hirdetés

Kisállat-tartás és szellemi öregedés

Egy új kutatás szerint kutyák vagy macskák háziállatként tartásával igazolhatóan enyhül az idősek kognitív hanyatlása.

hirdetés

Korábbi tanulmányokból ismert, hogy a házi kedvencek kedvezően befolyásolják a tulajdonosok egészségi állapotát, kedélyállapotát és életminőségét. A Medicare segítségével végzett nagy vizsgálat, során viszont a kisállatok tartásának időtartama és a 65 év fölötti személyek kognitív állapota közötti összefüggésre szerettek volna választ kapni.

A hosszú idejű kisállat-tartás előnyei

A kutatók a Health and Retirement Study (HRS) keretein belül 1369, 65 évesnél idősebb felnőttnél vizsgálták a kisállat-tartás hosszának és az állattulajdonos kognitív képességeinek hosszú idejű alakulását. 2010-ben és 2016-ban különböző módszerekkel („10 főnévre való azonnali és halasztott emlékezés”, „sorozatos hetes kivonási próba”, és a „visszafelé számolás”) értékelték a résztvevők kognitív képességeit egy 0-tól 27-ig terjedő skálán. Kiinduláskor minden résztvevőnél normál kognitív képességek voltak mérhetők. A vizsgált felnőttek 53%-ának volt otthon kisállata, 32%-uk legalább 5, vagy több éve élt együtt házi kedvencével.

A házikedvencek gazdáinál a kisállatokkal nem rendelkezőkhöz képest ritkábban fordult elő a magas vérnyomás (44% vs 49%), valamint a depresszió (14% vs 24%). A kisállat-tulajdonosok magasabb szocio-ökonómiai státuszúak voltak.

A vizsgálat hat évének elteltével a kognitív képességek romlása kisebb mértékű volt a kisállat-tartóknál, különösen azoknál, akik hosszú ideje éltek házi kedvenceikkel. A kognitív funkciókat befolyásoló egyéb tényezőket is figyelembe véve megállapítható volt, hogy a hosszú ideje állataikkal élőknél 6 év alatt az összesített kognitív mérték 1,2 ponttal magasabb volt, mint az állatokat nem tartóknál. Még jelentősebb volt az előny az afro-amerikai felnőtteknél, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknél és általában a férfiaknál.

Kevesebb a stressz és több a mozgás?

Bár a Medicare segítségével végzett nagy vizsgálat azt mutatta, hogy házikedvenc kisállatok tartásának köszönhetően a 6 éves vizsgálat időtartama során csökken a tulajdonosok kognitív hanyatlása az állatokat nem tartók szellemi állapotának változásához képest, a szerzők felhívták a figyelmet, hogy a HRS során kimutatott kognitív értékeknek nem kell klinikai jelentőséget tulajdonítani, különösen a speciális klinikai vizsgálatok és a prognózis tekintetében sem. A kisállatok gondozása nem egyenlő a kognitív képességek megőrzésével. További kutatásokra van szükség, hogy a kisállat-tartás hogyan védi az emberi agyat? Ha oki összefüggést keresünk a kettő között, akkor a fizikai aktivitás és a kevesebb stressz állhat a kapcsolat mögött. Kutya tartásakor több a fizikai aktivitás, ennek kognitív és fizikai előnyei is vannak. Már régebbi vizsgálatokban is igazolták, hogy az állattartás csökkenti a stresszt, többek között csökken a cortizol-szint és a vérnyomás, melyek hosszú távon befolyásolják a kognitív állapotot.

Az eredmények megerősítik a kisállatok tartása és a mentális és emocionális állapot közötti kapcsolatról szóló vizsgálatok megfigyeléseit. A kisállatok gondozása javítja az elme állapotát: viselkedési, kognitív, emocionális és fizikai értelemben egyaránt.

Forrás:       

Brooks M. Can caring for a pet protect the aging brain? Medscape Medical News > Conference News. February 23, 2022.

American Academy of Neurology (AAN) 2022 Annual Meeting. Abstract 671. To be presented April 2, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.