hirdetés

Jó kardiorespiratorikus állapot: hosszú élet

Egy új kutatás szerint az ergométeres kerékpáros méréssel kimutatott jó kardiorespiratorikus állapot középkorú férfiak esetén hosszabb élettartamot jelezhet.

hirdetés

A Copenhagen Male Study-ban több mint 5000, kardiovaszkuláris betegségben (CVD) nem szenvedő férfi kardiorespiratorikus állapotát (fitnesszt) mérve arra jutottak, hogy a maximális oxigénfelhasználás (VO2max)§ egyetlen mérési eredménye is jelezheti a várható élettartamot.

A VO2max mérés során a legmagasabb 5%-ot elérők csaknem 5 évvel hosszabban éltek, mint a legalacsonyabb 5%-ot elérők. De még a „normál tartomány ” alsó felébe eső személyek is tovább éltek, mint a maximális oxigénfelhasználás legalsó értékeit mutató személyek.

A Dr. Johan S.R. Clausen (Bispebjerg University Hospital, Copenhagen) vezette vizsgálat eredményei 2018. augusztus 20.-án jelentek meg a Journal of the American College of Cardiology c. lapban.

A felmérésben 5107 látszólag egészséges, 40 és 59 év közötti (átlag 49 éves) férfit hívtak be Koppenhágában egy kerékpáros ergométerrel történő mérésre 1970-ben és 1971-ben. Az azóta eltelt 46 évben a vizsgált kohorsz 92%-a elhunyt, azaz 4700 haláleset történt. A halál 42%-ban kardiovaszkuláris eredetű volt.

A vizsgálatban a középkorú férfiakon mindössze egyetlen mérést végeztek, de ez nagyon fontos adattal szolgált a személy egészségi állapotáról. A vizsgált személyeket csaknem fél évszázadon keresztül követték. A kardiorespiratórikus fittségi állapot (CRF) középső 90%-át vették „normál”-nak, melyet kétfelé: alsó és felső normál szakaszra osztottak (a normál tartomány alsó 45%-a és a normál tartomány felső 45%-a). A normál alsó 45%-a alatti, leggyengébb 5%-ot vették referenciának, ehhez hasonlították a különböző fittségi állapotok szerinti várható élettartamot. Ilyen módon a következőképpen alakult a túlélés: a legalsó 5%-ban volt a referencia (0,0), a normál tartomány alsó 45%-ában 2,1 évvel (P=0,002), a normál tartomány fölső 45%-ában 2,9 évvel (P<0,001), a normál tartomány fölötti, legfittebb 5%-ban 4,9 évvel (P=0,003) hosszabb túlélésre lehet számítani a bármilyen okból történő halálozás tekintetében. Ha a megfigyelés első 10 évében elhunytakat kizárták a másodlagos analízisből, ilyen módon minimalizálták az ismeretlen, az életet megrövidítő betegségek befolyását, akkor a várható élettartam a következőképpen alakult az előző sorrendben: a legalsó 5%-ban 0,0 év (referencia), a normál tartomány alsó 45%-ában 1,8 évvel, a normál tartomány felső 45%-ban 2,6 évvel, a legfelső 5%-ban 4,3 évvel hosszabb élettartam várható.

A fittség mérése során az átlagosan 49 éves korú férfiakat a mérést befolyásoló értékekhez (életkor, testtömeg index, az erőállapot saját felbecslése, dohányzás, alkoholfogyasztás) igazították. Érdekesség, hogy az 1970-es években felvett adatok szerint a dán férfiak 93%-ánál a BMI 25 kg/m²-nél alacsonyabb volt.

Amennyiben a VO2max-ot folyamatos változónak tekintették, akkor minden 1 ml oxigén/testsúly kg/perc növekedés az élettartam 45 napos meghosszabbodásával járt (P<0,001). A másodlagos feldolgozás szerint a kardiovaszkuláris mortalitás is megegyezett a bármely okból történt mortalitás értékeivel. A VO2max mérés során a legmagasabb 5%-ot elérők csaknem 5 évvel hosszabban éltek, mint a legalacsonyabb 5%-ot mutatók. Még a „normál tartomány” alsó 45%-ába esők is tovább éltek, mint a legalsó szintben lévők.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben Dr. Emmanual Stamatakis (University of Sidney, Ausztrália) kifejtette, hogy „ezek az adatok is alátámasztják azokat a megfigyeléseket, hogy i a kevés fizikai aktivitás, azaz a legrosszabb kardiorespiratorikus fitness értéka hosszabb élet érdekében haladéktalan életmódváltozást sürget ”. A kardiorespiratorikus állapotot nem szokták rutinszerűen mérni a hétköznapi orvosi gyakorlatban, pedig igen jól jelzi a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Igaz, hogy ez a fenti vizsgálat dán férfiakra korlátozódott, de miért ne lehetne ugyanilyen összefüggés a nők és az egyéb nemzetiségű emberek fizikai állapota és várható élettartama között.

 

§(A VO2max a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét adja meg. Liter oxigén/per, vagy mililiter oxigén/testsúly kg/perc formában adják meg az értéket. Mérése futógépen, kerékpáron, evezőpadon történik. Wikipédia). 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. JACC

3. JACC

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.