hirdetés
hirdetés

Klinikai vizsgálatok eredményei és törzskönyvezett gyógyszerek az előrehaladott melanoma immunterápiájában

Az összefoglaló célja az előrehaladott melanomában törzskönyvezett, immunellenőrzési pontokon ható anti-CTLA-4 és anti-PD-1 kezeléssel, valamint ezek kombinációjával elérhető terápiás eredmények ismertetése klinikai vizsgálatokban, érintve a T-VEC vírusvakcinával elérhető eredményeket is (NCT00094653, NCT00324155, KEYNOTE-001, -002, -006, CheckMate-066, -037, -067, NCT00769704). Ipilimumabterápiával a betegek mintegy 20%-ánál hosszú túlélés érhető el alacsony (10%) terápiás válasz mellett, 10–15%-ban jelentkező súlyos (grade 3-4), túlnyomórészt autoimmun mellékhatásokkal. Az anti-PD-1 terápia 21–40%-os terápiás választ, 60–74%-os 1 éves túlélést eredményezett a különböző vizsgálatokban, hatékonyabbnak bizonyulva az ipilimumabterápiánál, lényegesen enyhébb és ritkábban jelentkező mellékhatások felléptével. Az ipilimumab/nivolumab kombinációval elérhető progressziómentes túlélés (PFS) 11,5 hónap volt, grade 3-4-es mellékhatások a betegek 55%-ában jelentkeztek. T-VEC-terápiával 26,4%-os objektív terápiás válasz érhető el, szignifikáns túlélési előny nélkül. Az új immunterápiás gyógyszerek birtokában az optimális terápia megválasztásához a klinikai vizsgálatok eredményeinek ismerete elengedhetetlen. Magyar Onkológia 60:11-15, 2016

Kulcsszavak: melanoma, immunterápia, ipilimumab, pembrolizumab, nivolumab

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Liszkay Gabriella, Országos Onkológiai Intézet, Bőrgyógyászati Osztály, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.