hirdetés

Kérdéses az omega-3 zsírsavak haszna

Az omega-3 zsírsavak szedését széles körben javasolják nagy szív-érrendszerei betegségkockázat esetén, de hasznuk ismét megkérdőjeleződött.

hirdetés

OXFORD, UK. Egy 2018. január 31.-én megjelent meta-analízisben ismételten igazolták, hogy az omega-3 zsírsavak napi használatával nem csökken a magas rizikócsoportba tartozó egyének súlyos kardiovaszkuláris eseményeinek kockázata.

A jelenlegi guideline-ok a kardiovaszkuláris veszélynek kitett egyének számára javasolják a tengeri eredetű omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztását, de több nagy vizsgálat ellentmondásos eredményekre vezetett.

Angol, holland, kanadai, amerikai, német, olasz kutatók csapata (Omega-3 Treatment Trialists’ Collaboration) 77 917 beteget tartalmazó 10 nagy klinikai vizsgálat meta-analízisét végezte el. A betegek átlagos életkora 64 év volt, 61,4%-ban férfiak voltak. Minden beteg a jelentős kardiovaszkuláris kockázatú csoportba tartozott, már előzetesen stroke-on esett át koszorúsér vagy egyéb betegsége volt. A táplálékkiegészítő omega-3 zsírsavat átlagosan 4,4 éve fogyasztottak.

A betegek legalább egy évig napi 226-1800 mg omega-3 zsírsavat szedtek. A kutatók nem észleltek kedvező hatást sem a koronária-betegség előfordulásában (RR: 0,96, P=0,12), sem a nem halálos végű szívinfarktusok arányában (RR: 0,97, P=0,40), sem a koszorúeres halálozásban (RR: 0,93, P=0,05). Az omega-3 zsírsav adagolása nem csökkentette sem a fontosabb vaszkuláris történések (RR: 0,97, P=0,10), sem a stroke-ok számát (RR: 1,03, P=0,56), sem a revaszkularizációk arányát (RR: 0,99, P=0,61). A szenior szerző, Dr. Robert Clarke (University of Oxford) szerint a vizsgálat nem támasztja alá az American Heart Association (AHA) azon javaslatát, mely szerint omega-3 zsírsav szedést ajánlanak a magas kockázatú betegek részére kardiovaszkuláris prevenció céljából.

Az AHA előzetes koszorúsér-betegség, vagy szívelégtelenség esetén a csökkent az ejekciós frakciójú betegeknek ajánlja az omega-3 zsírsavak fogyasztását, de primér prevencióra – randomizált adatok hiányában – nem javasolja. Az európai guideline-ok viszont vitathatónak tartják az omega-3 használatát.

Dr. Carl ’Chip’ Lavie (New Orleans, LA) kommentárjában az omega-3 zsírsavakat, infarktuson átesett betegeknek, szisztolés szívelégtelenségben, magas LDL-koleszterin és trigliceridek esetén szintén javasolja. Dr. Lavie szerint sok eddigi vizsgálat túl kicsi volt, túl rövid volt, vagy nem volt eléggé következetes. A meta-analízisben szereplő koszorúeres halálozás 7%-os csökkenése a szignifikancia határán mozgott (P=0,05). Az omega-3 zsírsavaknak gyakorlatilag semmi mellékhatásuk nincs, olcsók, a betegek örülnek, hogy nem kell komolyabb beavatkozásoknak alávetni magukat. A 95%-os CI (konfidencia intervallum) miatt valójában nem zárható ki, hogy 7%-kal csökken a nagyobb vaszkuláris történések, és 10%-kal csökken a koronária-betegségek kockázata.

A meta-analízisben olyan minőségi vizsgálatok is szerepeltek, mint az ORIGIN, a JELIS, a GISSI-HF és a GISSI-P, mindegyik legalább 500 beteget követett minimum 1-6,2 évig. A betegek különböző mennyiségű omega-3 zsírsavat (eikozapentaénsavat, vagy dokozahexaénsavat) szedtek. Jelenleg is folyik Amerikában VITAL néven, az Egyesült Királyságban ASCEND néven egy nagy vizsgálat, melyben a kb. 40000 beteg napi 1 gramm omega-3 zsírsavat szed.

Dr. Clarke és több szakértő szerint ezek eredményeit meg kellene várni, mielőtt elhamarkodottan megváltoztatnánk az eddigi guideline-okat, ugyanakkor nem valószínű, hogy az új eredmények nagyon eltérnének ennek a 10 vizsgálatot feldolgozó nagy meta-analízisnek az eredményeitől. Változatlanul javasoljuk betegeinknek a halételek fogyasztását, lehetőleg heti két alkalommal, de a halolaj kiegészítőknek nincs semmilyen plusz előnyük.

A VITAL vezetője, Dr. JoAnne Manson (Harvard Medical School, Boston) szerint: „ha egy beavatkozás eredményei a kiterjedt vizsgálat ellenére ellentmondásosak maradnak, akkor az annak a következménye, hogy azon a bizonyos vizsgált populáción csak mérsékelt hatás jött létre”. Az eddigi vizsgálatokat általában olyan betegeken végezték, akik közben aszpirint, sztatinokat, ACE-gátlókat, béta-blokkolókat szedtek, ráadásul a vizsgálatok rövidek voltak, és az omega-3 zsírsavak napi adagja is alacsony volt. A VITAL vizsgálatban 25874 beteget követnek randomizált módon. Egyébként az ASCEND, a DO-HEALTH, a STRENGH és a REDUCE-IT vizsgálatok eredményei elé szintén nagy várakozással tekintünk. Addig is javasolható a halételek fogyasztása, vagy növényi eredetű omega-3 zsírsavak fogyasztása, ha másért nem, akkor a kevésbé egészséges táplálékok helyettesítésére. 

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News

2. JAMA Cardiology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.