hirdetés

Keserű csokoládé és intermittáló sántítás

Egy olasz megfigyelés szerint a magas kakaótartalmú étcsokoládé rövid időre csökkentheti a perifériás arteriás betegség által okozott lábfájdalmat.

hirdetés

A perifériás artériák betegsége a szervezet kiterjedt arterioszklerotikus állapotának részjelensége. A fejlett nyugati államokban a 70 éven felüli lakosság mintegy 20%-a szenved perifériás artériás betegségben (angol rövidítéssel PAD-ben). A betegség legjellegzetesebb tünete a fájdalom miatti „sántítás”, a klaudikáció, ami a végtagok csökkent vérellátása következtében ismételt megállásra kényszeríti a beteget. Természetesen nemcsak a fő comb- és lábszár artériák betegségéről van szó, a mikrocirkuláció is zavart szenved, ezért a szűkület mögötti vázizomzat nem jut elég artériás vérhez. A PAD kialakulásában szerepet játszik az endothel működészavara, a csökkent cukoroxidáció, a toxikus anyagcseretermékek lokális felszaporodása, a nitrogénmonoxidképződés zavara, valamint az oxidatív stressz is. Az oxidatív stressz szerepét antioxidáns infúziók jótékony hatásai bizonyították, és az oxidatív folyamatok gátlása jelentősen növelte a megállás nélkül megtett távolságok hosszát.

A polifenolokban gazdag kakaó az oxidatív stressz csökkentésével és a nitrogénoxid termelésével artériás tágulatot okoz. Ez különösen a kakaót magas koncentrációban tartalmazó étcsokoládéra igaz, mivel a kakaó csökkenti az állatokban is, emberben is vasoconstrictiót okozó NOX2 aktivációját – utóbbi a nikotinamid-adenin dinukleotid foszfát /NADPH/ oxidáz katalitikus alegysége.

Olasz kutatók véleménye szerint a bőségesen adagolt kakaónak ezen az oxidatív mechanizmuson keresztül javítania kell a PAD betegek teljesítményét, az általuk megállás nélkül legyalogolható távolságot, ezért közepes-súlyos PAD betegeken mérték a kakaó azonnali hatásait a betegek által megtett távolság, az artériás tágulat és a NOX2-mediálta oxidatív stressz mérésével. Dr. Lorenzo Loffredo (Sapienza University, Róma) vezetésével 2012. január és 2013. szeptember között 20 önként jelentkező PAD betegen (14 férfi, 6 nő, Fontaine IIB stádium) 40 g 85%-nál nagyobb kakaótartalmú étcsokoládé elfogyasztása után 2 órával számos mérést végeztek, és 35%-nál kevesebb kakaót tartalmazó tejcsokoládéval kontrollálták az eredményeket.  Mérték a maximális járási távolságot (MWD), a maximális járási időt (MWT), a boka brachiális indexet (ABI) nyugalmi helyzetben és a gyakorlat után, az átfolyással összefüggő tágulást (FMD), az oxidatív stresszt (ami a solubilis NOX2-ből származó peptid (sNOX2-dpi) szérum-szintjével, a NOX2 aktiváció markerével, ELISA módszerrel mérhető). A szérum izoprosztánok szintjét a szérum prosztaglandin F2alfa-III-al becsülték meg immunoassay módszerrel, az NO képződést a szérum nitrit/nitrát aránnyal /NOx/ mérték föl. A kutatásban felhasznált étcsokoládéban a tejcsokoládéhoz képest jelentősen magasabb volt a teljes és az egyszerű polifenol-tartalom (p<0,001).

Egy kis szelet magas kakaótartalmú étcsokoládé elfogyasztása után a perifériás artériás betegségben szenvedő betegek hosszabb ideig tudtak sétálni a futópadon és nagyobb távolságot tettek meg, mielőtt a lábukban jelentkező fájdalom megállásra késztette őket. Szignifikáns különbség volt az étcsokoládét és a tejcsokoládét fogyasztók között az FMD-ben (p=0,003), az sNOX2-dp kibocsájtásban (p=0,04), a KNOX-ban (p=0,01), a szérum 8-izo-prosztaglandon F2alfa-III tartalomban (p=0,018). Klinikailag pedig a leglényegesebb, hogy jelentős különbség alakult ki az étcsokoládét fogyasztók javára a maximális járási távolság (MWD) és a maximális járási időtartam (MWR) tekintetében, valamint a gyakorlat után mért ABI értékben is (p=0,04).

Az étcsokoládé fogyasztása után a kiinduláshoz hasonlítva jelentősen növekedett a futópadon megtett távolság (110,7 ± 64.5 m vs 122,2 ± 61.5 m, p<0,001), és nőtt a megállásig eltelt idő is (124,8 ± 60,8 vs. 142,2 ± 62,0 másodperc, p<0,001), de ugyanez tejcsokoládé fogyasztása után nem történt meg. Másképpen kifejezve étcsokoládé fogyasztása után nagyjából 11%-al nőtt a megtett távolság, és 15%-al nőtt a járási fájdalom megjelenéséig eltelt idő. Viszont sem étcsokoládé, sem tejcsokoládé fogyasztása után nem változott a boka nyugalmi brachiális indexe. Az étcsokoládét fogyasztó csoport betegeiben a szérum nitrogén-oxid szintje emelkedett, az endotheliális funkció javult, az oxidatív stressz biokémiai értékei csökkentek. Ezek az adatok kétségtelenül igazolják azt a feltevést, hogy a hatás a polifenoloknak tulajdonítható. A megfigyelések kritikájaként megemlítendő, nem volt placebo kontroll csoport, és nem valószínű, hogy egyetlen kis szelet étcsokoládé hosszú hatást fejtene ki a PAD betegek járási képességére.

Dr. Max Creager, az American Heart Association (AHA) szóvivője szerint az ilyen erősen előzetes (ráadásul kis esetszámú és placebo kontroll nélküli) megfigyeléseket óvatosan kell kezelni,  pl. a kezdeti bíztató eredmények ellenére az antioxidáns C-vitamin és E-vitamin várható kardiovaszkuláris kedvező hatása végül nem igazolódott a klinikumban. Arról nem is beszélve, hogy a csokoládé kalóriatartalma, cukortartalma és zsírtartalma igen magas: egy szokásos amerikai csokoládészelet 24 g cukrot (94 kalória) és 8 g telített zsírt tartalmaz. Az amerikai kardiológusok szövetsége (AHA) pedig cukorból férfiaknak mindössze napi 150 kalóriát és nőknek 100 kalóriát javasol és az ajánlás szerint a telített zsírok ne haladják meg a napi kalóriamennyiség 5-6%-át. (Összehasonlításra: egy átlagos hazai 100 grammos étcsokoládé kb. 400 kcal kalóriát, kb. 50 g szénhidrátot, és kb. 16 g zsírt tartalmaz!). Egyébként a szegfűszeg, a szárított borsmenta, a zellermag, a kapribogyó és a mogyoró szintén sok polifenolt tartalmaz, minimális kalória mellett. 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Heartwire

2. Journal of the American Heart Association

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.