hirdetés

Kapcsolat a Crohn-betegség klinikai jellemzői és az extraintesztinális szövődmények kockázata között

  Célkitűzések. Crohn-betegségben gyakran alakulnak ki extraintesztinális szövődmények. Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk, milyen összefüggések állnak fenn az extraintesztinális szövődmények, a Crohn-betegség (bécsi klasszifikáció szerint meghatározott) klinikai formái és a lehetséges kockázati tényezők között.
  
 Módszerek.
Százhetvenhárom Crohn-beteget vizsgáltunk. Lehetséges kockázati tényezőként vettük figyelembe a betegek nemét, a dohányzást, a Crohn-betegséggel kapcsolatos korábbi műtéteket, a családban előforduló Crohnbetegséget, a szteroidfüggőséget és legalább egy mutáns allél jelenlétét a CARD15 gén három vizsgált variánsának egyikében. A bécsi osztályozási rendszert használtuk, és az extraintesztinális szövődményeket elemeztük.

  Eredmények. Összesen 61 betegnél (35,3%) alakultak ki extraintesztinális szövődmények. Gyakrabban fordultak elő nőknél, mint férfiaknál (41,1 vs. 26,7%) (esélyhányados: 1,92, 95%-os konfidenciaintervallum: 0,99–3,70; p=0,05), illetve szteroidfüggők körében, mint szteroidra reagálóknál (61,1 vs. 28,5%) (esélyhányados: 3,94, 95%- os konfidenciaintervallum: 1,83–8,49; p<0,01). Általánosságban nem találtunk kapcsolatot a Crohn-betegség extraintesztinális szövődményei és a dohányzás, a Crohnbetegséggel kapcsolatos korábbi műtétek, a családban előforduló Crohn-betegség, a szteroidrezisztencia és a CARD15 gén mutációi között.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Manue Barreiro-de Acosta, J. Enrique Domínguez-Muńoz, M. Concepcion Núńez-Pardo de Vera, Antonio Lozano-León, Aurelio Lorenzo, Salvador Peńa
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.