hirdetés

Kiképzett kutyák felismerik a prosztatarákot

Speciálisan kiképzett kutyák csaknem 100%-os pontossággal képesek emberi vizeletminták szagából megkülönböztetni a prosztatarákos beteg vizeletét az egyéb betegségben szenvedő férfiak vizeletétől. 

hirdetés

Olasz kutatók, két német juhász fajtájú kutya (Liu és Zoey) fantasztikus képességeit kihasználva ismételten szagmintákat vettek 362 ismert prosztatarákos férfi vizeletéről és 540 nem daganatos prosztatabetegségben, vagy egyéb daganatos (tehát nem prosztata-daganatos) betegségben szenvedő férfi vizeletéről. Liu 99,0%-os pontossággal „dolgozott”, szaglásának szenzitivitása 100,0%-os volt, a specificitás is alig maradt el ettől: 97,8%-ot ért el. Zoey egy nagyon kicsivel kevesebbet teljesített: pontossága 97,0%, szenzitivitása 98,6%, specificitása pedig 95,9%-os volt.

Az amerikai Urológiai Egyesület (AUA) 2014. évi tudományos összejövetelének sajtókonferenciáján a floridai Orlandóban Dr. Gianluigi Taverna (milánói Humanitas Kutató Kórház) elmondta, hogy ez egy valóban létező klinikai lehetőség, hiszen a speciálisan képzett kutyák alkalmasak lehetnek mind alacsony kockázatú és az előrehaladt a a prosztatarák felismerésére A kutyák alkalmasak mind az alacsony kockázatú, mind az előrehaladt prosztatarák felismerésére.A hibásan észlelt esetek között nem volt jellegzetes különbség sem epidemiológiailag, sem klinikailag, sem szövettanilag. A fagyasztott vizeletmintákat a milánói kórházakból gyűjtötték, a szagminta vétel egy kicsi, video-kamerával felszerelt helyiségben történt. A hálóval lefedett edényeket körüljárva a kutyák (akik egyébként egyébként a robbanószerek felismerésére is ki voltak képezve) a prosztatarákos beteg vizeletét tartalmazó edénynél álltak meg, így jeleztek.

Dr. Brian Stork, a wisconsini West Shore Urology in Muskegon urológusa szerint ezeket az illó szerves vegyületeket gázkromatográfiával – vagyis egy „elektronikus orral” - érzékelni lehet, márpedig az elektronikus orr technológiát katonai célokra már korábban kifejlesztették a vegyi hadviselés elleni védelem érdekében. Az „elektronikus orral” végzett egyik pilot vizsgálatban a ChemPro 100 eNose készülék 80%-os pontossággal ismerte fel a prosztatarákot a vizeletből. Az European Respiratory Society 2013.-as ülésén már beszámoltak arról a lehetőségről, hogy az elektronikus orr segítségével a kilélegzett leheteltből elég nagy találati pontossággal lehet a tüdőrákot felismerni. Egyre szaporodnak azok a megfigyelések, hogy kiképzett kutyák a kilélegzett levegőből képesek felismerni a tüdőrákot és az emlőrákot is, de egy fekete labrador retriever Japánban székletmintákból a vastagbél/végbél daganatait is észlelte. Néhány tapasztalat amellett szól, hogy a kutyák már igen korai stádiumban jelezhetik a melanomát, a hólyagrákot vagy akár a petefészekrákot is. A japán Sonoda tollából jelent meg 2011-ben egy elég nagy átfogó közlemény a témáról.    

 

Írásunk a következő közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. American Urological Association 2014 Annual Scientific Meeting

3. Medscape Medical News

4. Medscape Medical News

5. Gut

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.