hirdetés

Komlókivonat emlőrák ellen

A sör közönséges komló kivonatának egyik hatóanyaga alkalmas lehet az emlőrák kockázatának csökkentésére.

hirdetés

A sör ízesítésére és stabilizálására használt közönséges komló (Humulus lupulus) virágának kivonatát étrendkiegészítők alkotóelemeként hozzák forgalomba a menopauza és más kórállapotok tüneteinek enyhítésére. A hormonpótláshoz kapcsolódó emlőrákkockázattól tartva azonban sok nő inkább a közönséges komló kivonatát részesíti előnyben alternatív terápiaként, a rákkockázattal való összefüggések azonban nem ismertek. A most nyilvánosságra hozott adatok bizonyítékkal szolgálhatnak arra, hogy a közönséges komló kivonatának szedése az emlőrák kockázatának csökkenésével társul.

A University of Illinois at Chicago (UIC) munkacsoportja a növényi eredetű étrendkiegészítők biztonságosságát és egészségi hatásait vizsgálta, és eredményeiket a Chemical Research in Toxicology című lapban tették közzé.

Az ösztrogénexpozíciót régóta az emlőrák kockázati tényezői között tartják számon, különösen a posztmenopauzális korú nők körében. A menopauzális tünetek enyhítésének gyakran alkalmazott módszere az ösztrogénterápia (HRT, hormone replacement therapy, hormonpótló terápia). HRT kapcsán azonban az emlőrák és a szívbetegségek fokozott kockázatát észlelték, az emiatti aggodalom pedig a nők jelentős részét olyan alternatívák felé irányította, mint amilyen például a közönséges komló kivonata, mely fitoösztrogéneket, azaz növényi eredetű ösztrogéneket tartalmaz. Egyelőre azonban tisztázásra vár, hogy ezek miként befolyásolják a rákkockázatot.

A UIC kutatói megjegyzik, hogy az előzetes laboratóriumi eredmények szerint a közönséges komló valóban tartalmaz néhány olyan aktív vegyületet, melyek protektív hatást fejthetnek ki, ezért mindenképpen érdemesek a további vizsgálódásra.

Közleményükben dr. Judy L. Bolton és munkatársai beszámolnak az emlőráksejteken végzett laboratóriumi tesztek tapasztalatairól, melyekkel arra keresték a választ, hogy a komlókivonatnak lehet-e szerepe az emlőrák kivédésében.

Vizsgálatuk célkeresztjében a Humulus lupulus kivonatának az ösztrogénmetabolizmusra kifejtett hatása állt – e folyamat ugyanis igazoltan részt vesz az emlőrák kialakulásában. A vizsgálatokat két különböző emlőráksejtvonalon végezve azt találták, hogy különösen a komlókivonat egyik összetevője, a 6-prenilnaringenin (6-PN) serkentette azokat az utakat, melyeket a sejtek arra használnak, hogy megszabadulhassanak a toxinoktól. Más vizsgálatokban összefüggést igazoltak ezen utak és az emlőrák kockázatának csökkenése között.

A szerzők szerint az adatok azt jelzik, hogy a közönséges komló kivonata és a 6-PN elsősorban a 2-hidroxilációs utat indukálta mindkét sejtvonalban. Ebből arra következtetnek, hogy a 6-PN rákellenes sajátosságokkal rendelkezhet, melyet további vizsgálatokban kell részletesebben elemezni és megerősíteni.

Az Egyesült Államokban 2012-ben (az utolsó évben, amiről jelenleg pontos előfordulási adatok állnak rendelkezésre) 224 147 nőnél és 2125 férfinál diagnosztizáltak emlőrákot, ami 41 150 nőbeteg és 405 férfibeteg halálát okozta.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.