hirdetés

Két kézzel nyomogasd az okostelefont

Az okostelefonokon történő levelezés, szörfözés csukló-, hüvelykujj és nyak fájdalmat okozhat. A készülék egy kezes használata a hüvelykujj túlerőltetését és carpal tunnel szindrómát okozhat. 

hirdetés

Az elmúlt évtizedben az okostelefonok robbanásszerűen terjedésével egyre több egészségügyi probléma is megjelent, pl. a csukló, a hüvelykujj, a nyak fájdalmai. A készüléket egy kézben tartva, a hüvelykujjal kapcsolgatva szokás működtetni, olyan mozgásokat végezve, melyek elősegíthetik a carpal tunnel szindróma (CTS) * kialakulását.

Egy, a Muscle & Nerve folyóiratban 2015. június 3.-án online megjelent közleményében arról számolnak be, hogy az okostelefonjukat legtöbbet használó fiataloknál (egyetemi hallgatóknál) gyakoribb a csuklóalagútban futó nervus medianus megduzzadása, a kéz funkcióinak, szorítóerejének gyengülése. A direkt összefüggés nem tisztázott, az eredmények „pontos klinikai relevanciája nem ismert” – jelentette ki a tanulmányt vezető Esra Erkol Inal doktornő (Süleyman Demirel University, Isparta, Törökország), „de a fiataloknak tisztában kell lenniük ezzel a veszéllyel”. A kézben tartott okostelefon ismételt flexióra és extenzióra kényszeríti a csuklót, a szöveget a hüvelykujj finom mozgatásával „gépeljük”, ezen mozgások pedig hozzájárulnak a carpal tunnel szindrómakialakulásához.

A probléma egyre nagyobb jelentőségű, mert egyre több és több fiatal használ ilyen telefont: manapság az egyetemi hallgatók átlagosan napi 3 órát töltenek a telefonon történő internetezésre, szörfölésre, e-mailezésre, szövegek olvasására. A kutatók a vizsgálatba 102 egyetemi hallgatót vontak be, közülük 66 használt napi rendszerességgel okostelefont, 36 hallgatónak pedig nem is volt ilyen készüléke. A 102 fiatalt három csoportba sorolták: nem használók, keveset használók és gyakori használók csoportjaiba. A Smartphone Addiction Scale (SAS) törökországi változatát alkalmazva 33 kérdést tettek fel, és a válaszok 1-6-ig terjedő értékeit összesítve állapították meg az addikció mértékét. Bár az okostelefon-addikciónak nincs hivatalos diagnosztikus meghatározása, az internet addikció kritériumai alapján akkor beszélünk túlzott mértékű okostelefon használatról, ha az zavarja a használó mindennapi életét. Az okostelefon addikció a függőségek számos ismert tünetében jelenik meg: intolerancia, elvonási tünetek, belefeledkezés, hangulati változások, erős vágyakozás, kontrollvesztés.

Amennyiben a SAS érték 84, vagy ennél magasabb volt, a fiatal a gyakori használók csoportjába került, ezen érték alatt a keveset használók csoportjába sorolták. Egy 18 kérdést tartalmazó kérdőív (Duruoz Hand index) alapján számos funkcionális értékelést  is végeztek a napi aktivitások, az erőt és rotációs mozgást igénylő illetve a kézügyességet és precizitást igénylő feladatok mérésére, és az első három ujj rugalmasságát befolyásoló tényezőkre. A szorító- és fogóerőt a Jamar-féle dinamométerrel értékelték. Ultrahanggal vizsgálták mindkét oldalt, és többek között a m. flexor pollicis longus (FPL) inának hosszanti és keresztirányú kiterjedését, valamint a hüvelykujj ízületeit vizsgálták. Az esetleges fájdalmat a szokásos VAS skálával határozták meg. A gyakori használóknál lényegesen nagyobb volt a medianus ideg tömege (p=0,022) és a m. flexor pollicis longus vastagsága az ultrahangos mérések alapján. A SAS mértéknek megfelelően alakult a szorítóerő, és a VAS-al mért fájdalom is a gyakori használóknál volt magasabb az egyáltalán nem használókhoz, vagy a keveset használókhoz képest (p=0.016, illetve p>0,05). A hüvelykujji fájdalom mértéke a telefonok használatának gyakoriságával egyenes arányban állt.

A klinikusnak figyelnie kell a nervus medianusra és a m. flexor pollicis longusra, ha egy gyakran telefonozó egyént vizsgál- A problémák megelőzésére az okostelefonok két kézzel történő kezelése javasolható, de az is sokat segítene, ha a gyártók az okostelefonok fölső részén jelenítenék meg a fontosabb gombokat és az íráshoz szükséges karakterkészletet.

 

*A carpal tunnel szindróma (CTS) a nervus medianus csuklótáji kompressziós neuropátiája. A csuklóalagút alapját és két oldalsó falát a kéztőcsontok alkotják, míg az elülső falat a haránt irányú csuklószalag zárja le. Az alagútban fut a nervus medianus, kilenc hajlító izom inai, valamint ezek szinoviális burkolata. CTS leginkább akkor alakul ki, amikor a nervus medianus a csuklószalag megvastagodása, a flexorok szinoviájának hipertrófiája vagy ödémája miatt megszorul. A gyulladás a leggyakoribb ok, de CTS-t okozhat a kéz túlerőltetése (pl. kerékpározáskor, motorozáskor, tornászoknál, stb.), valamint a terhességi vizenyő, a hipotireózis, a rheumatoid arthritis, a diabetes, és sok egyéb tényező. A keletkező zsibbadást, fájdalmat, súlyosabb esetben villanyozási érzést leginkább az ideg vérellátási zavara okozza, kevésbé a direkt ideg-károsodás.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Medscape Medical News < Neurology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.