hirdetés

Jobb-e az emlőmegtartó műtét a mastectomiánál tripla negatív emlőrákban?

A szerkesztőségi kommentárhoz tartozó cikkükben Abdulkarim és munkatársai arról számolnak be, hogy mediánértékben 7,8 éves utánkövetés tapasztalatai alapján (p = 0,027) szignifikánsan jobb lokoregionális kontroll érhető el azzal a stratégiával, mely szerint a T1–2N0 tripla negatív emlőrákokat (TNBC, triple-negative breast cancer) emlőmegtartó műtéttel, majd besugárzással kezelik, szemben a hasonló paraméterekkel rendelkező másik betegcsoporttal, melyben teljes emlőkiirtásra (mastectomiára) kerül sor. E megfigyelés fényében szükséges-e változtatni az irányelveken?
 
Nagy figyelem fordul a TNBC kérdése felé azóta, hogy 2005-ben először sikerült azonosítani a basalis típusú rákokat microarray expressziós profilmeghatározás segítségével. A TNBC-knek nem jellemzője az ösztrogén- és progeszteronreceptorok expressziója, és nem termelik fokozott mértékben a humán epidermális növekedési faktor receptorát sem. Az immunhisztokémiai módszerekkel meghatározható TNBC-k és a génexpressziós profil alapján azonosítható basaloid típusú tumorok között meglehetősen nagy átfedés mutatkozik, mely olyan mértékű, hogy e két entitást gyakran szinonimaként használják a klinikai gyakorlatban. A TNBC-k prognózisa kedvezőtlen, és nem reagálnak az ismert emlőrák-növekedésifaktor célpontokat megcélzó terápiára, mint amilyen például a hormonkezelés vagy a trastuzumab. A TNBC egy gyorsan növekvő daganat, mely rendszerint előrehaladott hisztológiai stádiumban kerül felismerésre, és már korábban hajlamos áttétet adni, mint azok az emlőrákok, melyek hormonreceptorokat expresszálnak. A TNBC jellegzetes áttéti lokalizációi különböznek a luminalis altípusétól. TNBC eseteiben gyakrabban fordul elő, hogy a tumorsejtek nem érintik a nyirokcsomókat, és a metasztázisok az esetek 70%-ában a tüdőben és az agyban jelennek meg, míg a luminalis forma a betegek 70%-ánál a csontba és a májba ad áttéteket.2,5 A TNBC tumorok érzékenyebbnek tűnnek a kemoterápia iránt, és jóllehet a túlélés már röviddel a diagnózis felállítását követően meredeken zuhan, a túlélési görbe 8–10 év múltán platót mutat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Jean-Philippe Pignol, Eileen Rakovitch, Ivo A. Olivotto
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 4,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.