hirdetés

Jelenetek egy házasságból: mit tud a duális koleszterincsökkentő tabletta?

 Az aktuális, nemzetközi és nemzeti multidiszciplináris ajánlások szerint a nagy kardiovaszkuláris kockázattal terhelt betegek kezelésének elsődleges célja a 2,5 mmol/l alatti LDL-koleszterin-szint (LDL-K) elérése, az igen nagy kockázatú egyének lipidcsökkentő kezelése pedig 1,8 mmol/l alatti LDL-K elérése esetén lehet klinikailag sikeres. A legtöbb betegnél legalább 50%-os LDL-K-csökkenést kell elérnünk ahhoz, hogy az erélyes kezelést feltételező célértékek megvalósulhassanak.
   A hatásos LDL-K-csökkentéshez az első választandó gyógyszercsoport természetesen a sztatinok családja, amelynek egyes készítményei (atorvastatin, rosuvastatin) nagy dózisban 50%-os LDL-K-csökkentésre is képesek. Sajnos a mindennapi gyakorlatból jól ismert tény, hogy a lehetőségek ellenére az érintett nagy és igen nagy kockázatú betegek kevesebb mint 50%-a éri el a kívánt terápiás tartományt.
   Az ezetimib/simvastatin (EZE/SIMVA) fix kombináció körülbelül 2 éve került forgalomba az USA-ban (Vytorin néven) és Európában (Inegy néven). Az elmúlt 2 évben több olyan vizsgálat eredményét is közölték, ahol az EZE/SIMVA valamilyen dóziskombinációjának a hatását hasonlították össze valamelyik sztatin monoterápiás hatásával.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Reiber István PhD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.