hirdetés

Kísérleti rákvakcina glioblastomára

A Brigham and Women’s Hospital kutatói új sejtterápiát fejlesztettek ki, a kialakult daganat elpusztítása mellett a rák elleni védőoltás szerepét is betöltve megakadályozza az új daganatok kialakulását.

hirdetés

A kutatók becslése szerint 2022-ben több mint 13 000 amerikainál diagnosztizálták a glioblasztómát – egyfajta agyrákot –. További kutatások pedig azt mutatják, hogy a glioblastoma diagnózisok aránya növekszik.

Jelenleg nincs gyógymód a glioblastoma nevű agydaganat gyógyítására, amelynek előfordulási gyakorisága növekszik. Általában a műtét, a sugárzás és a kemoterápia kombinációját vetik be a daganatok növekedésének lassítása érdekében.

A Brigham and Women’s Hospital kutatói most egy új sejtterápiát fejlesztettek ki, amely egyszerre pusztítja a már meglévő daganatokat, és egyben rákvakcinaként működve megakadályozza a daganatok újbóli kiújulását. A Science Translational Medicine-ben megjelent tanulmány szerint az új terápia tesztelése során ígéretes eredmények születtek a glioblastoma egérmodelljén.

Rák elleni védőoltások

Az elmúlt néhány évben rendkívül intenzív kutatások folynak a rák elleni vakcinák kifejlesztése érdekében. A rák elleni védőoltásoknak jelenleg két fő típusát vizsgálják az egyik típus a rák előfordulását akadályozza meg, a másik pedig a már kialakult daganatot kezeli és annak kiújulását akadályozza meg.

Az influenza vagy a COVID-19 elleni vakcinákhoz hasonlóan a rák elleni védőoltások is arra serkentik a szervezet immunrendszerét, hogy azonosítsa és elpusztítsa a potenciálisan káros sejteket. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) eddig két rákmegelőzési vakcinát hagyott jóvá egy humán papillomavírus (HPV) elleni és egy hepatitis B vírus (HBV) elleni vakcinát, és három rákellenes vakcinát: a pembrolizumabot (Keytruda) a hólyagrák kezelésére, a sipuleucel-T-t (Provenge) a prosztatarák kezelésére és a talimogene laherparepvec-et a melanoma kezelésére.

Jelenleg folynak a kutatások az emlőrák, a vastagbélrák, a tüdőrák és a leukémia elleni védőoltások kifejlesztésére.

Agyrák elleni vakcina

Az új tanulmány a glioblastoma egérmodelljét használta egy olyan kísérleti sejtterápia tesztelésére, amely képes a már kialakult rákos daganatsejtek eltávolítására és a daganatok kiújulásának megakadályozására.

 

Dr. Khalid Shah (Harvard Medical School és Harvard Stem Cell Institute) és csapata a rákos sejteket génterápia segítségével olyan sejtekké alakították, amelyek elpusztítják a daganatsejteket, és az immunrendszert az elsődleges daganatok elpusztítására és a rák megelőzésére serkentik. E sejtterápia során egyedülálló módon élő daganatsejteket használtak, szemben a legtöbb rákvakcinával, amelyek kifejlesztése inaktív daganatsejtekkel történik. Ezek a módosított terápiás tumorsejtek (ThTC-k) a sejtpusztítás és a daganatellenes immunsejtek tumorhoz áramlásának aktiválásával megszüntették az egerekben kialakult glioblastomát.

Új generációs vakcina

A szerzők szerint ez a terápia a glioblastomán kívül más rákos megbetegedések kezelésére is alkalmazható, és azt remélik, hogy három-öt éven belül már legalább egy ilyen rák elleni vakcinát a klinikumban is használhatunk. Jelenleg az autológ és allogén módosított tumorsejt-alapú vakcinák következő generációját fejlesztik, amely terápiás stratégia a tumor progressziójának, kiújulásának és metasztázisának megakadályozását célozza.

„Szeretnék több olyan állatkísérletet látni, amely más immunterápiákkal, például az ellenőrzőpont-gátlókkal való kombinálást vizsgálja, és hogy ez hogyan működhetne sugárzással és kemoterápiával kombinálva” – folytatta. "Az élő sejtes termékek előállítása jelentős akadályokkal és költségekkel jár, de idővel és erőforrásokkal leküzdhető."

 

Forrás:

Chen K, Reinshagen C, VanSchaik T.A et al: Bifunctional cancer cell–based vaccine concomitantly drives direct tumor killing and antitumor immunity. Science Translational Medicine 4 Jan 2023. Vol 15, Issue 677 DOI: 10.1126/scitranslmed.abo4778

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.