hirdetés

Kiadáscsökkentő lehet a PET-vizsgálat

Daganatos betegségekben a drágának látszó PET vizsgálattal gyakran jelentősen csökkenthető az egy betegre jutó kivizsgálási és kezelési költség.

hirdetés

A pozitron emissziós tomográfia (PET) széles körű elterjedésével lehetőség nyílt a daganatos, vagy a daganatra gyanús esetek kezelésének követésére, írja Dr. Eric M. Rohren, a houstoni MD Anderson Rákkórház PET laboratóriumából. Az elmúlt két évtized során az USA-ban a PET- vizsgálat a magas költségek miatt eleinte csak lassan terjedt, a betegbiztosítók (Medicare, Medicaid) csak lépésről lépésre fogadták be a daganatos betegségek diagnosztikájára. A legújabb értékelések szerint a PET-vizsgálatot a National Oncologic PET Registry adatai és egyéb megfigyelések alapján csaknem az összes szolid daganatos betegség kezdeti megítélésre és a kezelés követésére hagyta jóvá a Centers for Medicare and Medicaid Services (1).

Az egyik tévhit a PET-el szemben az, hogy drága. A PET tudniillik egy csaknem az egész testre kiterjedő képalkotó vizsgálat, és ha összeadjuk egy kontrasztanyaggal végzett nyaki-, mellkasi-, hasi- és kismedencei CT-vizsgálatsorozat költségeit, annak összege már összehasonlítható egyetlen PET-vizsgálat költségével, és a sorozatban készült MRI-k valamint egyetlen PET ára is csaknem kompatibilis. A jövőben a PET-vizsgálatok számának növekedésével a szkennerek ára, valamint a gépek telepítési költségei is csökkenni fognak, és a PET-vizsgálat elvégzéséhez szükséges radiofarmakonok (elsősorban a fluorodeoxiglukóz [FDG]) is olcsóbbak lesznek, ami a PET vizsgálatok még szélesebb elérhetőségét teszi lehetővé.

A PET vizsgálatok költséghatékonyságát különféle klinikai helyzetekben csak néhány fontosabb közlemény vizsgálja, melyek közül talán a legismertebb a PLUS vizsgálat (2). Ebben holland kutatók tüdőrákos betegeken hasonlították össze a szokásos preoperatív kivizsgáláshoz hozzáadott FDG-PET vizsgálat, és a - PET nélkül végzett – szokásos kivizsgálás költségeit. A közlemény szerzői megállapították, hogy a „konvencionális” preoperatív kivizsgálással értékelt tüdőrákos betegeknél a mellkasi műtétek 41%-a feleslegesnek bizonyult, mert a műtét során inoperábilis helyzetet találtak. Ha viszont a kiegészítő FDG-PET vizsgálatot is elvégezték, akkor az ezután műtétre került betegeknél a felesleges thoracotomiák aránya már csak 21%-nak adódott. A közlemény szerzői szerint a PET- vizsgálat plusz költségei bőven fedezhetők a feleslegesen végzett mellkasi műtét költségeiből (ez utóbbi Hollandiában betegenként 1 289 Euró).

Egy újabb vizsgálatban hasonló eredményre jutottak gyomorrákos betegeken is (3). Lokálisan kiterjedt gyomorrákos betegeknél a szokásos kivizsgálás endoszkópos vizsgálatból, ultrahang vizsgálatból, CT-ből és laparoszkópiából áll. Egy FDG-PET/CT vizsgálat hozzáadásával a betegek 10%-ánál addig nem sejtett távoli áttéteket lehetett kimutatni a csontokban, májban, nyirokcsomókban, így a tervezett gyomorműtét feleslegessé vált, ami a felesleges morbiditást nem is számítva betegenként 13 000 USD különbséget jelent. Bár vannak egyéb közlemények is, de a PET vizsgálat valódi értékének megítéléséhez további korrekt adatokra lenne szükség. Valóban vannak olyan klinikai helyzetek, amikor a PET használata kérdéses, pl. korai emlőrákban nem valószínű, hogy a PET-el tünetmentesen megbújó távoli áttétet fedeznénk föl. Egy tapintható hónalji nyirokcsomóval járó gyulladásos emlőrákban már jóval nagyobb a távoli áttét lehetősége, ami valószínűleg felfedezhető a PET-en, de azonosíthatósága soha, sehol nem éri el a 100%-ot. A döntési algoritmusokat valószínűségi alapon alakítják ki a finanszírozók, ezzel viszont néha szükségszerűen korlátozzák az onkológus döntési szabadságát.

A PET- vizsgálatnak felbecsülhetetlen szerepe van az onkológiai betegségek diagnózisában és kezelésében. A PET indikációi egyre szaporodnak, bár a PET-vizsgálat és a korszerű célzott terápiák összefüggéseiről, valamint a PET ritka daganatokban betöltött szerepéről még csak kevés adatunk van. A „drága” PET vizsgálat bizonyos esetekben a felesleges beavatkozások elkerülésével nem növelni, hanem épphogy csökkenti az egészségügyi kiadásokat.         

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült:

Cancer Network

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.