hirdetés

Kezeletlen halláskárosodás

A halláskárosodás ugyan nem gyógyítható, de a hallókészülékek használata megelőzheti a nagyothallás okozta pszichológiai és szociológiai problémákat.  

hirdetés

Halláskárosodás számos okból jöhet létre, pl. már születéskor fennállhat az anya fertőző betegségei (rubella, cytomegalovírus, toxoplasmosis, stb.) következtében, de genetikai oka is lehet. A gyermekkori rubella, meningitis, mumps mellé társulhat, majd a fül gyulladásai (otitis media), sérülése, műtétje, a fej traumái is okozhatják. Bizonyos gyógyszerek (aminoglikozidok, cisplatin, antibiotikumok, diuretikumok) is halláskárosodáshoz vezethetnek, de a rövid, nagyon hangos hangok (lövés, robbanás), vagy a tartósan zajos munkagépek, hangos zene, bömbölő autórádiók, MP3 lejátszók is jelentős károsodást okozhatnak. Néhány egyéb ok mellett bizonyos agydaganatok (acusticus neuroma, vesztibuláris schwannoma), Menier-kór, otoszklerózis és maga az öregedés is komoly szerepet játszik a halláskárosodás kialakulásában.    

A kezeletlen halláscsökkenés előbb-utóbb az érintett személy szociális, pszichológiai és kognitív zavaraival társul. Zelaya és mtsai a 2014-es NHIS (National Health Interview Survey) égisze alatt bevallásos adatok alapján dolgozták fel az Egyesült Államok felnőtt lakossága körében a halláskárosodás mértékét és jellemzőit olyan esetek kapcsán, ahol még nem alkalmaztak hallókészüléket. 2014-ben az USA 18 éves kor fölötti lakosainak átlagosan egyhatoda (16,8%-a) valamilyen mértékű halláskárosodásról számolt be, természetesen életkortól függően. A 18 és 39 év közöttieknél is már 5,5%-ban, a 40 és 49 éves kor közöttieknél 19,0%-ban, a 70 év fölöttieknél pedig átlagosan 43,2%-ban állt fenn különböző súlyosságú halláskárosodás, olyanoknál, akik még nem viseltek hallókészüléket. A nemi megoszlás eltérő: a 70 fölötti férfiak 52,4%-ban, a 70 fölötti nők pedig csak 36,2%-ban voltak érintettek.

A halláskárosodás mértékét négy kategóriába sorolták: enyhe-, mérsékelt-, vagy súlyos halláskárosodás és teljes süketség. A válaszoló felnőttek többsége (átlagosan 62,6%-a, a nők 65,5%-a, a férfiak 60,4%-a) enyhe hallászavarról számolt be. Közepes hallászavart vallott be átlagban a megkérdezettek 23,1%-a (20,8% nő, 24, 8% férfi), súlyos hallászavarról (a felmérésben „lot of trouble” megfogalmazást használtak) pedig átlagosan 12,6%-ban panaszkodtak (12,1% nő, 13,0% férfi). Az összes panaszosnak kevesebb, mint 1,7%-a vallotta saját magáról, hogy teljesen süket (1,5% nő, 1,8% férfi). Egyébként az USA lakosságában összesen 0,29%-ot tesz ki a teljesen süket lakosok aránya.

2014-ban a hallászavarok legfőbb oka a hangos gépekkel, készülékekkel történő hosszúidejű expozíció volt: a férfiak 35,6%-a, a nők 10,8%-a jelölte meg ezt. Ehhez hasonlóan jóval több férfi vallotta azt, hogy rövid, de igen erős hangok (lövés, egyéb robbanások) okozták a hallássérülést (a férfiak 14,8%-a, a nők 2,1%-a). Viszont a férfiakhoz képest kétszer annyi nőbeteg jelezte, hogy valamiféle fülfertőzés, otitis media következtében állt be a hallásromlás (nők 10,9%-a, férfiak 4,7%-a). Az öregedést jelölte meg kiváltó okként a nők 45,3%-a és a férfiak 24,5%-a. Nagyon kevés volt azok száma, akik genetikai okokat, fülsérülést, fejsérülést említettek (nők 3,0%-a, férfiak 2,1%-a).

Feltűnő volt, hogy a megkérdezett 18 év fölötti felnőttek kevesebb, mint a fele (46,0%) fordult az elmúlt 5 évben orvoshoz, vagy egyáltalán egészségügyi szakemberekhez a hallásromlás miatt.  Ebben a kérdésben nem volt szignifikáns különbség a férfiak és a nők között, de az életkorok szerint sem: azaz a 18-39 évesek és a 40-69 évesek gyakorlatilag azonos arányban fordultak szakemberhez, viszont jelentősen emelkedett az orvosi segítségért jelentkező betegek aránya 70 éves kor fölött (56,8%, a 40-69 évesek 41,6%-ával szemben).

A hallászavarban szenvedő betegek kb. 22%-a használt valamikor hallásjavító készüléket, míg 9%-ban használtak valamilyen segítő technikát (pl. FM rendszert, szöveges üzenetet, erősítős telefont) a kommunikáció elősegítésére. A készülékek használatának aránya az életkorral egyre nő, az egyes korcsoportok növekedésével újra és újra megháromszorozódik: 18 és 39 éves kor között 4,7%-ban, 40 és 69 éves kor között 13,5%-ban, míg 70 éves kor fölött 42,0%-ban használnak hallást segítő készülékeket. A segítő technika használatának aránya viszont inkább a fiatalabb korosztályokra jellemző: a legfiatalabb csoportban 12,1%, míg a 40-69 éves csoportban már csak 7,7%.      

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. CDC

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.