hirdetés

Kombinált terápia akut depresszióban

Egy meta-analizis szerint a depresszió kezelésére a visszavétel gátlás kombinálása a preszinaptikus alfa-2-autoreceptor antagonistákkal jelentősen javítja az eredményeket a monoterápiához képest.

hirdetés

Az antidepresszívumok kombinálására általában akkor kerül sor, ha az akut depresszióban szenvedő beteg nem reagál a monoterápiára. Dr. Jonathan Henssler és munkatársai a JAMA Psychiatry 2022. februári számában közölt meta-analízise a monoamino visszavétel gátlók (szelektív szerotonin visszavétel gátlók, szerotonin-noradrenalin visszavétel gátlók (SNRI-k), vagy a triciklikus antidepresszívumok), valamint a preszinaptikus alfa-2-autoreceptorok antagonisták (mianserin, mirtazapin, trazodon) kombinációban történő alkalmazásának hatásait elemezte. A kombinációs kezeléseket alkalmazó vizsgálatok kevert eredményekre vezettek. Az egyik randomizált, kontrollált vizsgálatban (RCT-ben) a kombinált kezelések jelentős előnye volt kimutatható, egy másik, japán vizsgálatban viszont csak mérsékelt hatást látta , egy új vizsgálatban pedig a monoterápiát látták jobbnak. Az eltérő eredmények miatt ismételt vizsgálatok váltak szükségessé, szerették volna megtalálni azt a kombinációt, ami igazán hatásos.

Az EMBASE, PsycINFO és a Cochrane Central Register of Controlled Trials oldalakon keresték azokat a randomizált, kontrollált vizsgálatokat, amelyek az akut depresszió kezelésére használt kombinált kezeléseket és monoterápiákat hasonlították össze. A meta-analízis nem terjedt ki a bipoláris depresszióban szenvedőkre és a fenntartó kezelésekben részesülőkre sem, valamint nem tartalmazta a kísérőbetegeket és az egyéb fennálló pszichiátriai állapotokat, amelyek kizáráshoz vezettek volna. Külön figyelték a preszinaptikus alfa-2-autoreceptor antagonistákat ill. a bupropriont tartalmazó vizsgálatokat is.

A hatásoság megítélésének elsődleges végpontja a kombinált terápia és a monoterápia közötti standardizált átlagos különbség (standardized mean difference, SMD) volt. Ezen kívül figyelték, hogy  a kétféle kezelés után a betegek hány százaléka marad remisszióban, illetve, hogy a kezeléseket a betegek hány százaléka hagyja abba.

A kombinációs kezelés előnyei

Összesen 6751 beteget tartalmazó 39 vizsgálatot néztek át, melyből 38 vizsgálat az elsődleges végpontra is választ adott. A kombinált kezelések a monoterápiánál jóval sikeresebbek voltak (SMD 0,31, 95%CI 0,19-0,44). A kombinációk a vizsgálatok 82%-ában hatásosabbnak bizonyultak. Az eredmények a csak az alacsony kockázatú (low-risk) esetek körében, az elsővonalú kezeléseknél és a nem válaszolók körében is fennálltak.

Egy külön analízisben igazolták, hogy a preszinaptikus alfa-2-autoreceptorok első választású kezelésekben jobbak a monoterápiánál, és a nem válaszolók körében is. Ezzel ellentétben a buproprion kombinációk nem jobbak a monoterápiánál.

Lehetséges, hogy a kombinációkban az alfa-2-autoreceptorok hatásosan ellensúlyozzák a szedativ, nyugtalanságot keltő és agitatív hatást, melyek egyes betegeknél problémákat okoznak a monoamino-visszavétel gátlók alkalmazása mellett. Hasonlóképpen segítenek a visszavétel gátlók mellett jelentkező szexuális zavarokban is. A preszinaptikus alfa-2-autoreceptorok fokozhatják a monoaminerg neurotranszmissziót, „megszakítják azt a gátló feedback kört, mely akkor indul, amikor a visszavétel gátlók növelik a neurotranszmitter koncentrációt a szinaptikus térben”.

A kezeléssel szemben rezisztens depresszióban a buproprion kombinációk vagy hatásosak, vagy sem. További vizsgálatokra lenne szükség a helyzet tisztázására, egyelőre nincs elég bizonyítékunk arra, hogy az ilyen betegeknek buproprion kombinációkat javasoljunk. A kombinált kezelések mellett nem gyakoribb a kezelés abbahagyása, és nincs feltétlenül több mellékhatás sem, mint a monoterápia esetén, ezért biztonságos kezelésnek kell tekintenünk a kezelésekre rezisztens esetek egyéb második vonalú kezelései (pl. a monoterápia dózisának emelése lítiummal, vagy egyes atipikus kezelések) mellett.

A vizsgálat korlátai közé tartozik az elemzett klinikai vizsgálatok eltérő kialakítása, a válaszok eltérő meghatározásai, a különböző kategóriák használata. Az eltérések ellenére az eredmények egységesek a másodlagos célok, az alcsoportok és a szenzitivitási analízisek kérdésében is. 

A leghatékonyabb kezelés kiválasztására

Remélhetőleg a fenti eredmények segítenek a legígéretesebb kombinációk kiválasztására, pl. a preszinaptikus alfa-2-autorecetor antagonisták adása SSRI-kkel, vagy SNRI-kkel. A vizsgálatok kedvező tolerabilitási eredményei alapján a kombinációk még azokban az esetekben is használhatóak, amikor kevésbé bizonyított kezelésekről, illetve a gyógyszerek váltásáról, vagy adagjaik megemeléséről van szó. A polifarmácia viszont gyakran több, nem kívánatos mellékhatást eredményez. Egy visszavétel gátló plusz egy alfa-2-preszinaptikus receptor antagonista (pl. mirtazapin) kombinációja aktuálisan jobban tolerálható lehet az antidepresszívummal végzett monoterápiánál, eltérő hatásmechanizmusuk ugyanis kompenzálja a mellékhatásokat, közben növeli a hatásosságot. A mirtazapin és a trazodon szedatív mellékhatása pedig éppen segíthet a súlyos depresszióban szenvedők alvászavarában is.

Forrás: 

Lubell J. Combination antidepressant treatment outperforms monotherapy in meta-analysis. Medscape Medical News. February 16, 2022.

Henssler J, Alexander D, Schwarzer G, et al. Combining antidepressants vs antidepressant monotherapy for treatment of patients with acute depression. A systematic review and meta-analysis. JAMA Psychiatry. Published online February 16, 2022. doi:10.1001/jamapsychiatry.2021.4313

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.