hirdetés

Kísérletes immunterápia a melanóma kezelésében

Az IMC-20D7S jelű kísérletes immunterápia biztonságos, a betegek jól tolerálják, és némi klinikai aktivitást mutatott előrehaladott melanóma eseteiben – ezt jelezték az első humán fázis I vizsgálat eredményei.

hirdetés

Bár az immunterápia az előrehaladott melanóma egyes eseteiben igen jelentősen javítja a kimeneteleket, a tumorok jelentős része nem reagál a jelenleg alkalmazott kezelésekre, míg más esetekben a daganat előbb reagál a terápiára, majd később rezisztenssé válik azzal szemben.

„Ebben a vizsgálatban egy új melanóma-ellenes immunterápia [IMC-20D7S] biztonságosságát és korai klinikai aktivitását elemeztük” – magyarázza a vizsgálat vezetője, dr. Jedd D. Wolchok, aki azzal folytatja, hogy az IMC-20D7S egy terápiás antitest, mely a melanómasejtek TYRP1 jelű molekulájához kapcsolódik, majd a melanómasejthez való kötődését követően immunsejteket toboroz az adott területre, és ezek a sejtek megtámadják a melanómasejtet.

A mostani vizsgálatba 27, előrehaladott melanómában szenvedő beteget vontak be, akiknek életkora 44 és 84 év közé esett. Minden betegnél nem reszekálható III. vagy IV. stádiumú betegség állt fenn, mely a korábbi kezelést követően progrediált.

A vizsgálatban az IMC-20D7S emelkedő dózisait tesztelték két különböző adagolási séma szerint: az egyikben kéthetente, a másikban háromhetente alkalmazták a szert.

Egyik betegnél sem észlelték a kezeléssel összefüggésben 3-as vagy annál magasabb súlyossági fokozatú mellékhatás jelentkezését, és nem fordult elő a dózis csökkentését szükségessé tevő toxicitás sem. Tizennégy beteg tapasztalt enyhe mellékhatásokat, melyek közül a leggyakoribb az általános gyengeségérzés és a székrekedés volt. Mindezek miatt nem került sor a maximálisan tolerálható dózis meghatározására.

A betegségkontroll – azaz a stabil betegség elérése vagy annál jobb eredmény – aránya 41 százaléknak adódott. Egy beteg a RECIST1.1 kritériumok alapján teljes remisszióba került, ami csaknem 6 hónapon keresztül állt fenn. Tíz betegnél stabil betegséget sikerült elérni legjobb válaszként.

„Örömmel láttuk, hogy az IMC-20D7S biztonságosnak mutatkozott, és egyik betegnél sem fordult elő súlyos mellékhatás a kezeléssel összefüggésben – hangsúlyozza a vizsgálat vezetője. − Tekintettel arra, hogy az IMC-20D7S monoterápia formájában adva csak enyhe klinikai aktivitást fejtett ki ebben a betegcsoportban, a jövőbeni vizsgálatoktól azt várom, hogy más kezelésekkel kombinációban alkalmazva tesztelik ezt a módszert. A mostani vizsgálatba bevont betegeknél jelentős előkezelés történt, emiatt előfordulhatott, hogy az immunrendszerük működése nem volt kellően jó állapotba ahhoz, hogy az IMC-20D7S megfelelően aktiválja azt. Azt reméljük, hogy más kezelésekkel együtt alkalmazva javíthatjuk majd az IMC-20D7S klinikai aktivitását, vagy az IMC-20D7S-et eszközként használhatjuk majd arra, hogy kemoterápiás szereket vagy radioaktív részecskéket juttathassunk el a melanómasejtekhez.”

A kutatók a Clinical Cancer Research című lapban hozták nyilvánosságra eredményeiket.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.