hirdetés

Kin segít a mesterséges táplálás? Mi a bizonyíték?

  A mesterséges táplálás, így a szájon át adható tápszerek, a szondán keresztüli enterális és a parenterális táplálás minden beteg kezelésében fontos szerepet kaphat. Gyakori a malnutritio, ami kezelés nélkül orvosi és gazdasági szempontból is súlyos terhet jelent. Az alultáplált vagy ilyen szempontból veszélyeztetett betegek megfelelő mesterséges táplálásával elkerülhetők a szövődmények, és a táplálás más klinikai, funkcionális és anyagi előnyöket is biztosít, akár életmentő is lehet. Írásunk a mesterséges táplálás hatékonyságára vonatkozó bizonyítékokat ismerteti.

  Bevezetés
  A mesterséges táplálás létjogosultsága mellett benignus és malignus kórképek esetében is számos bizonyíték szól. Alultápláltság sokféle betegséghez kapcsolódóan, szakterülettől és egészségügyi ellátóhelytől függetlenül, gyakran alakul ki. Több országos és nemzetközi szervezet is ajánlja a tápláltsági állapot minden fekvőbeteg esetében történő rutinszerű felmérését, és malnutritio esetén a megfelelő kezelés megkezdését. Erre alkalmas például a Malnutrition Universal Screening Tool [1]. Használata egyszerű, bizonyítékokon alapul, minden betegség esetén, bármely intézményben alkalmazható, és a kezelési irányelveket is magában foglalja (további információ: [1] és
www.bapen.org.uk). A kezeletlen malnutritio következményei súlyosak, és a fizikai és pszichés egészség jelentős romlásához vezetnek [2]. Az alultápláltság következtében lassú a felépülés, elhúzódó a sebgyógyulás, nő a halálozás, és komplikáció esetén több szövődménnyel (fertőzések, felfekvések stb.) és orvos–beteg találkozással (háziorvosi vizsgálat, kórházi felvétel, kórházi tartózkodás) kell számolni [1–4]. A betegségekhez köthető alultápláltság az Egyesült Királyságban becslések szerint évi 7 milliárd fontos költséget jelent.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Rebecca J. Stratton és Marinos Elia
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.