hirdetés

Karácsony és kórházból hazabocsátás

A kórházakból az ünnepekre hazaengedett betegek kilátásai rosszabbak.

hirdetés

Egy kanadai tanulmány szerint a decemberi ünnepekre a kórházakból kiengedett betegeknél növekszik a halálozás és a sürgősségi osztályokon való ismételt megjelenés kockázata az elbocsájtás utáni 7., 14. és 30. napokon.

A kórházból való elbocsájtások legkockázatosabb időszaka (ablaka) a Karácsony előtti és utáni egy hét; a legmagasabb kockázat az elbocsájtás után 7 napon belül van. Dr. Lauren Lapointe-Shaw (Ontario’s Toronto General Hospital) és munkatársai szerint nem csak, hogy nem szabadna siettetni a kórházból történő elbocsájtásokat az ünnepek körül, de fokozott figyelmet kellene fordítani ezen sérülékeny betegcsoport optimális tájékoztatására, a gyógyszerszedés kitanítására, és a betegkövetésre. „Az elbocsájtott betegek, a nem megfelelő ajándékokhoz hasonlóan, az ünnepek után visszakerülnek a kórházakba.” A tanulmány a British Medical Journal 2018. december 10.-i számában jelent meg online.

Dr. Lapointe-Shaw és munkatársai a 2002 és 2016 közötti időszakban Ontario államban kb. 200 akut ellátást végző kórházból az ünnepekre hazaküldött betegek adatait értékeltek. Összehasonlították a sürgős felvétel után az ünnepek környéki két hétben elbocsájtott gyermekek és felnőttek kilátásait a november végi, vagy januári elbocsájtottak kilátásaival. Nem szerepltek a vizsgálatban a magas kockázatú betegek, a koraszülöttek, a szülészeti esetek, a palliatív kezelésre szorulók, illetve a 100 napnál hosszabban bennfekvő betegek.

Az ünnepek körüli két hétben elbocsájtottak száma 217.305 volt, ami az összes beteg 32,4%-a. A kontrollként szereplő (novemberi, januári) időszakban 453.641 beteget (az összes beteg 67,6%-a) bocsájtottak el a kórházakból. A betegek kiindulási jellemzői és egészségügyi ellátásának szintjei azonosak voltak. A kórházból való elbocsájtás utáni 7 napon belül az ünnepekre hazabocsájtottak 36,3%-át, míg a kontroll időkben hazabocsájtottak 47,8%-át látta orvos (igazított kockázati arány, aOR: 0,61 (95%CI 0,60-0,62). Az elbocsájtás után 14 nappal ezek az értékek a következőkben alakultak: 59,5% vs 68,7% (aOR 0,65, 95%CI 0,64-0,66).

A járóbetegként való betegkövetés különbségeinek oka nem a kórházak eltéréseiben keresendő, hanem inkább abból adódik, hogy az ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók csökkentett személyzettel működnek. A szerzők szerint 100.000 betegnél 2999-cel kevesebb utánkövetési (esetünkben otthoni) orvosi gondozás történt, és 26 halálozással több, 188 kórházi visszavétellel több, 483 sürgősségi osztályon való megjelenéssel több volt kimutatható az ünnepi periódusban elbocsájtottak között a november-januári kontroll periódusban elbocsájtottakhoz képest. Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy az ünnepek közeli elbocsájtások során kissé emelkedik a 30 napon belüli halálozás és a kórházi visszavételek aránya (25,9% vs 24,7%, aOR 1,09, 95%CI 1,07-1,10). Ez az enyhe emelkedés az elbocsájtás utáni 7. napon is (13,2% vs 11,7%) és a 14. napon is (18,6% vs 17,0%) észlelhető.

Ha elsősorban a betegség kimenetelét nézzük, akkor azt látjuk, hogy az ünnepi elbocsájtás esetén többször volt szükség sürgősségi osztály felkeresésére (24,3% vs 23,0%) és kórházi újrafelvételre (11,8% vs 11,4%). A halálozás statisztikailag mindkét csoportban azonos volt (1,5%). Az elbocsájtást követő 7 napban a karácsonyi ünnepek alatt elbocsájtottak 14,0%-kal kevesebb orvosi utánkövetésben részesültek (95%CI 13,8%-14,2%), mint a kontroll periódusban elbocsájtottak. Az ünnepi elbocsájtások nagyobb kockázata leginkább a genitourinális rendszer betegségeiben, daganatos betegségekben, vagy terhességgel szövődött betegségekben volt megfigyelhető.

Dr. Lapointe-Shaw elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy „gyakran a betegek és hozzátartozóik erőltetik a beteg ünnepekre való hazaengedését.” Az elbocsájtott betegek otthoni követése különösen fontos lenne, hiszen az ünnepek alatt a betegek több stressznek vannak kitéve, alkohol- és nátrium (só)-fogyasztásuk megnő, emiatt állapotuk rosszabbodhat, ezért az orvosoknak speciálisan figyelnünk kell ezeknek a sérülékeny betegek ellátására.”

Előzetesen már jelentek meg vizsgálatok arról, hogy munkaidőn kívüli betegfelvételeknél gyengébb a betegek ellátása, a hétvégekre hazaengedett betegeknél magasabb az újrafelvételek aránya, de ez az első nagy vizsgálat, ami a decemberi ünnepek körüli elbocsájtások hatásait értékeli. Szerzők végül röviden azt a következtetést vonták le, hogy a decemberi ünnepi periódusban elbocsájtott betegek ritkábban kerülnek otthoni orvosi gondozásra, és 30 napon belül több a halálozás és a kórházi visszavétel szükségessége.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. BMJ

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.