hirdetés

Kanyarójárványtól tartanak az USA-ban

A CDC tisztségviselője szerint a kanyarós esetek ismételt szaporodása aggodalomra ad okot. A megbetegedés terjedésének egyik oka, hogy 12 amerikai gyermek közül 1 nem kapta meg időben az MMR oltást. Dr. Suchat felhívja az egészségügyi dolgozók figyelmét, hogy a lázzal, kiütéssel, és egyéb kanyaró-szerű tünetekkel járó betegség esetén gondoljanak kanyaróra is. 

hirdetés

A kanyaró (morbilli) cseppfertőzéssel terjedő RNS-vírusbetegség. A fertőzött személy váladékaival történt kontaktus után 9-12 napos lappangási idő után a megfertőződött személynél nátha, orrfolyás, köhögés, kötőhártya-gyulladás jelenik meg magas láz kíséretében, gyengeséggel, étvágytalansággal, esetleg a bucca nyálkahártyáján látható u.n. Koplik-foltokkal. A fertőzés 12.-13. napján a lágyszájpad nyálkahártyája bevörösödik, majd a fertőzés 14. napjától a fülek mögötti bőrről indulva testszerte maculopapuláris bőrkiütések alakulnak ki, később a láz csökken. Hasmenéssel, középfülgyulladással, tüdőgyulladással, súlyos esetben agyvelőgyulladással szövődhet. Késői komplikáció gyanánt a szubakut szklerotizáló pánencephalitis (SSPE) jelenhet meg, letális kimenetellel.

Speciális kanyaró elleni kezelés nem létezik, de a mumpsz, a rózsahimlő és a kanyaró elleni kombinált MMR-vakcináció (mely gyengített morbilli-vírust tartalmaz) első oltása legalább 95%-ban véd a fertőzés ellen. (A vakcina kidolgozója, milliók életének megmentője Dr. Maurice R. Hilleman amerikai mikrobiológus volt). A második oltás után gyakorlatilag élethosszig tartó teljes védettség alakul ki. A betegség a fejlett országokban az oltást elutasítók körében, vagy a kevésbé fejlett országokból történő behurcolás révén jelenhet meg ismételten. A 15 hónaposnál fiatalabb (az anyai védettséggel már nem rendelkező, de még nem oltott) kisdedeket veszélyezteti leginkább. Hazánkban gyakorlatilag már csak „behurcolt” esetek fordulnak elő (évente maximum néhány).    

A kanyaró-járványok évtizedekkel ezelőtt a WHO becslése szerint világszerte évente akár 30-40 millió embert is érinthettek, de a bejelentett esetek száma ennél sokkal kisebb volt. Az oltási kampányoknak köszönhetően az utóbbi két-három évtizedben az évente bejelentett esetek a több millióról néhány százezerre – mintegy 90%-kal – csökkentek, ennek megfelelően a gyermekhalálozás is jelentősen visszaesett. A modern időkben járványok 2007-ban Japánban, 2008-ban az Egyesült Királyságban, 2009-ben Vietnamban, Bulgáriában, Dél-Afrikában, 2010-ben a Fülöp-szigeteken, 2011-ben Franciaországban, Spanyolországban, Kanadában bukkantak fel. Afrikában, Nyugat-Óceániában már csak néhány tízezer esettel kell évente számolni, Európában 2400 körül van az évenkénti bejelentett esetek száma. A betegség az amerikai régióban 2005-re csaknem teljesen eltűnt, de 2014-ben ismét néhány ezer esetet észleltek.

A vakcináció bevezetése előtti években évente mintegy 3-4 millió ember fertőződött meg kanyaróval az Egyesült Államokban, a betegség miatt 48 000 kórházi felvétel történt, mintegy 4 000-ren súlyos agykárosodást szenvedtek, és 400-500 eset végződött halállal. A korszerű oltásoknak köszönhetően 2000-ben USA-ban gyakorlatilag eltűnt a kanyaró, de azóta folyamatosan behurcolják az országba. 2001 és 2010 között már évente mintegy 60 esetet jelentettek, és a megbetegedések száma az utóbbi években egyre szaporodik. A 2015. januári, egyhavi megbetegedésszám viszont már önmagában meghaladja az utóbbi tíz év összes megbetegedéseinek számát, ami aggodalomra ad okot.

A Fülöp-szigeteken 2013-ban 6497 esetet észleltek 23 halállal. A Fülöp szigetekre látogató – nem vakcinált – amerikai állampolgárok közül 2014-ben hazatérve 288-an betegedtek meg kanyaróban, ami az USA-ban az utóbbi 20 évben a legmagasabb szám volt. Idén januárban az USA három államából származó 19 olyan emberen mutattak ki kanyarót, akik Disneylandben, vagy a Disney California Adventure parkban jártak 2014. december 15. és 20 között. A megbetegedettek között csak két személy volt teljesen beoltva, a többiek részben, vagy fiatal koruk miatt még egyáltalán nem részesültek védőoltásban. , míg a Disneyland Resort parkot (Orange County California) felkeresők, vagy az ott dolgozókkal kontaktusba kerülők között . 84 kanyarós esetet diagnosztizáltak.

A kanyarós megbetegedések száma az Egyesült Államokban 2014-ben két évtized után ismét 600-ra emelkedett, a betegek nagy része az évi 50.000 megbetegedéssel élenjáró Fülöp-szigeteken tett kirándulás után betegedett meg. A legtöbben a tengerentúlon, iskolákban, napközikben, sürgősségi osztályokon, beteg-ambulanciákon, repülőgépeken fertőződhettek meg. Dr. Ann Suchat, egészségügyi miniszterhelyettes (US Public Health Service, a Centers for Disease Control and Prevention’s (CDC) National Center of Immunization and Respiratory Disease igazgatója) kijelentette, hogy a kanyarós esetek ismételt szaporodása „aggodalomra ad okot”. „Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a kanyaró ne vethesse meg ismét a lábát az USA-ban, nehogy megint endémikussá váljék”. A CDC-nek együtt kell dolgozni az állami és a helyi egészségügyi szolgálatokkal a járvány megakadályozása érdekében. Dr. Suchat felhívja az egészségügyi dolgozók figyelmét, hogy a lázzal, kiütéssel, és egyéb kanyaró-szerű tünetekkel járó betegség esetén gondoljanak kanyaróra is. Hirdetni kell a vakcináció fontosságát: 12 amerikai gyermek közül 1 nem kapta meg időben az MMR oltást, mely miatt érzékenyebbek kanyaróra, vagy a kanyaró továbbítására.     

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. CDC Expert Commentary

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.