hirdetés

Kevés az influenza elleni védőoltás az amerikai kórházakban

A fenyegető influenzajárvány ellenére az Egyesült Államok kórházainak kevesebb mint fele biztosít védőoltást a kórházi személyzet számára, noha a helyzet a betegek biztonsága szempontjából is kockázatot hordoz – áll a University of Michigan jelentésében.

hirdetés

Az influenza Észak-Amerikában minden évben milliókat betegít meg, ezen belül is fokozott kockázatot hordoz a krónikus betegségben szenvedő, illetve legyengült immunrendszerű betegek számára, aki esetében akár végzetes kimenetelű is lehet.

Több országos ajánlás is szorgalmazza, hogy az összes egészségügyi dolgozó adassa be magának az influenza elleni védőoltást annak érdekében, hogy csökkenjen annak esélye, hogy a fertőzést továbbadja betegei felé. Egy friss vizsgálat azonban az találta, hogy a kórházak több mint fele még mindig nem követeli meg orvosaitól, nővéreitől és a személyzet más tagjaitól a védőoltást – annak ellenére, hogy nap mint nap olyan betegekkel kerülnek kapcsolatba, akik számára a legnagyobb kockázatot jelenti az influenza.

Az Infection Control and Hospital Epidemiology című lapban megjelent tanulmány szerzői (University of Michigan Medical School és VA Ann Arbor Healthcare System) 2013-ban végzett felmérésük adatairól számolnak be. A kórházak infekciókontrollért és -prevencióért felelős szakembereit arról kérdezték meg, hogy intézményükben milyen stratégiát alkalmaznak az infuenza elleni védőoltások tekintetében és miért.

A 386 kórház közül összességében mindössze 42,7 százalékban válaszolták azt, hogy minden dolgozójuktól megkövetelik az influenza elleni oltás beadatását. A kórházak 10 százaléka a következő évben tervezi bevezetni ezt a gyakorlatot. A VA kórházaiban ennek aránya igen alacsony, mindössze 1,3 százalék volt, bár a vizsgálat óta eltelt időben döntés született arról, hogy 2020-ra az összes kórházban alkalmazni kell ezt a stratégiát. Ez összhangban van az amerikai egészségügyi minisztérium ajánlásaival.

„Az egészségügyi dolgozók védőoltása igazoltan és szignifikánsan csökkenti a betegeket fenyegető influenza és az ehhez társuló szövődmények kockázatát, mint amilyen például a pneumonia vagy a halálozás – dr. mondja Sanjay Saint, a most megjelent vizsgálat rangidős szerzője. − Durván fogalmazva azt mondhatjuk, hogy az Egyesült Államok kórházaiban még bőven van mit tenni a helyzet javítása érdekében.” „A kötelező védőoltás bevezetése előtt továbbra is buktatók és ellenérzések állnak − ez már a vizsgálatot vezető dr. M. Todd Greene véleménye. − Az eredmények azonban azt mutatják, hogy az egészségügyi szervezetek számára többféle lehetőség áll rendelkezésre arra, hogy az oltottsági arány növelése érdekében megköveteljék dolgozóiktól az influenza elleni vakcina beadatását.”

A nem a VA kötelékébe tartozó infekcióspecialisták körülbelül 15 százaléka válaszolta azt, hogy a védőoltás megkövetelését az egészségügyi dolgozók szakszervezetének ellenállása mellett a dolgozók aggodalmai is akadályozzák. A széles határok között mozgógyakorlat másik eleme, hogy a kórház vezetése milyen erőfeszítéseket tesz az előírások betartásának ellenőrzésére. A megkérdezettek másik körülbelül 22 százaléka azt vallotta, hogy a kórházi menedzsment egyszerűen nem követeli meg a védőoltást. Vannak olyan intézmények is, melyek vezetése „erősen javasolja” dolgozóiknak a vakcina beadatását.

A felmérésnek az egyes intézmények stratégiáira vonatkozó kérdései nem boncolgatták részletesebben a körülményeket. A megkérdezett intézmények 21 százalékából az a válasz érkezett, hogy a kórház dolgozói számára nem kötelező a védőoltás, de a nem oltott dolgozóknak egy nyilatkozatot kell aláírniuk arról, hogy visszautasították a védőoltást, illetve hogy az influenzaszezonban maszkot viselnek a betegek ellátása közben.

A felmérés vezetője megjegyzi, hogy a személyzet védőoltásra kötelezésének stratégiája működik. A CDC által ebben az évben készített stratégia szerint a kötelező védőoltási stratégiát alkalmazó kórházban a személyzet 96 százaléka részesült védőoltásban, míg ott, ahol ez nem kötelező vagy csak ajánlott, az arány mindössze 44 százalék.

Az influenza elleni védőoltás nemcsak a betegeket védi fertőzéstől, hanem a személyzet többi tagját is. Ennek különösen nagy jelentősége van az influenzaszezonban, amikor a megnövekedett igények miatt egyébként is több munka hárul az egészségügyi dolgozókra. Bár az influenza elleni védőoltás nem garantál abszolút védettséget, csökkentheti a betegség súlyosságát és a megfertőződés esélyét.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.