hirdetés

Kiterjesztették a Hemlibra (emicizumab) indikációját

Az FDA 2018. október 4-én VIII faktorral szembeni gátlótestek nélküli esetekre is engedélyezte az A típusú hemofília kezelésére szolgáló emicizumab hatóanyagú Hemlibra nevű készítményt.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) engedélyezte felnőtteknél és gyermekeknél történő alkalmazásra a Hemlibra (emicizumab-kxwh) injekciót a vérzéses epizódok rutin megelőző kezelésére VIII faktorral szembeni gátlótestek nélküli esetekre is (kérelmező: Genentech Inc., a Roche csoport tagja). Az Egyesült Államokban a szert már 2017. november 16-án engedélyezték VIII véralvadási faktorral szemben kialakult rezisztenciában („gátlótestes rezisztencia”) szenvedő betegekben (több mint 3 hónappal az előzetesen várt engedélyezési időpont előtt, melynek oka, hogy az FDA a jóváhagyási folyamat során az összes gyorsító mechanizmust alkalmazta, azaz a Priority Review, Breakthrough Therapy és az Orphan drug designation útvonalakat). Az EMA 2018. február 23-án engedélyezte a szert, szintén az ún. „gátlótestes rezisztencia” esetére.

Az A-típusú hemofília (vérzékenység) kialakulásának oka, hogy a betegben hiányzik, vagy inaktív a VIII véralvadási faktor (az A-, súlyosabb esetben hiányzik, míg az A+ variáns esetében inaktivitás figyelhető meg). Az A-típusú hemofília szokásos kezelése a VIII véralvadási faktor pótlásával történik, csakhogy egyes betegeknél antitestek (gátlótestek) jelennek meg, melyek csökkentik a gyógyszerek hatásosságát, és a betegség kezelését jelentősen megnehezítik. Az emicizumab az első monoklonális antitest, mely a hemofília A-ban szenvedő és gátlótesteket mutató betegek kezelésére alkalmas. A készítmény jelentős előrelépésnek tekinthető a vérzékenység kezelésében, mivel az utóbbi 20 évben a rendellenesség kezelésére nem került piacra új gyógyszer.

Az esetek döntő részében a betegség az X-kromoszómához kötődik, kisebb részében pedig az X-kromoszóma spontán mutációja következtében alakul ki, ezért a diagnózis során nagy segítséget jelent a családi kórtörténet. Mivel a betegség az X kromoszómához kötődik, egy hordozó férfi és egy egészséges anya minden fiúgyermeke egészséges lesz. A von Willebrand szindróma után ez a második leggyakoribb örökletes véralvadási rendellenesség, az Egyesült Államokban 20 ezer, Magyarországon körülbelül 800 beteget tartanak nyilván.

Klinikai vizsgálatok, hatásosság

A korábbi engedélyeket az FDA és az EMA is a HAVEN 1 és HAVEN 2 klinikai vizsgálatok eredményei alapján adta meg. A mostani engedélyhez ezen vizsgálatok folytatásai, azaz a HAVEN 3 (NCT02847637) és HAVEN 4 (NCT03020160) eredményei alapján nemcsak a készítmény indikációját bővítette az FDA az VIII faktorral szembeni inhibitorok hiányának esetére, hanem új adagolási rendeket is meghatározott, külön a gátlósejtes és gátlósejthiányos alkalmazásokra.

A HAVEN3 randomizált, multicentrikus, nyílt elrendezésű vizsgálatba 89 olyan súlyos hemofília-A-ban szenvedő, FVIII-inhibitorokkal nem rendelkező beteget vontak be, akik korábban epizodikus (kérés szerinti) FVIII-kezelésben részesültek. A betegeket három kezelési karba randomizálták 2:2:1 arányban: (A) 1,5 mg/kg Hemlibra profilaxis hetente egyszer, (B) 3 mg/kg Hemlibra profilaxis kéthetente egyszer, és (C) megelőző kezelés nélküli kontroll. A betegeket a vizsgálatba történő belépést megelőző 24-hetes időszak vérzéses epizódjainak száma (9-nél több ill. kevesebb) alapján rétegezték. A Hemlibra profilaktikus kezelés időtartama legalább 24 hét volt. Az elsődleges végpont az éves vérzéses epizódok számának változása volt, ahol az „A” karnál 96%, a „B” karnál pedig 97%-os csökkenést tapasztaltak a kezeletlen „C” karhoz képest. Ezen felül a HAVEN 3 során teljesült az összes másodlagos végpont is (összes vérzéses események száma, ellátott spontán vérzések száma, ellátott ízületi vérzések száma stb.)

A HAVEN 4 egy egykarú, multicentrikus, nyílt elrendezésű vizsgálat volt, melybe 48 felnőtt vagy serdülő férfi beteget vontak be, akik között voltak gátlósejtes és gátlósejtek nélküli betegek is, akik korábban epizodikus (kérés szerinti) FVIII vagy „bypass agent” (pl. aktivált prothrombin komplex koncentrátum) kezelésben részesültek. Itt a Hemlibra profilaktikus kezelést négyhetente 6 mg/kg dózissal végezték 24 héten keresztül. Az ellátott vérzések egy évre konszolidált száma 2,4 volt, míg az ABR esetek mediánja 0.

Mellékhatások, figyelmeztetések

A készítmény felírási információi figyelmeztetést tartalmaznak, mivel thromboticus microangiopathiát és egyéb thromboticus eseményeket tapasztaltak aktivált prothrombin komplex koncentrátumok (aPCC) 100 U/kg/24 órát meghaladó adagolása esetén, így aPCC alkalmazása esetén a betegek szoros megfigyelése, probléma esetén a kezelés leállítása válhat szükségessé. A készítmény alkalmazása során leggyakrabban (10%-nál gyakrabban) jelentkező mellékhatások a következők voltak: az injekció beadási helye körül jelentkező reakciók, fejfájás és ízületi fájdalom (arthralgia).

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Emicizumab-kxwh for Hemophilia A With or Without Factor VIII Inhibitors

Clinical trials on Hemlibra

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.