hirdetés

Kell-e thrombolysist végezni? – a stroke ellátásában részt vevő belgyógyászok és neurológusok dilemmája

A NEM SPECIALIZÁLT KÓRHÁZI ELLÁTÁS TAPASZTALATAI ÉS PERSPEKTÍVÁI

Az Internal Medicine Journal egy korábbi számában (2015;45:305−311.) megjelent közleményhez írt olvasói levél szerzői azt írják, hogy a stroke terápiájára specializálódott szakorvosok, valamint a stroke akut kivizsgálásában és kezelésében részt vevő más szakemberek a szélesebb közösség szempontjából is fontos szerepet játszanak a stroke-ellátásban. A Swan District Hospital egy 193 ágyas általános profilú kórház, mely Perth környékének lakosságát látja el. A 12 ágyas akut és rehabilitációs stroke-részleget 2008-ban nyitották meg, és 2009 óta végeznek rekombináns szöveti plazminogén-aktivátor (rt-PA, recombinant tissue plasminogen activator) kezelést. Az osztályos ellátást stroke-terápiás belgyógyászok biztosítják, akiknek munkáját rendszeres időközönként stroke-neurológus segíti az ügyeletek során, illetve válogatott esetekben konzultációs jelleggel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.