentkezett szívinfarktus, hogy férfiaknál több intenzív ellátásra volt szükség, hiszen a műtét előtti kardiovaszkuláris komorbiditási felmérés azonos helyzetet mutatott a két nemben, bár a férfiak körében kissé gyakoribb volt a dohányzás. A műtét mérlegelésénél tehát fokozottan figyelni kell erre a kardiovaszkuláris kockázatra is.   

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.